Video/Foto: Vezi cea mai mare colecție de jucării, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Caută jucăriile care ți-au fermecat copilăria!
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va găzdui în perioada 29 iunie – 27 septembrie 2012, cea mai mare expoziție temporară de jucării din țară: „Vitrine cu jucării pentru părinți și copii “.
Cu această ocazie au fost expuse peste 500 de jucării clasice românești și străine din perioada anilor 1900-1980, din cele 12.000 cât cuprinde colecția completă. Expoziţia este realizată de muzeograful Ionela Mircea, care a invitat numeroși copii la vernisajul care a avut loc, vineri, 29 iunie, pentru ca aceștia să poată vedea adunate la un loc jucăriile care le-a fermecat copilăria părinților lor.
Sunt expuse şi o serie de fotografii cu imagini de altădată din universul plin de povești și jucării ale copiilor de atunci. Colecția aparține Asociației Muzeul Jucăriilor, reprezentată de președintele acesteia, ing Cristian Dumitru. Acesta împreună cu fratele său Mihai au continuat o pasiune din copilărie, începând să își lărgească colecția care a ajuns acum la 12.000 de jucării.
Sunt peste 30 de ani de când aceștia umblă prin târguri și cumpără astfel de piese pentru colecția lor. Până să ajungă la Alba Iulia colecția lor a fost expusă doar în București. Cristian Dumitru a fost plăcut surprins de succesul pe care jucăriile lui le-a avut la public, începând chiar de la vernisajul expoziției.
Piesele valorează de la 1 leu și până la 1000 de euro. Pasionatul colecționar nu a vrut să facă o evaluare a valorii colecției sale, însă s-a spus că și-ar fi putut cumpăra pe puțin 3-4 mașini bune cu banii care i-a investit de-a lungul timpului.
Între jucăriile grupate tematic (figurine, trenulețe, tancuri, mașinuțe, jocuri, nave spațiale etc) se remarcă un motor cu abur – jucărie, de la 1900, încă funcțional și un autobuz ONT, piesă clasică românească.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Asociația Muzeul Jucăriilor București, Asociația Prietenii Muzeului Unirii Alba Iulia, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba.
Pentru accesul la această expoziție nu sunt percepute taxe suplimentare. Este nevoie doar de biletul normal de intrare la Muzeul Unirii, în valoare de 3,5 lei pentru copii și 7 lei pentru adulți.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată