Vizită la Tribunalul Alba, cu ocazia Zilei Justiției Civile. Studenții de anul I de la Facultatea de Drept din Alba Iulia au asistat la o parte dintr-un proces în sala de judecată
Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, Tribunalul Alba a organizat miercuri, 25 octombrie 2017, ”Ziua porților deschise”, eveniment adresat elevilor, studenților, justițiabililor și reprezentanților societății civile.
Din păcate numărul celor interesați de eveniment a fost unul scăzut, cu toate că instituția gazdă a făcut toate demersurile necesare pentru promovarea în mass media.
”Grupul de vizită a fost format din studenții de anul I ai Facultății de Drept din cadrul Universtității „1 Decembrie 1918„ din Alba Iulia. Grupul a fost preluat de către Sorina Cristorian – purtatoare de cuvânt a Tribunalului Alba, căreia îi mulțumim pe această cale pentru profesionalismul de care a dat dovadă”, transmit reprezentanții Asociației Justiția Pro Cetățean.
Vizita a început în sala de sedință nr. 2 unde s-a făcut o prezentare generală a instituției, a regulilor de conduită ale justițiabilului și a justițiarilor în sala de sedință și s-a discutat despre posibile viitoare cariere în magistratură, ținând cont că toți cei prezenți erau studenți la drept. La scurt timp, ne-au onorat cu prezența în sală domnul judecător pe drept civil Mara George însoțit de un coleg, care ne-au prezentat semnificația calității de judecător, mijloacele de aplicare la INM, procesul de selecționare și nevoia de forță proaspătă a magistraților.
La capitolul de întrebări a fost atins un punct important: „cum se poate înfăptui o apropiere a societății civile de puterea judecătorească” răspunsul fiind: „judecătorul are starea de neutralitate și că apropierea se face prin transparență și evenimente precum cel de azi” .
S-a adus în discuție și starea clădirii în care activează Tribunalul și Judecătoria, situatie cunoscută de toate părțile, starea sălilor de judecată în care pe timp de iarnă toți participanții la procese trebuie să fie îmbrăcați foarte gros și că automat condițiile clădirii sunt observate de justițiabili și pot avea o influență asupra lor. Se speră la un sistem informatic de arhivare a dosarelor ca în cazul altor state precum Germania și Belgia, unde dosarele se află în format electornic și justițiabilii pot accesa de acasă informațiile necesare. S-a mai discutat și despre natura umană a judecătorului și puterea de concentrare de care este nevoie pentru a-si exercita funcția și despre sistemul de voluntariat care poate fi realizat în cadrul instituției de către studenții la drept.
Pe finalul vizitei, am asistat la o mică parte dintr-un proces în sala de judecată nr. 3 și am vizitat arhiva tribunalului.
Nu în ultimul rând s-a discutat despre posibile colaborări între societatea civilă și Tribunalul Alba pe diverse proiecte și evenimente care au ca scop educarea cetățeanului de toate vârstele în spiritul civic.
sursa: Justiția Pro Cetățean
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule
Tânăr din Blaj, REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan: Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule Un tânăr din Blaj a fost REȚINUT de polițiști după ce a fost prins DROGAT la volan. Avea suspendat și dreptul de a conduce autovehicule. Citește și: Tânăr de 24 de ani, din […]