Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO | Teodor Hagău din Sălciua, omul simplu care dă viață tradiției prin sunetul ceterii la poalele muntelui Bedeleu

Bera Larisa

Publicat

în

VIDEO | Teodor Hagău din Sălciua, omul simplu care dă viață tradiției prin sunetul ceterii la poalele muntelui Bedeleu

Teodor Hagău, din Sălciua, este omul care reușește să păstreze vii tradițiile și valorile de altădată. Acesta este cunoscut în satul său, pentru modestia și pasiunea sa pentru ceteră. Cetera sa, răsună la poalele muntelui Bedeleu, bucurând localnicii din sat. Andreea Codrea, o localnică, îl cunoaște pe Teodor încă din anii copilăriei și îl descrie cu respect, amintind vremurile când mergea cu părinții la terenul din apropierea casei lui.

Citește și: FOTO | “Nea Luca” din Alba Iulia, o viață dedicată fotbalului: Singurul antrenor din România cu o carieră neîntreruptă de 65 de ani

„Putem fi noi? Oare mai putem?
E de acum doi ani momentul, suprins spontan, prin Mai, așa, dar, am ales să îl păstrez pentru mine, până azi…unele momente trebuie păstrate, adulmecate și chiar trăite pe deplin, în tăcere. Îl cunosc pe Teodor Hagău încă din anii copilăriei, părinții având pământ în apropierea casei dânsului. Era o bucurie să merem la polog fiindcă adesea auzeam cetera. Era o mireasmă, parcă îmbălsăma impunătorul munte Bedeleu, așa se auzea, așa trăiam eu frumusețea ceterii; și parcă deodată fără să-ți dai seama ziua cea mai caniculară devenea plăcută!

Cu o bunătate ieșită parcă din comun vedeam cum se deschide vramița (portița) și era la noi în polog, mereu ne ajuta și noi toți eram captivați de felu-i, blând! Așa a rămas până azi, ce bine că unii oameni nu se schimbă niciodată! În mintea mea de copilă, de atunci și chiar de azi m-am întrebat: de ce oare n-a vrut să fie cunoscut? Și n-am îndrăznit să întreb, dar, mereu întoarcerea de la polog îmi dădea frâu liber gândurilor și imaginației!

Pentru dânsul, succesul asta a însemnat: liniștea unei dimineți în care te trezești un om liber, te așezi pe prispa casei și îți lași dorul, gândurile, firea, să zboare, să zburde, cât e lumea de mare! Asta se întâmplă chiar și azi, acum când eu las acest gând aici sunt convinsă că nea’ Teodor în liniștea căsuței de la poalele Bedeleului a zongotit ceva la cetera care, de decenii la rând îi este, alinare! Să fie și acesta un succes? Se pare că da!

„Așa m-am trezit în lume, așa merg mai departe”, zongotind adormitelor păduri de la poalele muntelui Bedeleu. Pe știmbate, în păși, acasă la Sălciua!

Să fii mereu înconjurat de bine, sunteți printre puținii oameni care încă mai știu rânduiala asta și o trăiți!
Mulțumesc, pentru bine!” a scris Andreea Codrea pe pagina de Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Acoperișul unei locuințe din Mirăslău, cuprins de flăcări: Intervin pompierii din Aiud cu două autospeciale

Bera Larisa

Publicat

în

Acoperișul unei locuințe din Mirăslău, cuprins de flăcări: Intervin pompierii din Aiud cu două autospeciale Un incendiu a izbucnit miercuri, 21 august, în jurul orei 20.13, la acoperișul unei locuințe din Mirăslău. Detasamentul de pompieri Aiud intervine cu două autospeciale de stingere cu spumă și apă pentru localizarea și stingerea unui incendiu în loc. Mirăslău. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea