VIDEO: Victimele accidentului aviatic din Apuseni puteau fi localizate în 2 minute! Un profesor de fizică din Alba Iulia explică cum
* Cornel Goia se oferă ca voluntar într-un eventual exerciţiu organizat de ISU
Au trecut două săptămâni de la tragicul accident aviatic petrecut în Apuseni, în urma căruia pilotul Adrian Iovan şi tânăra studentă Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa, şi încăfoarte mulţi despică firu-n patru şi apar cu idei şi exemple despre cum puteau fi localizate mai devreme victimele. Printre aceştia se numără şi un profesor de fizică din Alba Iulia, care a făcut o demonstraţie printr-un video, în care explică pas cu pas cum medicul Radu Zamfir, care deţinea un smartphone, putea fi localizat în doar două minute.
Cornel Goia, fost profesor de fizică la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, în vârstă de 74 de ani, consideră şi demonstrează că medicul Radu Zamfir, singurul dintre răniţi care nu a avut fracturi sau leziuni grave în urma accidentului aviatic din Apuseni şi cel care a încercat să trimită prin telefon coordonate geografice, putea fi localizat în doar două minute, cu ajutorul unei fotografii.
„Doctorul Radu Zamfir dispunea de un iPhone 5 (telefon mobil) cu acces la GPS. I s-a cerut să-şi determine coordonatele, adică în condiţiile de şoc în care se afla i s-a cerut imposibilul. Din câte am înţeles, a făcut o astfel de încercare, dar fără succes. Doctorului Radu Zamfir trebuia să i se ceară următoarele: să activeze GPS-ul, să facă o poză şi să trimită poza la o adresă de e-mail. Poza se putea face în ceaţă, în întuneric, deoarece imaginea nu era importantă”, explică Cornel Goia.
Profesorul albaiulian invită instituţiile statului să facă împreună un astfel de experiment, şi spune că le demonstrează că îi va localiza în doar două minute.
„Invit instituţiile statului să facă alături de mine următorul experiment. Poza făcută cu telefonul indicat mai sus, respectând cele 3 proceduri să o trimită la adresa: [email protected]. În aproximativ două minute voi localiza telefonul cu o precizie de ordinul metrilor (nu al zecilor de metri). Prin localizare înţeleg că voi determina coordonatele (latitudinea, longitudinea) şi voi mapa locaţia, adică o voi indica pe hartă”, spune Cornel Goia.
Astfel de idei au apărut şi vor mai apărea şi de aici încolo, însă dacă ele se dovedesc a fi funcţionale, înseamnă că România are resurse, are capabilităţi, dar nu ştie să le caute. Noroc cu moţii, care le-au sărit în ajutor şi i-au găsit prin „GPS-ul minţii” sau…pe calea luminată …de bunul Dumnezeu.
„Mare păcat pentru cele două vieţi pierdute şi pentru milioanele de lei irosiţi pentru achiziţionarea a tot felul de aparaturi speciale. Deasupra ţării noastre se găsesc sateliţi care ne pot ajuta, cu condiţia ca să apelăm la ajutorul lor. Mă ofer ca voluntar într-un eventual exerciţiu organizat de ISU”, a mai spus profesorul albaiulian.
Vă invităm să vizionaţi mai jos video-ul cu demonstraţia profesorului albaiulian, şi eventual să vă exprimaţi părerea dacă, într-adevăr, soluţia oferită putea fi salvatoare în cazul tragicului accident:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată