VIDEO Sfaturile celui mai bogat om din Alba pentru tineri. ”Eu angajez caractere; cu acești oameni muți munții din loc”
Ioan Popa, directorul general al companiei Transavia SA, cel mai mare producător de carne din România, a participat la Conferința Managementul Carierei, organizată de Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, și a răspuns întrebărilor studenților, într-un limbaj simplu, familial, folosind exemple din viața personală.
Întâlnirea a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, iar omul de afaceri și-a început discursul printr-o prezentare succintă a companiei care are 1.700 de angajați și produce 300 de tone de carne pe zi.
Prima întrebare la care a răspuns Ioan Popa a fost una uzitată în astfel de întâlniri și a făcut referire la ”cheia succesului”.
”Ca și toate cheile, nu există una universal valabilă. O cheie cu care deschizi toate ușile nu prezintă siguranță. Nu prezintă ușa, nu cheia. Sunt chei de succes, dar fiecare domeniu, firmă, persoană, manager, trebuie să folosească cheia lui. Cheile universale nu sunt valabile și nu sunt bune. Nu există o cheie a succesului universal valabilă pentru toată lumea. Sunt principii pe care le pot folosi mai mulți oameni, dar un patent care poate fi folosit de toată lumea nu există”, a spus Ioan Popa.
În viață, prima dată trebuie să oferi
Omul de afaceri a afirmat că a observat la foarte mulți tineri că nu au ”orientarea lor personală”.
”E importat pentru noi să știm că ne-am ales drumul acesta și pe el vrem să mergem. Drumul cel mai bun, e cel mai drept, cel mai scurt și care are mai puține urcușuri, coborâșuri și sinuozități, astfel încât, dacă ești determinat și gândești pozitiv, ai prima șansă să reușești. Dacă nu ai determinare și nu ești convins, vă anunț că nu veți reuși. Este important să nu aveți așteptări foarte mari pentru că în viață prima dată trebuie să oferi și după aceea să primești. Nimeni în lume nu îți dă ceva dacă nu oferi sau dacă nu-i oferi garanția că mâine îi oferi ceva. Nu cereți înainte de a oferi și nu mai mult decât puteți da înapoi. Este important să faci în viață lucruri pentru care te-ai pregătit”, a mai afirmat Ioan Popa.
Directorul Transavia a spus că nu are mari așteptări de la angajați, ci doar să-și facă treaba care este prevăzută în fișa postului și să nu-i dea bătăi de cap. ”Nici mai mult, nici mai puțin”.
Interviul de angajare
Atitudinea și vestimentația contează, spune Ioan Popa.
”Au fost care au venit în pantaloni scurți și în șlapi. Altul cu șapca în cap. Nu vă sfătuiesc să mergeți înțepați, în costum, și să nu vă comportați firesc, sau pe fete, cu rochie ca la maici. Cât mai normal. Nu e OK să veniți cu fuste prea scurte. Firesc, decent, cu o rochie decentă, bărbații îmbrăcați casual”, a explicat acesta.
El e de părere că, în ziua de astăzi, amănuntele fac diferența, și poți să fii deștept, dacă nu ești ordonat, îngrijit. Așa cum nu poți face performanță într-o companie mizerabilă, așa nici un angajat dezordonat și neîngrijit nu poate să-ți aducă satisfacții.
Reguli de conduită și comportament
”Când mergeți la un angajator nu trebuie să întindeți mâna să dați cu el. Nu asta e regula. Regula e dacă acela are bun simț să-ți întindă mâna. Și nu te așezi, chiar dacă are vreo trei scaune, până nu ți se zice să iei loc. Poate vrea să te vadă în picioare”.
Nu cere, nu avea mari pretenții la un interviu, înainte să știi care este aportul tău și cum poți ajuta compania.
”<Ce-mi oferiți?> <Bă, ție nimic.> <Păi cum?> <Te rog să te ridici și să ieși afară. Nu mai e nevoie să dai interviu.> E o vorbă, atitudinea contează. Dar contează în toate. Iar acest lucru ține de caracter, de ceea ce cred eu că mulți manageri ar trebui să uzeze. E exclus într-un interviu de câteva minute, de o jumătate de oră, să afli tot ce are un om în cap. Nu le știm nici noi pe toate. Urmăresc caracterul. Cu acel om pot face minuni. Dacă nu le știe, o să le învețe”, a mai explicat Ioan Popa.
Cel mai bogat om din Alba a spus că angajații companiei pe care o conduce sunt cel mai bine plătiți din acest județ, iar pe această ramură sunt cele mai mari salarii din țară.
”Le asigurăm la oameni servicii de excepție. Îi ducem și îi aducem la serviciu cu mașinile noastre. Le asigurăm o masă pe zi, carne, ouă și tichete de masă. La cei vrednici le dăm și câte o primă. La toți le dăm prime de Paști, 8 martie (doar la femei) și de Crăciun. Cei merituoși, cadrele de conducere, de regulă, mai iau încă un salariu (n.r. al 13-lea), primă la sfârșit de an”, a spus omul de afaceri care a explicat că cei care nu știu să împartă banii au o problemă, iar o primă consistentă se oferă celor cu rezultate foarte bune.
Afacerile se construiesc mult mai greu decât acum 25 de ani
Ioan Popa a îndemnat tinerii să aibă disponibilitatea să lucreze pentru alții, și să nu aspire, de la o vrâstă fragedă, la propria afacere.
”Aș vrea să aveți disponibilitatea să lucrați la alții, pentru că ceea ce am realizat noi, de acum 25 de ani încoace, este exclus să mai realizați pentru că nu mai parcurgeți aceleași etape, nu mai aveți aceleași oportunități. Aceste lucruri se întâmplă o dată la sute de ani într-o societate. Nici eu, astăzi, cu toată experiența pe care o am, dacă ar fi să o iau de la zero, ce am făcut acum 25 de ani, nu mai pot să fac, pentru că nu mai sunt aceleași condiții”, a afirmat ing. Popa.
Cu oamenii de caracter poți să muți munții din loc
Ioan Popa a precizat că preferă să angajeze un om care să aibă caracter, chiar dacă este mai puțin pregătit.
”Managerii sunt oameni care au ceva care nu se învață la școală. E vorba despre simțurile pe care nu le vedem, e legat de fler. Atunci când vine un om să se angajeze nu îl cunoști bine și încerci să-l cântărești și să-l poziționezi în funcție de cum arată, cum se îmbracă, dacă întinde mâna sau nu, sunt lucruri care se fac, sau nu. Dacă are alte apucături, cum răspunde la întrebări. Aici îți dai seama de un lucru care mă interesează mai mult decât ceea ce are în cap. Un absolvent când vine e foarte crud, are o bază firavă de idei care sunt foarte departe de realizate. Mă interesează în mod deosebit caracterul omului de care îmi dau seama dacă stau de vorbă cu el 5 minute. Nu mă înșel, doar 1-2 la sută. Mă interesează foarte mult și îmi place să spun că angajez caractere și nu meseriași. Este foarte important ca un om să aibă caracter pentru că poți cu acești oameni să muți munții din loc. Avem multe exemple de oameni foarte deștepți, cu multă știință, care nu o știu folosi și fac doar rău. Pârjolesc, nu creează nimic. Au minte și nu caracter. Prefer unul mai puțin pregătit dar cu caracter”, a afirmat directorul Transavia.
Acesta consideră că în școală se învață doar primii pași, iar sistemul de învățământ e foarte îndepărtat de mediul economic și de producție.
Ioan Popa le-a transmis studenților să nu se lase duși de val și să creadă, vreodată, că vor avea, după ce termină facultatea, un șofer și Mercedes pentru că, până acolo, e drum lung.
Gestionarea timpului: familie – business
Atunci când ești implicat într-o afacere, gestionarea timpului devine o mare problemă, deoarece dacă nu ști să gestionezi bine situația s-ar putea să te trezești cu familia destrămată. ”Nu poți să fii cu toate”, spune Ioan Popa.
”Până acum 4-5 ani, în 20 de ani, cred că am fost de 2-3 ori cu familia în concediu, că singur nu am fost. În primii 15 ani nu am avut nicio zi de concediu, după care am fi avut vreo săptămână pe an. De 5 ani, m-am domnit și am mai multe concedii, nu mai lungi de o săptămână. Sunt un om fericit că am avut o familie care m-a înțeles”, a afirmat ing. Popa.
”Dacă vreți să vă faceți o afacere trebuie să știți că veți avea mai puțin timp liber, mai puțin concediu, mai puțin vă veți putea ocupa de cei apropiați. Puteți avea ”șansa” să vi se destrame familia dacă nu știți să gestionați aceste lucruri. Trebuie să vă gândiți și la metode de compensare că nu sunteți lângă cei apropiați”, a explicat acesta.
Principii în business
Ioan Popa a afirmat că nu și-a dezamăgit niciodată angajații, colaboratorii, partenerii, statul român și comunitatea în care trăiește.
”Nu am avut în cap să păcălesc pe cineva cu care am o afacere. Ideea a fost ca cei cu care intru în contact să fie mulțumiți”.
Un alt principiu al omului de afaceri a fost acela să nu-și îndatoreze compania și nu a luat credite pe care nu le-ar fi putut rambursa ținând cont de cele mai pesimiste situații.
Studenții au fost sfătuiți, dacă își fac o afacere, să plătească salariile la timp. ”Nu poți să ai pretenții de la oamenii pe care nu-i plătești la timp. Că nu-i plătești deloc, e și mai rău. Oamenilor trebuie să le dai drepturile la timp”.
Directorul general Transavia SA i-a sfătuit pe tineri să nu dezarmeze, să fie responsabili, să facă lucrurile ca la carte și să fie perseverenți și disciplinați.
Un manager vede angajații care muncesc mai mult
Ioan Popa le-a dat asigurări că managerii cunosc angajații care muncesc mai mult.
Toți managerii țin la caracter, iar pentru fiecare dintre noi se găsește un loc în viață și trebuie să avem disponibilitate să muncim, consideră ing. Popa.
El a infirmat informațiile apărute în presă potrivit cărora fiica sa, Teodora Popa, a preluat frâiele afacerii de peste 160 de milioane de euro. El a precizat că în momentul de față Teodora nu ocupă o funcție de conducere.
Ioan Popa le-a recomandat studenților să meargă, din timpul facultății, în producție, pentru a învăța practic.
El a mai afirmat că e dispus să stea de vorbă oricând, oriunde, cu oamenii de la care are ceva de învățat. ”Eu mă duc în mediul rural, la oameni simpli, stau cu o plăcere deosebită cu ei, că îmi place să îi ascult”.
În Top 300 Capital, Ioan Popa (58 de ani) ocupă, cu o avere de 165-170 de milioane de euro, locul 22.
La scurt timp după Revoluție și după câțiva ani în care a lucrat în întreprinderea avicolă deținută de stat, antreprenorul Ioan Popa a ales să meargă pe cont propriu. Astfel, în 1991 a început un business local, care a ajuns nu doar să dețină poziția de lider în domeniu, ci și un nivel al cifrei de afaceri care poate pune Transavia la aceeași masă cu mari companii din Vest. Un scurt exemplu pentru dezvoltarea afacerii în cei 24 de ani este faptul că producția obținută la început cu cei cinci angajați într-un an de zile, acum Transavia o realizează în mai puțin de patru ore. Anual, aproximativ 25 de milioane de pui sunt crescuți în cele 15 ferme situate în Alba, Brașov, Cluj, Harghita și Sibiu. Transavia deține două stații de incubație, o fabrică de nutrețuri combinate, două abatoare dotate cu utilaje de ultimă generație, o fabrică nouă de procesare a cărnii, precum și patru ferme vegetale. Pe scurt, un business 100% integrat. Cea mai mare parte a producției realizată de Transavia este destinată pieței locale, doar 10-15% fiind exportată în țări precum Marea Britanie, Franța, Spania, Croația, Grecia și Bulgaria. Cu investiții continue și planuri de dezvoltare permanentă, Ioan Popa estimează o creștere a businessului de 15%. Anul trecut, grupul Transavia (Transavia SA și Avicola Brașov) a ajuns la aproape 140 de milioane de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii