VINERI: Conferința cu tema „Tipografiile de la Alba Iulia și Blaj, centre transilvane de erudiție“, la Parohia Greco-Catolică Alba Iulia
Protopopiatul Român Unit cu Roma, Greco-Catolic din Alba Iulia, organizează cu ocazia anului centenar 2018 ciclul de conferințe ALBA IULIA ȘI MAREA UNIRE.
”Sunt evenimente prin care marcăm Centenarul Unirii și facem cunoscută contribuția Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, la Marea Unire. Conferințele se vor desfășura pe parcursul anului 2018, pe diferite teme și vor fi susținute de specialiști în domeniu”, transmit organizatorii.
Conferința Tipografiile de la Alba Iulia și Blaj, centre transilvane de erudiție este a doua conferință organizată din ciclul de conferințe dedicate Centenarului și se va desfășura vineri în data de 23.03.2018, ora 19.00, în Parohia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică Alba Iulia I, cu hramul Spiritul Sfânt, str. Septimius Severus nr. 8, Alba Iulia. Conferința va fi susținută de prof. univ. dr. Eva Mârza de la Facultatea de Istorie si Filologie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Are o bogată experiență profesională din care menționăm cele mai importante date:
-1975-1992 Bibliotecar, muzeograf principal la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia
-1992-2014 Conferenţiar, profesor universitar la Catedra de Istorie la aceeaşi universitate
-2001 – Conducător de doctorate
-2000-2004 Decanul Facultăţii de Istorie şi Filologie
-2004-2008 Șef Catedra de Istorie
-2008-2012 Prodecan la Facultatea de Istorie şi Filologie a Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, apoi Director de Şcoală Doctorală de Istorie.
Munca de cercetare desfășurată de doamna profesor universitar Eva Mârza a vizat istoria culturii, în special istoria bibliotecilor, istoria cărţii manuscrise şi tipărite pe teritoriul românesc dar şi în Europa. S-a ocupat de asemenea de paleografie chirilică, limba slavă – limba izvoarelor istorice, muzeologie. A publicat cărți, studii în volume colective, articole în țară și străinătate și a condus proiecte finanţate de UEFISCDI în domeniul Istoria culturii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului) Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor