VIDEO: ”Statu la vase”, obiceiul unic în țară ce are loc în lunea Paștelui la Șugag. Cinci perechi de tineri căsătoriți participă la ceremonial în acest an
Un obicei de Paşti, vechi de sute de ani, se desfăşoară, luni, în comuna Şugag din judeţul Alba. Este vorba despre “Statu’ la vase în lunea Paştelui”, un ceremonial inedit, despre care localnicii spun că este unic în țară, ce adună în curtea bisericii pe toţi tinerii din comună căsătoriţi în anul dinaintea Paştilor. Conform tradiției, aceştia servesc sătenii şi invitaţii cu bucate tradiţionale, iar naşii şi cei apropiaţi le fac daruri de trebuinţă în gospodărie. În acest an, la vechiul obicei închinat vieţii de familie, vor participa 5 perechi de tineri, proaspăt însurăţei.
În anul 2008, Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba cu sprijinul Primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag a reluat unul dintre cele mai frumoase obiceiuri de familie de pe Valea Sebeșului – Statu la vase. Obiceiul este unul de familie ce își are originile în negura timpului și nici măcar nu se cunoaște cu exactitate când a apărut, iar dacă în trecut se practica în toată zona etnografică a muntilor Șureanu, astăzi, după o pauză de 18 ani, a fost reluat și se mai practică doar la Șugag.
Anul acesta, în organizarea Consiliului Județean Alba, prin Centrul de Cultură Augustin Bena Alba și cu sprijinul primăriei și al bisericii ortodoxe din Șugag, va avea loc cea de-a IX-a ediție a obiceiului, ediție ce se va derula în curtea bisericii ortodoxe din Șugag, luni 2 mai 2016, începând cu ora 11.00.
După slujba religioasă din cea de-a doua zi de Paşti, la Şugag, tinerii care s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut, îmbrăcaţi în costume tradiţionale aşteaptă în curtea bisericii, cu o masă frumos împodobită, să iasă oaspeţii de la slujbă şi îi servesc cu bunătăţi tradiţionale precum cozonaci, ouă roşii, prăjituri, colăcei, vin şi ţuică. La rândul lor, tinerii primesc de la naşi, rude şi prieteni felurite vase pentru gospodărie, iar de la preoţii satului binecuvântarea pentru o viaţă lungă şi fericită.
Pregătirile pentru “Statu’ la vase în lunea Paştelui” încep odată cu intrarea în Săptămâna Mare, când oamenii satului îşi curăţă casele, îşi purifică şi îşi pregătesc veşmintele şi sufletele pentru a întâmpina cum se cuvine Învierea Domnului.
Potrivit sătenilor, costumele cu care mirii şi miresele urmează a se îmbrăca în lunea Paştelui sunt scoase din lada de zestre, curăţate şi pregătite încă de la începutul Săptămânii Mari, de luni sau marţi. Tot pentru acest obicei, în Miercurea Mare, familiile mirilor ce s-au căsătorit în anul Pascal ce a trecut duc la biserică daruri de mulţumire către Dumnezeu pentru o viaţă lungă şi fericită a mirilor.
Cele 5 perechi de tineri căsătoriţi în anul pascal 2015 – 2016 ce vor lua parte la manifestare sunt: Bărbușiu Florian și Nelica, Căta Florin Ștefan și Adela Nicoleta, Cernat Vasile și Codruța, Gheorghescu Florin și Mădălina, Ștefan Raluca și Dănuț.
Evenimentul va începe luni la ora 11.00 şi se va încheia la ora 20.00, cu dans şi distracţie pentru toţi tinerii, căsătoriţi sau nu.
Din program nu va lipsi spectacolul folcloric, care va fi susținut în acest an de Ansamblul Folcloric al județulu Alba ( dirijor Alexandru Pal, cu soliștii Roxana Reche, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narița, Cătălin Hașa). De asemenea, în recital sunt invitați Leontina Fărcaș, Cornel Borza din Bihor, formația de fluierași a Căminului Cultural din Șugag și Grupul vocal folcloric al Centrului de Cultură ”Lucian Blaga” Sebeș.
Vă prezentăm mai jos un filmuleţ cu frumosul obicei, realizat de Consiliul Judeţean Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare în vizită de informare-documentare la Colegiul Militar din Alba Iulia
Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare în vizită de informare-documentare la Colegiul Militar din Alba Iulia Cursanţi ai Colegiului Național de Apărare, care urmează programul postuniversitar de formare și dezvoltare continuă „Probleme actuale ale securității naționale” la Universitatea Naţională de Apărare ,,Carol I”, au efectuat o vizită de informare-documentare la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” […]
FOTO | Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”
Elev de la Școala Ciugud la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Un elev de la Școala Ciugud va participa la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”, competiție pentru elevi de gimnaziu. Este vorba de Andrei Miroiu. Citește și: FOTO | O nouă școală smart […]
FOTO | Andrea Buontempo, elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană
Andrea Buontempo, elev al Colegiului Militar din Alba Iulia, mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană Elevul caporal Andrea Buontempo, din clasa a X-a la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, a fost distins cu mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Italiană. Andrea Buontempo a participat pentru prima dată la […]