Rămâi conectat

Curier Județean

VINERI: Lansarea volumului ”Pumnalul sica în nordul Dunării – Semiotica marțială a puterii”, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

lansare carte pumnalul sicaVineri, 10 iunie, ora 12.00, la sediul Muzeului Național al Unirii, Alba Iulia, va avea loc, în prezența autorilor, lansarea volumului  ”Pumnalul sica în nordul Dunării (~200 a. Chr. – 106 p. Chr.) – Semiotica marțială a puterii ”. Cartea, editată bilingv, română-franceză, conține 247 de pagini în care este discutată problema pumnalelor sica descoperite sau aflate astăzi în nordul Dunării. Evenimentul va fi prezentat de dr. Cristina Bodó.

În ultimii ani a crescut vizibil numărul de pumnale curbe intrate în circuitul public și științific, o bună parte din această abundență datorându-se unor descoperiri fortuite, îndeosebi cu detectoarele de metale.

Aceste descoperiri se adaugă pieselor, destul de numeroase, aflate deja în circuitul științific. Informaţiile despre multe dintre aceste arme, deși cu o frecvență fluctuantă, au apărut disparat în diverse publicaţii, mai mult sau mai puţin accesibile, uneori cu un set minimal de date întrucât erau doar o anexă la alte subiecte principale. S-a conturat, astfel, necesitatea centralizării tuturor datelor într-un catalog extins, care să aducă la zi documentaţia referitoare la acest tip de armă.

Volumul mare de informaţie, dispersia datelor, complexitatea subiectului, ori alte cauze, au dus, uneori, la erori şi confuzii care se cuvin semnalate și remediate, iar informațiile completate și actualizate. Analiza datelor arheologice și bibliografice, completată cu expuneri chorologice și morfo-funcționale, ar putea avea ca rezultat împrospătarea informației și formularea unor concluzii mai detaliate privitoare la emblematicele pumnale curbe de tip sica. Investigația este, acum, prioritar orientată pe armele descoperite și înregistrate în nordul Dunării, fără a considera însă că fluviul ar fi putut reprezenta o „barieră”, geografică sau de altă natură.

O sica este un pumnal cu lungimea cuprinsă, de regulă, între 25 și 45 de cm. Principala caracteristică a acestui tip de pumnal este alura curbată a întregii arme. Lama are, invariabil, un singur tăiș pe partea concavă și este decorată cu diverse motive geometrice sau zoomorfe.

Dincolo de multiplele necunoscute, numărul mare de piese permite o constatare certă – pumnalele de tip sica au jucat un rol major în mentalitatea și identitatea războinicilor geți și daci, fapt atestat de descoperirile arheologice, de izvoarele scrise și de reprezentările figurative.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta

Unirea Ziarul

Publicat

în

Update/ Bărbat decedat în localitatea Boz. A căzut pe stradă în timp ce mergea cu bicicleta. A fost solicitată intervenția unui elicopter SMURD Echipajul SMURD din cadrul Secției de pompieri Sebes a fost solicitat să intervină în localitatea Boz pentru acordarea primului ajutor, unui barbat de aproximatic 50 ani, căzut cu bicicleta, inconștient. La sosirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea