Viorica Dăncilă dă lecții celor de la guvernare: Procentul cu care trebuie crescute pensiile
Viorica Dăncilă dă lecții celor de la guvernare: Procentul cu care trebuie crescute pensiile
Fostul premier Viorica Dăncilă cere ca actuala coaliție de guvernare să țină cont de toate prevederile legii atunci când decide procentul cu care se va majora pensia. Inflația sare deja de 15%, iar Dăncilă cere și măsuri speciale pentru a aduce bani la buget. Vizate sunt partidele politice, ale căror tranșe de la bugetul de stat ar trebui să scadă, dar și pensionarii care încasează pensii speciale.
„Potrivit legii, pensiile ar trebui să crească până la un nivel cel puțin echivalent cu rata inflației (care este de aproximativ 20% la produsele de bază).
Cu toții ar trebui să integrăm faptul că pensia nu este un favor pentru pensionari, ci este dreptul lor după o viață de muncă. Vin cu această mențiune, pentru că, din păcate încă o dată, constatăm că pentru guvernanți pensionarii nu reprezintă o prioritate.
Până la acest moment pensionarii au primit doar promisiuni, în timp ce povara inflației și a prețului facturilor i-au condamnat la întuneric, frig, sărăcie și uneori, chiar disperare.
În spațiul public, de parcă am asista la un concurs cu iz electoral, Coaliția de guvernare avansează diferite procente de creștere a pensiilor, dar mult prea târziu pentru rezolvarea problemelor actuale (promit creștere de la 01 Ianuarie 2023) și cu un procent mult sub cel necesar unui nivel de trai, cel puțin minim impus, pentru că despre un nivel de trai decent nu mai poate fi vorba în condițiile actuale.
Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ solicită decidenților politici un calcul al coșului zilnic al unui pensionar și creșterea pensiei prin raportare la această valoare, începând cu data de 01 Noiembrie 2022.
O obligație majoră a actualei guvernări este de a repara și inechitățile existente între pensionarii militari și celelalte categorii socio-profesionale din țară, din perspectiva pensiilor.
Proiectul noii legii a pensiilor există, dar este tergiversat de doi ani de zile .
Partidul NAȚIUNE OAMENI ÎMPREUNĂ solicită adoptarea urgentă a noii legi a pensiilor militare.
Sumele necesare pentru creșterea pensiilor pot fi obținute prin: reducerea subvențiilor partidelor politice (doar în anul 2022, cele 6 partide politice care beneficiază de subvenții de la stat încasează 258,4 milioane lei), creșterea redevențelor (în România redevența medie este de doar 7%), reducerea cheltuielilor administrației publice centrale conform unui grafic bine stabilit, reforma administrativă la nivel central (în ultima perioadă numărul angajaților a crescut cu peste 1.700 și încă se mai fac angajări), reducerea numărului agențiilor, impozitarea companiilor din energie (prin ordonanța nr. 114 /2018 prețul la energie a fost plafonat la 68 lei / MWh, iar contribuția bănească percepută în domeniul energiei electrice, energiei termice în cogenerare și a gazelor naturale a fost stabilită la 2% din cifra de afaceri realizată de operatorii economici din activitățile ce fac obiectul licențelor acordate de ANRE)”, scrie Viorica Dăncilă pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii