Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO/Alexandru Pereș: ”Ne trebuie descentralizare și nu legarea de niște impotenți de la nivel de Capitală”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Propunerea legislativă intitulată „Lege privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane”, iniţiată de parlamentarii PDL de Alba, Alexandru Pereş şi Clement Negruţ, a primit aviz nefavorabil de la Guvernul României.

Cei doi parlamentari de Alba au apreciat că ”pentru implementarea politicilor montane este necesară reînfiinţarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane şi trecerea Centrului de Formare şi Inovare în Carpaţi sub coordonarea sa, cu sediul central în Municipiul Alba, Judeţul Alba având în vedere şi poziţia sa geostrategică, zona fiind străbătută de două lanţuri muntoase ceea ce determină specificitate aparte în privinţa aplicării strategiilor montane”.

Potrivit senatorului Pereș Guvernul nu și-a motivat, deocamdată decizia care, de altfel, este surprinzătoare deoarece înființarea agenției ar avea ca scop tocmai aplicarea strategiei şi politicilor Guvernului în domeniul dezvoltării şi protecţiei zonelor montane din România care necesită o gestiune specifică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Democrat-liberalul din Alba a declarat că, pe de altă parte, ministrul Agriculturii Daniel Constantin ar avea în proiect înființarea unei asemenea structuri, care ar urma să aibă sediul la București unde ”cel mai înalt punct este Dealul Spirii”. În consecință, senatorul Pereș a reamintit, prin cuvinte destul de dure, că pentru adevărata dezvoltare este nevoie de descentralizare:

Trebuie descentralizare și nu legarea de niște impotenți și tâmpiți de la nivel de Capitală care habar n-au ce se întâmplă în țara românească și ce se întâmplă în anumite zone, cum este cea montană”:


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Un bărbat din Alba a făcut ZECI de mii de lei din traficul de droguri până a intrat DIICOT pe fir: A reușit să vândă aproape jumătate de kilogram de substanțe psihoactive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un bărbat din Alba a făcut ZECI de mii de lei din traficul de droguri până a intrat DIICOT pe fir: A reușit să vândă aproape jumătate de kilogram de substanțe psihoactive

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată de magistrații Tribunalului Alba pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată.

La data de 31 mai, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.

În actul de sesizare a instanței s-a reținut, în esență, în sarcina inculpatului, că în perioada septembrie 2020 – vara anului 2021, pe raza localităților Alba Iulia, Micești sau Șard, în baza unei rezoluții infracționale unice, a vândut/oferit noi substanțe psihoactive mai multor persoane, respectiv:

Elit - Gustul Desăvârșit

– în perioada septembrie 2020 – mai 2021, aflându-se în localitățile Alba Iulia, Micești sau Șard, i-a vândut noi substanțe psihoactive unui bărbat, de mai multe ori, în total 300-400 grame, contra sumei totale de 21.000 lei;

– în vara anului 2021, aflându-se în localitatea Alba Iulia, i-a vândut noi substanțe psihoactive numitului, de 10 ori, cu prețul de 100 lei gramul;

– în vara anului 2021, aflându-se în localitatea Alba Iulia, i-a oferit pentru consum noi substanțe psihoactive unui bărbat, fără bani, o singură dată.

Inculpatul nu a înţeles să formuleze cereri sau excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală şi nici din oficiu nu se impun a fi invocate.

Decizia poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Hoț și cerșetor: Cum a rămas o femeie din Alba, care avea grija de copiii ce plângeau, fără portofel în parcarea unui supermarket

Ziarul Unirea

Publicat

în

Hoț și cerșetor: Cum a rămas o femeie din Alba, care avea grija de copiii ce plângeau, fără portofel în parcarea unui supermarket

Un bărbat din Alba a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Sebeș la pedeapsa de șase luni închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de furt.

În fapt, în actul de sesizare s-a reţinut că, la data de 15.01.2022, în jurul orei 12:20, persoana vătămată s-a deplasat la supermarketul Kaufland împreună cu cei 2 copii ai săi, cu autoturismul. Ulterior, după ce aceasta a parcat autoturismul în parcarea din fața supermarketului Kaufland, a luat un cărucior de cumpărături și s-a deplasat la autoturism, unde a pus în acesta portofelul și scaunul tip scoică al unuia dintre copii.

În continuare, întrucât copiii plângeau, aceasta a luat scoica de pe cărucior și s-a deplasat în autoturism pentru a avea grijă de ei, moment în care portofelul a rămas nesupravegheat în cărucior.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cu această ocazie, inculpatul, profitând de neatenția persoanei vătămate, a sustras portofelul din căruciorul de cumpărături în care se aflau suma de aproximativ 2000 lei, actul de identitate, permisul de conducere și cardurile de cumpărături ale acesteia, după care a părăsit parcarea magazinului Kaufland.

Imaginilor video surprinse de camerele de supraveghere au arătat o persoană de sex masculin (identificată ulterior ca fiind inculpatul) în parcarea magazinului Kaufland a ajuns lângă autoturismul femeii, în stânga căruia se afla căruciorul de cumpărături din care persoana vătămată a reclamat că i-a fost furat portofelul. Ulterior acesta se oprește în sptele autoturismului unde stă câteva secunde, după care profitând că nu îl vede nimeni, se deplasează în partea din stânga a autoturismului, unde trage căruciorul de cumpărături în spate, înspre containerul de colectare peturi, iar la câteva secunde împinge căruciorul înapoi lîngă autoturism și pleacă.

Fiind audiat în calitate de suspect în prezența avocatului desemnat din oficiu, inculpatul a recunoscut săvârșirea faptei, precizând că în data de 15.01.2022, în timp ce se afla în parcarea supermarketului Kaufland, pentru a apela la mila oamenilor, în jurul orei 12:20, plimbându-se printre autoturisme, a observat lângă o mașină aflată staționată, un cărucior de cumpărături. Ulterior, profitând de faptul că acesta nu era supravegheat și că în interiorul lui se afla un portofel, s-a deplasat lângă cărucior și a sustras portofelul.

Decizia poate fi atacată cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei sentinţei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Anunțul făcut de Ligia Deca privind amânarea Evaluării Naționale 2023 și a Bacalaureatului, după ultimele negocieri

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Anunțul făcut de Ligia Deca privind amânarea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului, după ultimele negocieri

Ministerul Educaţiei anunţă, marţi, că, în urma întâlnirii cu elevii, părinţii şi sindicaliştii, s-a stabilit că în acest moment nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale.

Datele centralizare referitoare la grevă arată că cei mai mulţi angajaţi care au renunţat la protest sunt în judeţul Vâlcea, iar 9% dintre salariaţii din Bucureşti au renunţat la protest, din 1 iunie.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Educaţiei a centralizat constant informaţii statistice privind personalul din învăţământul preuniversitar care a participat la protestul declanşat în data de 22 mai 2023”, anunţă, marţi, instituţia, într-un comunicat de presă.

Potrivit datelor centralizate de minister, situaţia, după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă 53/2023, se prezintă astfel:

În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 şi, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic).

Faţă de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate judeţele, cu excepţia judeţului Covasna (+1,1%).

La nivel general, cei mai mulţi angajaţi din sistemul preuniversitar şi-au reluat activitatea în judeţele: Vâlcea (12,6%), Ialomiţa (11,8%), Teleorman (11%), Botoşani (10,3%), Bucureşti (9%), Buzău (8%).

În perioada 31 mai – 6 iunie, şi-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.

”La nivel naţional, conform raportărilor primite de la inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti, în 1.007 unităţi de învăţământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unităţi mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unităţi participă întregul personal didactic (cu 42 de unităţi de învăţământ mai puţin faţă de 31 mai). Precizăm că niciun judeţ nu a raportat o participare la grevă a personalului din învăţământul preuniversitar de 100%”, a mai transmis ministerul.

Instituţia precizează că statistica se bazează pe datele transmise de inspectoratele şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti, iar situaţia este dinamică.

”Referitor la întâlnirea desfăşurată astăzi, 6 iunie, între reprezentanţii Ministerului Educaţiei, ai elevilor, ai părinţilor şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, vă comunicăm faptul că toţi cei prezenţi au agreat că, în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfăşurare a probelor examenelor naţionale. De asemenea, Ministerul Educaţiei a invitat reprezentanţii federaţiilor sindicale la o nouă întâlnire, pentru finalizarea negocierilor pe Contractul Colectiv de Muncă”, a mai transmis Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, marţi, că, de la adoptarea ordonanţei care prevede majoriri salariale pentru angajaţii din învăţământ, peste 15.000 de salariaţi au renunţat la grevă. Procentul celor care sunt încă în grevă depăşeşte 52%, dar în o mie de unităţi niciun angajat nu se mai află în grevă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare