Video/Foto: Vezi cea mai mare colecție de jucării, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Caută jucăriile care ți-au fermecat copilăria!
Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va găzdui în perioada 29 iunie – 27 septembrie 2012, cea mai mare expoziție temporară de jucării din țară: „Vitrine cu jucării pentru părinți și copii “.
Cu această ocazie au fost expuse peste 500 de jucării clasice românești și străine din perioada anilor 1900-1980, din cele 12.000 cât cuprinde colecția completă. Expoziţia este realizată de muzeograful Ionela Mircea, care a invitat numeroși copii la vernisajul care a avut loc, vineri, 29 iunie, pentru ca aceștia să poată vedea adunate la un loc jucăriile care le-a fermecat copilăria părinților lor.
Sunt expuse şi o serie de fotografii cu imagini de altădată din universul plin de povești și jucării ale copiilor de atunci. Colecția aparține Asociației Muzeul Jucăriilor, reprezentată de președintele acesteia, ing Cristian Dumitru. Acesta împreună cu fratele său Mihai au continuat o pasiune din copilărie, începând să își lărgească colecția care a ajuns acum la 12.000 de jucării.
Sunt peste 30 de ani de când aceștia umblă prin târguri și cumpără astfel de piese pentru colecția lor. Până să ajungă la Alba Iulia colecția lor a fost expusă doar în București. Cristian Dumitru a fost plăcut surprins de succesul pe care jucăriile lui le-a avut la public, începând chiar de la vernisajul expoziției.
Piesele valorează de la 1 leu și până la 1000 de euro. Pasionatul colecționar nu a vrut să facă o evaluare a valorii colecției sale, însă s-a spus că și-ar fi putut cumpăra pe puțin 3-4 mașini bune cu banii care i-a investit de-a lungul timpului.
Între jucăriile grupate tematic (figurine, trenulețe, tancuri, mașinuțe, jocuri, nave spațiale etc) se remarcă un motor cu abur – jucărie, de la 1900, încă funcțional și un autobuz ONT, piesă clasică românească.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Asociația Muzeul Jucăriilor București, Asociația Prietenii Muzeului Unirii Alba Iulia, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba.
Pentru accesul la această expoziție nu sunt percepute taxe suplimentare. Este nevoie doar de biletul normal de intrare la Muzeul Unirii, în valoare de 3,5 lei pentru copii și 7 lei pentru adulți.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 27 de minute
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum o zi
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 15 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri