Rămâi conectat

Ştirea zilei

VINERI: „Gala Vinurilor 2014” la Alba Iulia. Vor fi desemnate cele mai bune vinuri care să reprezinte judeţul Alba în acest an. Peste 40 de producători înscrişi în concurs

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Gala Vinurilor 2014Vineri, la Alba Iulia, are loc „Gala Vinurilor 2014”, eveniment organizat, pentru al doilea  an consecutiv, de Consiliul Judeţean Alba.  Peste 40 de producători din toate zonele viticole ale judeţului Alba s-au înscris în concursul în cadrul căruia vor fi desemnate cele mai nobile şi alese vinuri  care să reprezinte judeţul  în acest an.

Potrivit organizatorilor, Consiliul Judeţean Alba are bucuria şi onoarea de a oferi, şi în acest an, un produs turistic semnificativ: vinurile judeţului Alba.  Funcţionând ca vector de imagine în strategia de promovare turistică a judeţului Alba (ca zonă viniviticolă premium a României), vinurile vor fi esenţiale pentru definirea identităţii judeţului.

Pentru ca aceste vinuri să ajungă acolo unde li se cuvine – în vinoteci, în pivniţe, în crame, pe mesele recepţiilor oficiale, în restaurantele unităţilor de cazare, pe mesele localnicilor, în rucsacul turiştilor şi, nu în ultimul rând, pe rafturile magazinelor de specialitate şi nu numai –, vinurile judeţului Alba vor fi oferite de către o serie de producători. Ei sunt producători mari (Jidvei), producători medii (Domeniile Boieru) şi producători mici (membri ai Asociaţiei „Ţara Vinului”). Mai precis, vinurile judeţului vor fi desemnate după cum urmează: un vin din partea producătorului Jidvei; un vin din partea producătorului Domeniile Boieru, un vin din partea micilor producători, în urma unui concurs organizat de Asociaţia „Ţara Vinului”, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, care va avea loc vineri, 16 mai 2014, ora 10.00, la Alba Iulia, în spaţiile de lângă Poarta III a Cetăţii Alba Carolina.

La concurs vor participa vinuri mai puţin controlate, cu cantitate variabilă, create de micii producători din toate podgoriile judeţului (Alba Iulia, Aiud, Sebeş-Apold, Târnave). Extrem de semnificativ este faptul că acest concurs va fi jurizat de către 7 experţi din ţară şi străinătate, provenind din zone şi ţări renumite pentru vinurile lor.

Evenimentul a fost prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui, preşedintele şi vicepreşedintele Asociaţiei „Ţara Vinului” – Ioan Stanciu, respectiv Toth Csaba.  Potrivit acestora, îşi vor da concursul peste 40 de producători, care vor avea de trecut prin peste 80 de probe.

„Pentru că judeţul nostru are un potenţial viniviticol foarte important, ne-am gândit să organizăm acestă gală a vinurilor, în care vor fi premiate vinurile judeţului Alba. Premierea se va face în urma unui concurs care va începe mâine, la ora 10.00. Pentru că în judeţ avem mai multe categorii de producători, această gală şi concursul vor avea trei secţiuni. Dacă este să ne referim la marii producători, ştiţi că în judeţ avem unul dintre cei mai mari producători de vinuri din ţară – Jidvei, astfel că la secţiunea mari producători, un sortiment de vin care va fi desemnat de către societate va fi vinul reprezentativ al judeţului Alba. Pentru că avem în judeţ şi producători de nivel mediu,şi aici mă refer la cramele Boieru, de asemenea la această a doua categorie va fi desemnat un vin din partea  producătorului care va reprezenta vinul judeţului Alba pentru următorul an. Scopul principal al galei este de a alege un vin al judeţului din categoria vinurilor produse de micii producători. Vom avea în cadrul concursului peste 40 de producători care fac parte din Asociaţia <Ţara Vinului>, iar în urma jurizării va fi desemnat un vin al judeţului care să reprezinte micii producători ai judeţului Alba”, a declarat vicepreşedintele CJ Alba, Alin Cucui.

Viticultura în judeţul Alba are cele mai bune condiţii dintre toate ramurile agriculturii, în sensul că vinurile albe care se produc aici nu se pot realiza în niciun judeţ din ţară. Având în vedere aceste condiţii naturale, Consiliul Judeţean a luat măsură de a nu se pierde plantaţiile de vin din vechile podgorii istorice din judeţul Alba şi căutăm să revigorăm aceste plantaţii, să le replantăm în timp, să căutăm tineri dispuşi să planteze viţă de vie şi să le promovăm vinurile.

Faţă de anul trecut am progresat, în sensul că atunci aveam două asociaţii înregistrate juridic, una la Aiud şi una la Bucerdea Vinoasă, iar acum avem şase, în toate podgoriile tradiţionale. Am mai înfiinţat  asociaţii în Cricău, Ighiu, Crăciunel şi Gârbova de Sebeş”,  a precizat Ioan Stanciu, preşedintele Asociaţiei „Ţara Vinului”.

„Sper ca şi anul acesta să înregistrăm un succes, să avem mai multe medalii decât anul trecut, şi într-adevăr vinul care va fi ales să fie un medalion al judeţului, pentru că va fi ales din cele mai bune vinuri. Este acoperită toată zona, începând de la Cricău, Bucerdea, Ţelna, Ighiu, Şard, Gârbova, Crăciunel, Aiud, Ciugud, chiar şi din Alba Iulia”, a spus Csaba Toth.

„Micii producători au ocazia să vadă care este calitatea vinurilor pe care le produc. Este foarte important să promovăm şi aceşti mici producători, nu doar companiile care au putere de a se promova, vorbim aici de Jidvei, Domeniile Boieru. Vinurile care vor fi desemnate reprezentative pentru judeţul Alba le vom promova la toate evenimentele pe care CJ Alba le va organiza până la sfârşitul anului”, a mai spus Alin Cucui.

Gala Vinurilor. Alba 2014 va avea loc în aceeaşi zi, vineri 16 mai 2014, la ora 19.00, în Sala Unirii din Alba Iulia. În cadrul acestui eveniment, va fi desemnat vinul judeţului Alba din partea micilor producători (în urma concursului). Totodată, în cadrul galei, atât producătorul Jidvei, cât şi producătorul Domeniile Boieru vor oferi câte un tip de vin (premiat şi recunoscut peste hotare) care va fi reprezentativ pentru judeţul Alba, alături de vinurilor micilor producători care au concurat. Vor participa, la eveniment, membrii juriului, oficialităţi ale judeţului, proprietari de pensiuni şi hoteluri din reţeaua HORECA, producători de vinuri, şefi ai instituţiilor de presă şi colaboratori ai Asociaţiei „Ţara Vinului” din judeţul Alba.

De asemenea, Gala Vinurilor. Alba 2014 va fi un eveniment integrat festivalului Alba Jazz, desfăşurat între 16-18 mai 2014. Astfel, în faţa Sălii Unirii vor fi amplasate căruţe cu vânzare de vinuri, iar întregul program jazz-vin va purta numele de Wine Jazz.

Jurizarea pentru Gala Vinurilor va fi realizată de experţi din ţară şi din străinătate: Dorin Popa – preşedintele juriului, Rodica Părău, Florin Aldea, Zoltan Polgar, Aurelia Aldea, Francois Gerard, Vitalie Boghiu şi somelierul Radu Ilea, pe care vi-i prezentăm mai jos.

Dorin POPA – președinte juriu

dorin-popa- GALA VINURILOR 2014Cu peste 30 de ani de experiență în domeniul vitivinicol, doctor în științe agronomice și cadru didactic al Universității din Oradea, Facultatea de Protecția Mediului, titular al disciplinelor Tehnologia Prelucrării Produselor Horticole, Oenologie, Analiză Senzorială, Dorin Popa și-a dedicat întreaga activitate profesională vinului și culturii și civilizației ce s-a clădit în jurul acestuia. El este membru fondator și membru în conducerea mai multor organizații profesionale naționale de profil, cum ar fi Asociația Degustătorilor Autorizați din România (Prim-vicepreședinte), Asociația Consultanților Oenologi (Președinte), Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole (Șeful Comisiei de Legislație și Marketing), Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă (membru în consiliul de conducere), iar urmare a pasiunii și profesionalismului de care a dat dovadă pe parcursul timpului a fost primit ca membru al Academiei Vinului din Ungaria și membru al Ordinului Cavalerilor Vinului European.

Având în vedere că primii pași în profesia pe care a îndrăgit-o atât de mult i-a făcut în județul Alba și experiența bogată ca degustător și jurat a numeroase concursuri, anul acesta este desemnat președinte al juriului ediției a doua a Concursului de Vinuri al Micilor Producători din județul Alba.

Radu ILEA – somelier

Radu Ilea somelierSomelierul se aseamănă cu vinul , el are o personalitate aparte,  ușor de remarcat prin prezența distinsă și spirituală, delicată și puternică în același timp. Plin de savoare, dulce, dar și sec atunci când este cazul, astfel poate fi caracterizat maestrul vinului. În ceea ce mă privește, aplecarea meticuloasă asupra detaliilor și dorința de a înfăptui fiecare lucru aproape de perfecțiune sunt regulile după care îmi desăvârșesc cariera. La baza cărții mele de vizită stă o experiență de 12 ani în domeniu, premiile și distincțiile obținute în tot acest timp și, nu în ultimul rând, orele de studiu și seriozitatea pentru munca pe care o fac cu multă pasiune.”

Acestea sunt cuvintele cu care își prezintă pasiunea transformată în profesie și activitatea pe care a desfășurat-o de peste 10 ani. Din 2011 este membru fondator și al consiliului de conducere a Organizației Somelierilor din România.

Francois GERARD – membru juriu

S-a născut în regiunea Rhone (Franța) și a dobândit brevete de tehnician agricol în viticultură și vinificație la Valence și Beaune. Încă din anii ’70 se ocupă de viticultură și vinificație, la domeniile Vidal Fleury, apoi Bonserine și, în anul 1980, intră în rândul producătorilor de vinuri, prin crearea unui domeniu cu soiurile Côte Rôtie şi Condrieu, domeniu pe care l-a cedat apoi fiului său Xavier în anul 2012. Din 1987 până în prezent este administrator al Creditului Agricol. De asemenea, este ales în cadrul Camerei Agricole din 2005 până în 2012, devenind membru asociat. Din 2007 este președinte al SDRR (Solidarité Développement Rhône-Roumanie).

 Aurelia ALDEA – membru juriu

S-a născut la Blaj și a absolvit, în 1985, Facultatea de Tehnologie Chimică Cluj-Napoca și a obținut doctoratul în chimie analitică acum 13 ani. A lucrat, imediat după terminarea facultății, ca inginer chimist la Blaj și face parte din Asociația Degustătorilor Autorizați din România și din Societatea pentru Agricultură Ecologică Cluj-Napoca. A obținut, de asemenea, o serie de specializări în oenologie și activează, în prezent, în cadrul LCCCIV, filiala Blaj, ca șef de birou.

Florin ALDEA – membru juriu

Florin Aldea a absolvit în anul 1984 cursurile Facultății de Agricultură și Horticultură din cadrul prestigiosului Institut Agronomic din Cluj-Napoca. Încă de la începuturile carierei de inginer horticol, a lucrat în domeniul vitivinicol, în județul Alba, fiind angajat după terminarea facultății ca inginer horticol, devenind apoi, după doar 4 ani, şef de fermă la SCDVV Blaj. Este membru al Societății pentru Agricultură Ecologică din 1993 și al Asociației Degustătorilor Autorizați din România din 2005.

În prezent este inspector în cadrul ONVPV (Oficiul Național al Viei şi Produselor Vitivinicole- Podișul Transilvaniei), organism care gestionează la nivel național, în principal, potențialul de producție, denumirile de origine, indicațiile geografice şi mențiunile tradiționale pentru produsele vitivinicole.

Zoltán POLGáR

Născut în 1948, în Kajdacson, județul Tolna (Ungaria), Zoltán Polgár este inginer agronom zootehnist. A lucrat timp de 40 de ani în cadrul Asociației Cooperatiste Agricole din Paks, în diferite funcții, dar cel mai mult timp a condus o fermă de porcine, până în 2008, când a ieșit la pensie. Din 1973 se ocupă de viticultură și vinificație, în 1980 a descoperit tainele degustării vinurilor iar de atunci încoace este activ în acest domeniu. În 2001 a înființat Asociația Proprietarilor de Crame din Sárgödör, unde este vicepreședinte și degustător autorizat. Este inițiatorul și îndrumătorul  de specialitate al Festivalului Național Siller din Paks, eveniment care în 2014 a ajuns la a VII-a ediție. La acest festival participă și țările vecine Germania, România, Slovacia și Serbia.

Rodica PĂRĂU – membru juriu

Rodica Părău este unul din cei mai apreciați specialiști în domeniul agricol din județul Alba. Cartea sa de vizită cuprinde în cei 38 de ani de activitate o permanentă preocupare pentru susținerea dezvoltării agriculturii din județul Alba, în special preocuparea pentru o calitate superioară a produselor agricole. Din 2002 este președinta Asociației Alba-Afroda, prin intermediul căreia a promovat participarea la schimburile de experiență ale agricultorilor din județul Alba cu agricultori din Franța. Este membră a Asociației Degustătorilor Autorizați din România, de peste 19 ani și a participat ca membru în comisiile de jurizare a mai multor concursuri naționale și internaționale.

Pentru pasiunea pe care a pus-o în activitatea sa profesională din domeniul agricol și pentru experiența ca un foarte bun cunoscător al vinurilor din Alba, a fost desemnată ca membră a juriului Concursului de Vinuri al Micilor Producători din județul Alba.

Vitalie BOGHIU

În Republica Moldova, unde s-a născut și unde locuiește în prezent, Vitalie Boghiu este un recunoscut inginer tehnolog în producerea vinurilor spumante. A absolvit Universitatea Tehnică din Moldova, în 2005 și muncește ca tehnolog șef în cadrul Întreprinderii de Stat „Combinatul Vinuri de Calitate Mileștii Mici”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferiță de 21 de ani, din Vidra, prinsă la volan cu permisul suspendat: Polițiștii i-au făcut dosar penal O șoferiță de 21 de ani, din Vidra, a fost prinsă la volan cu permisul suspendat. Polițiștii din Câmpeni i-au făcut dosar penal. Citește și: Tânăr din Abrud, prins de polițiști MORT DE BEAT la volan: Avea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea