Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Ştirea zilei

VIDEO | Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Se modernizează ultimii kilometri din DJ 107 K, un drum spectaculos care face legătura cu Transapuseana: Peisaje care îți taie respirația, chei înguste străjuite de stânci înalte și păduri necălcate de picior de om

După finalizarea șoselei Transapuseana, la care se mai așteaptă doar recepția finală și care va avea loc în luna noiembrie 2024, autoritățile din Alba își concentrează atenția spre modernizarea și asfaltarea ultimei porțiuni de 13,2 km din drumul județean 107 K (DJ 107 K).

Acest drum pornește din DN 1, străbate comunele Galda de Jos, Întregalde și ajunge în comuna Mogoș unde se intersectează cu Transapuseana. Dacă Transapuseana străbate culmile munților Trascău, DJ 107 K șerpuiește prin chei spectaculoase și înguste, străjuite de stânci și păduri neumblate de om.

Citește și: Transapuseana – DJ 107 I, povestea celei mai mari investiții din România, derulată pentru modernizarea unui drum județean

Este un drum foarte important, el făcând legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș. La Bârlești se intersectează cu Transapuseana, ceea ce înseamnă că face foarte ușor accesul oamenilor dinspre Alba Iulia spre zona Munților Apuseni. Este un drum care va fi modernizat complet, au mai rămas 13,5 km de la Ivăniș spre Mogoș, la care se lucrează acum”, spune vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Drumul străbătut de reporterii ziarulunirea.ro trece prin cheile Galdei și cheile Întregalde, două zone care depășesc poate în spectaculozitate și frumusețe Transapuseana, după care urcă domol prin păduri dese până spre Mogoș, unde se intersectează cu de acum celebra Transapuseana.

Citește și: Transapuseana, unul din cele mai frumoase drumuri din România, care străbate culmile Munților Trascău, a fost finalizată. Recepția, la finalul lunii septembrie 

Drumul județean DJ 107 K este asfaltat până la Ivănești (comuna Întregalde), iar în prezent se lucrează la ultimii 13,2 km până la Mogoș. În aceste zile de toamnă târzie, constructorii lucrează la terasamentul drumului și la structuri.

Potrivit declarațiilor vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, făcute pentru ziarulunirea.ro, lucrările urmează să fie finalizat în toamna anului 2025.

Citește și: La revedere, „Transalpina de Apuseni” – bun venit, „Transapuseana”! DJ 107I, lotul 1 – aproape finalizat!

YouTube video

Trebuie menționat că pe undele zone acest drum este mult mai spectaculos decât Transapuseana. Sunt foarte mulțumit de modul în care se lucrează. Avem un termen destul de lung pentru execuția acestui drum, 24 de luni, care curge din aprilie 2023, dar sunt convins că va fi modernizat mult mai repede.

Este o investiție pe programul național Anghel Saligny, cu o valoare de 30 de milioane de lei cu TVA.

Se vor construi 4 poduri noi, la care se lucrează deja, dar și un pod care va fi reabilitat, exact la intersecția cu DJ 107 I – Transapuseana.

De la DN 1 – Galda de Jos și până la ieșirea din Ivănești, de la Întregalde, 35 de km s-a modernizat în urmă cu ani buni. Cu această reabilitare de 13,5 km, putem spune că tot drumul județean 107 K va fi modernizat complet”, a declarat Marius Hațegan pentru ziarulunirea.ro.

A fost semnat deja contractul de finanțare, cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru pentru modernizarea drumului 750 C de la Sălciua – Ponor, care se intersectează în zona Ponor cu Transapuseana, după care merge până la Râmeț, exact până la Primăria Râmeț, de acolo până la Mănăstirea Râmeț, iar de acolo până la Teiuș, în DN 1: ”Sunt 40 de km de drum care va fi modernizat complet, pentru care avem semnat contractul cu finanțatorul, avem proiectul finalizat, mai trebuie doar să demarăm procedura pentru execuția lucrărilor.

Citește și: Transapuseana, spectaculosul drum montan din Alba, la „mare căutare”: Magnet pentru investitori și turiști

YouTube video

Ne-am concentrat în ultimii ani pe această zonă pentru ă a început să se depopuleze foarte mult și aici cred că este o zonă unde putem să dezvoltăm turismul și ca să poți să faci turismul, în primul rând trebuie infrastructură. Pentru asta am început și cred că ne-am mișcat foarte bine cu aceste trei drumuri care, de exemplu Transapuseana, a revitalizat zona respectivă și același lucru se va întâmpla și cu celelalte două.

107 K ar trebui finalizat în aprilie 2026, dar sunt convins că la finalul anului viitor va fi complet modernizat. Se lucrează foarte bine, avem aici un constructor foarte bun și sunt convins că și aici vor reuși să finalizeze mult mai repede decât avem termenul scris în contract”, mai spune sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | ALERTĂ în Alba: O minoră de 14 ani, dată DISPĂRUTĂ, după ce a plecat dintr-o casă de tip familial și nu s-a mai întors

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: O minoră de 14 ani, dată DISPĂRUTĂ, după ce a plecat dintr-o casă de tip familial și nu s-a mai întors Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din orașul Teiuș, județul Alba. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea