VINERI: Exponatul lunii mai la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia: Statueta zeiței Isis de la Apulum
La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, vineri, 3 mai 2019, ora 17.00, va fi prezentat Exponatul lunii mai: Statueta zeiței Isis de la Apulum.
Vineri, 3 mai, ora 17.00, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia va fi prezentat Exponatul lunii mai: Statueta zeiței Isis de la Apulum. Sculptura votivă din marmură a fost descoperită în 1969 în Alba Iulia și o înfățișează pe zeiță într-o ipostază clasică. Isis a reprezentat divinul feminin atotputernic, fiind una dintre cele mai importante zeităţi ale lumii antice. Ea evoluat în mod extraordinar de la atributele ei tradiţionale de zeiţă egipteană majoră, la o identitate nouă, mult mai complexă, dobândită în spaţiul religios greco-roman, unde va fi centrul unui cult de mistere remarcabil. Cultul isiac s-a răspândit cu rapiditate în lumea mediteraneană, adepţii lui atribuindu-i marii zeiţe venite din Egipt aproape toate puterile divine feminine, toate însușirile specifice zeiţelor panteonului greco-roman și nu numai.
Alături de statueta Isidei, va fi expusă și o mică statuetă din bronz reprezentându-l pe Osiris, al cărui mit se construiește în jurul personalității magice și salvatoare a zeiței care i-a fost soție și soră divină.
Despre Isis și Osiris vă va povesti dr. Anca Timofan, arheolog în cadrul Secției Arheologie-Cercetare a muzeului.
Veți putea vedea atât sculptura romană cât și replica ei realizată prin imprimarea 3D pe baza modelului obținut în urma scanării piesei cu ajutorul luminii structurate în cadrul programului cultural Pantheon 3D, implementat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și co-finanțat de AFCN.
Evenimentul se înscrie în cadrul manifestărilor muzeale care marchează începutul Festivalului Roman Apulum (ediția a VII-a).
Manifestarea este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia
MARȚI: SKEPSIS prezintă Domnul de Pourceaugnac, o comedie clasică, pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia Marți, 26 noiembrie 2024, de la ora 19.00, sunteți invitați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, la spectacolul Domnul de Pourceaugnac, după Moliere, o comedie clasică din repertoriul SKEPSIS. Domnul de Pourceugnac este un […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii