Rămâi conectat

Actualitate

Viitoarea CRIZĂ financiară se aproprie: Semnalul care indică o recesiune puternică în următorii ani

Ioana Oprean

Publicat

în

Viitoarea CRIZĂ financiară se aproprie: Semnalul care indică o recesiune puternică în următorii ani

A început să apară, intermitent, semnalul unei recesiuni, indicator care a prezis corect și criza financiară care a început în 2007.

Piața de obligațiuni arată intermitent un semnal de avertizare care a prezis corect aproape fiecare recesiune din ultimii 60 de ani: o potențială inversare a curbei randamentului titlurilor de stat americane, scrie CNN.

Curba se apropie de inversare

O curbă de randament inversată este adesea văzută ca un semnal că investitorii sunt mai îngrijorați de viitorul imediat decât de cel pe termen lung, ceea ce determină ratele dobânzilor la obligațiunile pe termen scurt să fie mai ridicate decât cele plătite pentru obligațiunile pe termen lung.

Deși curba nu este încă inversată, se apropie. Acest lucru nu ar trebui să fie deosebit de surprinzător, având în vedere modul în care invazia Rusiei asupra Ucrainei – și ramificațiile sale economice – continuă să cântărească puternic asupra economiei globale, notează sursa citată.
Pariu sigur

Biletele de trezorerie sunt, în esență, un împrumut acordat guvernului SUA și, în general, sunt considerate un pariu sigur pentru investitori, deoarece există un risc minim ca împrumutul să nu fie rambursat. Acestea au înregistrat o avalanșă de interese în ultimele săptămâni, pe fondul incertitudinii geopolitice și al înăspririi condițiilor financiare. Rezerva Federală a declarat săptămâna trecută că are în vedere încă șase majorări ale ratelor doar în 2022. Asta îi face pe investitori să-și piardă apetitul pentru acțiuni și alte active mai volatile și să apeleze la investiții de încredere, cum ar fi trezoreria. Dar, pe măsură ce mai mulți oameni se grăbesc să cumpere obligațiuni, acest lucru face ca randamentul să scadă, ceea ce ajunge să le facă o investiție mai puțin atractivă. Unii investitori încep chiar să caute active precum Bitcoin și numerar, care oferă în mod tradițional mai puțină stabilitate decât obligațiunile.

Randamentul unei obligațiuni pe 10 ani, aproape egal cu cel al unei obligațiuni pe 2 ani

Un bilet de trezorerie pe 10 ani oferă de obicei o rată de rentabilitate mai mare decât cele pe termen mai scurt, deoarece banii unui investitor sunt angajați pentru mai mult timp. Obligațiunile de trezorerie cu durată mai scurtă, cum ar fi obligațiunile pe 2 sau 3 ani, oferă în general randamente mai mici, deoarece riscurile sunt mai previzibile decât pe un orizont de timp mai lung.

Dar atunci când randamentul unei obligațiuni de 10 ani este mai mic decât cel de 2 ani, asta indică o perspectivă pesimistă din partea investitorilor și o reticență de a-și angaja banii. Și randamentele se îndreaptă în această direcție: diferența dintre biletul de trezorerie pe 10 ani și biletul pe 2 ani se află în prezent la aproximativ 0,2%, comparativ cu aproximativ 1,5% în urmă cu un an.

Inversarea curbei, primul semnal al recesiunii din 1955 până astăzi

O inversare a curbei randamentelor a precedat fiecare recesiune din 1955, potrivit cercetărilor de la Federal Reserve Bank din San Francisco.

În timp ce o inversare indică în general o recesiune în următoarele 12 luni, uneori poate dura ani. În trecut, curba s-a inversat în 2005, dar Marea Recesiune a început abia în 2007. Cea mai recentă inversare, în 2019, a stârnit temeri de recesiune – care s-a materializat în 2020, fiind cauzată de Covid-19.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea