VIDEO | Ziua Mondială a Autismului, marcată la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia: ,,Povești creionate în albastru”, expuse cu emoție de părinții unor copii cu autism
Ziua Mondială a Autismului, marcată la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia: ,,Povești creionate în albastru”, expuse cu emoție de părinții unor copii cu autism
În 2008, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat în unanimitate Aprilie ca Ziua Mondială a Autismului pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă a societății.
Pentru a marca această zi, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia a organizat o serie de activități cu elevii și părinții lor. Una dintre aceste activități cu tema ,,Povești creionate în albastru”, coordonată de către prof. psihopedagogie specială Oana Claudia Drăgan, prof. psihopedagogie specială Uțiu Atanasia și prof. psihopedagog Petropulos Sorin, a fost plină de încărcătură emoțională în care părinții unor copii cu autism din această unitate școlară și-au relatat povestea vieții lor, povești care au fost creionate de către elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Ovidiu Hulea” din Aiud sub îndrumarea d-nei înv. Man Laura și elevi ai Liceului de artă ,,Regina Maria”-Alba Iulia.
,,Lumea lui – Eu pot” – ,,Mă numesc Irina și sunt un suflet care simte lumea altfel. Ochii mei albaștri privesc cu uimire lumea ce mă înconjoară, iar zâmbetul meu este felul de a spune ,,Te iubesc” fără cuvinte. Acceptă-mă așa cum sunt, nu cum ai vrea să fiu. Privește-mă în ochi și vezi-mi atât durerea cât și forța de a progresa… căci sufletul nu poate fi îngrădit, pus într-o cușcă și să-i ceri să te iubească. El are nevoie de libertate, de spațiu, de încredere. (paragraf dintr-o scrisoare)
,,Am undeva, în adâncul sufletului meu amintirea multor zile, pe care le-am petrecut împreună și, chiar dacă nu mai sunt la fel de intense, toate lucrurile pe care le-a spus, le-a făcut sau le-a gândit le port cumva în suflet. Sunt momente în care mă surprind că minte-mi zboară în trecut și-mi vine un zâmbet sau o lacrimă pe față.” (paragraf dintr-o scrisoare)
,,Și da, există fericire alături de autism chiar dacă nu o simți de la început.” (paragraf dintr-o scrisoare)
,,O mamă pentru copilul ei special este cel mai bun terapeut. Cu siguranță ea nu reușește să facă lucrurile ca la carte, deoarece o mamă iartă mai ușor, trece cu vederea sau recompensează mai mult decât trebuie. O mamă are ceva ce nimeni pe această lume nu-i poate oferi unui copil și aceasta e iubirea ei.” (prof. psihopedagogie specială Oana Claudia Drăgan)
”O zi care s-a simțit ca o ședință de terapie. O activitate care a fost în același timp și grea din punct de vedere emoțional, dar și eliberatoare. O zi care a fost, mai presus de toate, despre sacrificiu, despre compromis, despre acceptare. Povești care au servit drept reminder și povești care au fost apeluri de trezire la realitate. O zi despre ,,diferit”, o zi despre ei și mai ales, o zi despre ELE. Ele care, îmi asum îndrăzneala și spun, își câștigă prin dăruirea lor necondiționată de zi cu zi locul în Veșnicie. (prof. psihopedagogie specială Uțiu Atanasia)
,,Familiile cu copii autiști sunt ca niște copaci cu ramuri noi. Atunci când au o problemă se rupe o ramură, dar copiii înfloresc pe o altă ramură mai puternică. Copilul autist are nevoie de iubire, părinții acestora de răbdare și putere precum chiparosul.”(prof. psihopedagog Petropulos Sorin)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO| Ionela Gălușcă și Andrea Buontempo, elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională a olimpiadei de Limba Italiană
FOTO| Ionela Gălușcă și Andrea Buontempo, elevi de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificați la etapa națională a olimpiadei de Limba Italiană Doi elevi de la Colegiul Naţional Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia s-au calificat la etapa națională a olimpiadei de Limba Italiană. Performanța aparține elevei sergent Ionela Gălușcă (a XI-a) și elevului caporal […]