„Viețaș” din Cugir vrea să scape de închisoare după după 25 de ani: A fost condamnat pentru omor deosebit de grav
„Viețaș” din Cugir vrea să scape de închisoare după după 25 de ani: A fost condamnat pentru omor deosebit de grav
Robert Sibișan, din Cugir, un deținut de la Penitenciarul Aiud, condamnat la închisoare pe viață pentru omor deosebit de grav comis împotriva unui copil minor, încearcă de aproape 2 ani să obțină liberarea condiționată.
Criminalul a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999 și se află în spatele gratiilor de peste 25 de ani. Deținutul a fost foarte aproape de a obține liberarea condiționată în vara acestui an, dar, deși Judecătoria Aiud a admis propunerea comisiei speciale din cadrul penitenciarului, Tribunalul Alba a respins definitiv cererea.
Pentru a beneficia de liberare condiţionată din executarea pedepsei detențiunii pe viață, petentul trebuie să execute efectiv 20 de ani de detențiune, respectiv 7.305 zile.
Citește și: Tiberiu Deneș, criminalul din Alba, condamnat definitiv la peste 20 de ani de închisoare pentru crima oribilă comisă la Timișoara: A omorât femeie de 74 de ani, în propria locuință
”Instanța a mai reținut că până la întocmirea procesului-verbal al comisiei, respectiv până la data de 02.07.2024, petentul a executat efectiv 9.276 zile în detenție, i se consideră ca executate în baza Legii nr. 169/2017 un număr de 534 de zile, iar ca urmare a muncii prestate i se consideră executate 494 zile, la data analizării în comisie fiind îndeplinit criteriul fracţiei minime prevăzute de lege.
Raportat la conduita condamnatului, instanţa a constatat că pe parcursul perioadei de detenţie acesta a avut un comportament preponderent corespunzător – a fost recompensat de 57 de ori și a fost sancţionat disciplinar de șase. De asemenea, petentul a câştigat ca urmare a muncii prestate 494 zile considerate ca executate”, a susținut magistratul de la Judecătoria Aiud, care a aprobat cererea de liberare condiționată.
S-a mai constatat că deținutul a absolvit 2 cursuri de calificare profesională, a urmat clasele a VII-a și a VIII-a, precum și anii I, II și III de școală profesională. De asemenea, a absolvit 9 programe educative, 2 programe de asistență socială, 6 programe de asistență psihologică. Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud a contestat hotărârea și a avut câștig de cauză la instanța superioară.
Dovezile de îndreptare, insuficiente
”După cum constant s-a arătat în practica judiciară a Tribunalului Alba, dovezile de îndreptare care trebuie prezentate de către o persoană care a comis o infracțiune contra vieții trebuie să fie mult mai ample decât cele care se cer unei persoane care a comis o infracțiune mai puțin gravă (de exemplu o infracțiune de distrugere, amenințare, infracțiuni la regimul rutier).
Tribunalul constată că la momentul comiterii infracțiunilor de omor deosebit de grav și tâlhărie (care au vizat un minor, astfel cum rezultă din hotărârea de condamnare existentă la dosar) deținutul era recidivist, întrucât mai fusese condamnat la pedepse cu închisoarea mai mari de un an, tot pentru comiterea unei infracțiuni de tâlhărie. (…) Coroborat cu natura infracțiunii comise, cu modul de săvârșire, cu faptul că se află în executarea celei mai aspre pedepse posibile existente în dreptul român, respectiv cu faptul că până la acest moment a executat efectiv numai 25 ani și 192 de zile de închisoare (la data pronunţării deciziei), tribunalul constată, contrar concluziei prime instanţe, că dovezile de îndreptare prezentate de către persoana condamnată nu sunt suficiente pentru acordarea liberării condiționate”, a concluzionat magistratul de la Tribunal, prin hotărârea din 9 august 2024.
Instanța a completat că, pentru a putea fi acordată liberarea condiţionată, „este necesară în continuare supravegherea sa în regim de detenție şi confirmarea de către a acesta a faptului că modalitatea de a se comporta este generată de o schimbare reală, care nu are la bază doar intenţia de a fi plasat în libertate”.
S-a mai stabilit că o nouă cerere sau propunere de liberare condiţionată nu poate fi formulată anterior datei de 19 noiembrie 2024. Deținutul a formulat, deja, alte trei propuneri de liberare, care urmează să fie discutate în decembrie 2024 și ianuarie 2025.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]