VIDEO Vârful din Munții Apuseni de pe care se văd așezări aflate la circa 40 kilometri distanță
Cel mai înalt vârf al Apusenilor le oferă turiştilor care se încumetă să ajungă acolo privelişti spectaculoase, de o frumuseţe rară. De la înălţimea celor 1849 de metri ai vârfului Bihor, iubitorii traseelor montane vor descoperi peisaje inedite ori fenomene carstice neobişnuite. În zilele senine, de pe semeţul munte pot fi văzute atât Valea Arieşului, din judeţul Alba, cât şi o localitate din Bihor, aflată la 40 de kilometri distanţă. Uneori, pe timp de iarnă, poate fi observat chiar şi vârful Făgăraş, spun oamenii locului.
Traseul spre Vârful Bihor pornește din satul de vacanță Vârtop, aflat la limita dintre Bihor și Alba.
„Traseul spre Vârful Bihor nu este nici scurt, nici uşor, însă efortul vă este răsplătit de privelişti încântătoare. Pe drum veţi descoperi locuri minunate, cum este şi această mini-cascadă, unde puteţi face un popas pentru a vă odihni sau pentru a face fotografii”, a transmis Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.
Drumul continuă pe creastă, prin pajiști alpine și jnepeniș. Pe măsură ce urcăm, peisajul se deschide și ne oferă o priveliște spre munții care se întind în cinci județe: Bihor, Alba, Arad, Hunedoara și Cluj. La finalul traseului ne așteaptă Vârful Bihor, cu cei 1849 de metri ai săi.
„După ce cuceriţi vârful, aveţi parte de peisaje care vă taie respiraţia. De aici de sus puteţi vedea Depresiunea Beiuşului, Groapa Ruginoasă şi alte zone spectaculoase din Munţii Apuseni”, a relatat Bianca Firezar.
„Cei de la releu povestesc că iarna, când e foarte senin, se întâmplă să vadă şi Făgăraşul. În partea cealaltă avem Vârful Găina care se vede. Și nu este de două ori la fel. Eu chiar am fost acolo cred că poate de sute de ori, dar totdeauna am găsit ceva nou, ceva frumos”, spune Adrian Varga, proprietarul unei pensiuni.
Cel mai înalt pisc din Apuseni îi atrage și pe turiștii străini. Câțiva francezi, veniți pentru prima oară în România, au străbătut traseul în mai bine de trei ore. De pe vârful Bihor, după ce și-au tras răsuflarea și au admirat peisajul, au ținut să laude ospitalitatea oamenilor locului.
„O femeie în vârstă ne-a oferit lapte de vacă proaspăt muls. Gestul ei de a ne oferi gratuit lapte ne-a emoţionat. Oamenii sunt foarte drăguţi”, a remarcat Eva, turistă din Franţa.
„Jos sunt terenuri agricole, apoi vedem păduri, iar aici sus este o zonă mai lipsită de vegetaţie. Există o varietate de peisaje, este foarte frumos„, spune Edgar, turist din Franţa.
În funcţie de anotimp, frumuseţea naturii e mereu alta. Cei mai mulţi preferă să vină pe munte vara, însă unii preferă liniştea toamnei. Acum este mai uşor de găsit un loc de cazare la pensiunile din staţiunea Vârtop-Arieşeni, de unde pornesc mai multe trasee montane.
Ca să ajungă pe Vârful Bihor, turiștii trebuie să străbată DN76 Oradea – Deva, iar la ieșirea din orașul Ștei să urmeze Drumul Național 75 spre Vârtop-Arieșeni. Traseul care duce spre vârf se afla după stațiunea de schi și este marcat cu dungă roșie.
Sursa Digi24
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro
Premiul pentru tinerii antreprenori europeni 2025: Apelul pentru depunerea candidaturilor, lansat. Finaliștii primesc îndrumare personalizată în valoare de 20.000 de euro Comisia Europeană a lansat luni, 20 ianuarie 2025, apelul la candidaturi pentru Premiul pentru tinerii antreprenori europeni, care are ca scop să promoveze inițiativele inovatoare ale tinerilor din întreaga Europă. Citește și: Interes crescut […]