VIDEO. Voluntari costumați în personalități ale Marii Uniri vor reconstitui parțial ziua de 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia
Voluntari costumați în personalități ale Marii Uniri, între care Iuliu Maniu, Gheorghe Pop de Băsești sau Vasile Goldiș, vor reconstitui parțial, inclusiv prin discursuri, momentele de la 1 Decembrie 1918, când, la Alba Iulia, s-a semnat actul de Unire al Transilvaniei cu România.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a câștigat proiectul ”Ținutele istoriei VI. Personalitățile Unirii”, depus la Administrația Fondului Cultural Național, și va primi finanțare de 43.737 de lei, pentru a achiziționa costumația necesară pentru zece personalități care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri, dar și pentru activități de promovare a Centenarului Unirii.
Reprezentanții Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că perioada de implementare a proiectului ”Personalitățile Unirii” este 1 iunie – 15 noiembrie, iar astfel în toamnă, când va fi implementat proiectul, vor reconstitui ziua de 1 Decembrie 1918. Totodată, activități similare vor avea și pe parcursul anului 2018, la împlinirea a 100 de ani de la semnarea celui mai mare act de voință al tuturor românilor.
”Va fi cel mai greu proiect pentru că, spre exemplu, în cazul reconstituirii trupelor romane de la Alba Iulia, trebuia să se țină cont de înălțime, cunoștințe, dacă în situația dacilor trebuiau să aibă barbă, adică erau condiții minimale legate de aspectul fizic, de această dată trebuie să existe și o oarecare asemănare fizică cu personalitatea pe care o impersonezi, să spun așa. Partea cea mai dificilă este să găsești niște oameni care să dea viață acestor personalități. Noi vrem să prezentăm Adunare Națională, tot ce a însemnat ziua de 1 Decembrie 1918, lucrările din Sala Unirii, discursurile prezentate în Sala Unirii. Discursul lui Maniu, Goldiș, intervențiile lui Jumanca, Vaida Voieved. De aceasta sunt și alese aceste personalități pentru că sunt oameni care au ținut discursuri la 1 Decembrie 1918. Modul acesta de a prezenta speech-urile Unirii prin vocea acestor oameni, actori de ocazie, este propice pentru a reda un tablou al acelei zile”, a declarat, joi, istoricul Tudor Roșu.
Personalitățile istorice care vor fi ”readuse la viață” sunt Iuliu Maniu, Gheroghe Pop de Basesti, Vasile Goldis, Iuliu Hossu, Miron Cristea, Alexandru Vaida Voievod, Iosif Jumanca, Aurel Lazar, Elena Pop, Samoila Marza.
În cadrul acestui proiect, Muzeul Național al Unirii își mai propune redactarea unui volum dedicat personalităților Unirii, valorificând numeroase documente din colecția proprie, predarea de lecții de istorie în licee, dar și promovarea prin diverse activități a Centenarului Marii Unirii.
Echipa care a lucrat la acest proiect, din partea Muzeului Național al Unirii, este formată din Tudor Roșu, Ioana Rustoiu, Marius Cristea și Rareș Diodiu.
Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a reînființat, din diverse surse de finanțare, următoarele trupe: Legiunea a XIII-a Gemina de la Apulum (romanii), Lupii Apoulonului (dacii), Ludus Apulensis (gladiatorii), Magna Nemesis (dansatoarele), personajele istorice (Horea, Avram Iancu, Mihai Viteazul etc), dar și Garda Națională de la Alba Iulia sau Legiunea Română de la Alba Iulia (formațiune care a organizat în 1918 Marea Adunare Naţională şi a asigurat paza municipiului).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]