Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO-SPECTACULOS| Pod de pontoane construit în doar o jumătate de oră peste râul Mureș, la Sântimbru

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Pod de pontoane peste râul Mureș, realizat în mai puțin de 30 de minute de la geniștii de la UM 136 ”Apulum

Geniștii albaiulieni se pregătesc pentru exercițiul internațional „Resolute Castle 21”. 

Pe malul râului Mureș, în zona localității Sântimbru, subunitățile de pontonieri din cadrul Batalionului 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia desfășoară în această perioadă o tabără de instruire, în vederea testării capabilităților de trecere peste cursurile de apă și de amenajare a podurilor de pontoane și a podurilor joase metalice.

Echipați cu veste de salvare și dotați cu șalupe, bărci pneumatice și căngi, pontonierii albaiulieni coordonați de cpt. Daniel Marcu – șeful taberei de instrucție au instalat cu ajutorul unei automacarale și al „berbecilor” (dispozitive speciale de bătut piloții) un pod de pontoane de pe un mal pe celălalt al râului Mureș, construit din pontoane plutitoare, ei fiind supervizați de lt. col. Ioan Boghițoi, locțiitorul comandantului batalionului.

YouTube video

„Este o zi specială, pentru că avem invitați studenții din anul I de la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, care și-au ales arma Geniu și, de asemenea, avem două clase de la Colegiul Național Militar «Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Aceștia au putut să observe instrucția geniștilor. Am avut de dimineață o activitate în cadrul poligonului de garnizoană unde au fost prezentate niște lucrări de distrugeri în diferite medii de către colegii mei, coordonați de mr. Mihai Hișu, unde elevii și studenții au putut să vizualizeze efectul la țintă al materialului exploziv. Avem în spate un pod de pontoane cu lungimea de 75 de metri pe care colegii mei l-au asamblat recent. Standardul lui de asamblare este de la câteva zeci de minute până la câteva ore, în funcție de debitul apei, în funcție de condițiile meteo, dar pe o asemenea vreme acesta a fost asamblat foarte rapid, în aproximativ 25 – 30 de minute”, a declarat pentru ziarul „Unirea” mr. Iulian Gorun, purtătorul de cuvânt al Batalionului 136 Geniu „Apulum”.

YouTube video

Peste podul de pontoane pot trece autocamioane, tancuri, TAB-uri etc. Pontonierii albaiulieni și-au demonstrat astfel îndemânarea și profesionalismul demonstrate de-a lungul anilor în numeroasele tabere de pregătire, aplicații și exerciții naționale și internaționale.

De altfel, mr. Iulian Gorun a spus că în perioada următoare subunitățile de construcții drumuri ale batalionului comandat de lt. col. Ludovic Brok vor participa în Poligonul Cincu la exercițiul „Resolute Castle 21”, alături de partenerii americani, pentru al șaselea an.

Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea