VIDEO| SÂNZIENE 2021: Tradițiile și obiceiurile care sunt ținute vii atât în județul Alba, cât și în țară
SÂNZIENE 2021: Tradițiile și obiceiurile care sunt ținute vii atât în județul Alba, cât și în țară
În ziua de 24 iunie, românii sărbătoresc Sânzienele, sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că în acea zi, în care acesta s-a născut, oamenii au coborât cu animalele de la câmp, punându-le în coarne flori de sânziene.
În acest sens, Adriana Tutuianu, etnograf al Muzeului Unirii din Alba Iulia, a povestit, pentru cititorii ziarulunirea.ro, următoarele: „Foarte cunoscută este această sărbătoare, pe teritoriul acestei țări și nu numai, și la nivel european. La nivel european de exemplu este sărbătorit Piticul Frunzișului, adică este îmbrăcat un băiat în frunze și este stropit cu apă de către săteni.
În Transilvania, de obicei, sărbătorea Sânzienelor începe de dimineață, înainte de răsăritul soarelui, când fetele și băieții merg la câmp, culeg flori de sânziene, pe care fetele încep să le împletească. Pentru băieți fac acele coronițe în formă de cruce, iar pentru ele, sub formă rotundă.
Cu aceste coronițe ele merg acasă și le aruncă în grajdul animalelor. Dacă de coroniță se apropie un animal mai în vârstă, va urma ca fata sau băiatul să se căsătorească cu o persoană în vârstă.
De asemenea, le aruncau pe casă, în unele locuri. Dacă coronița cădea, atunci se spunea că omul va muri destul de repede. În schimb, avea voie de trei ori să facă acest lucru.
Un alt obicei destul de răspândit în Transilvania este împodobitul boilor, care s-a desfășurat și în județul nostru, în Micești, Bărăbanț, Cergăul Mare, Făget și Lupul.
Pregătirea dura trei zile. Se forma o ceată, se alegea cel mai frumos bou din sat, era lăsat să pască toată noaptea în voie, iar de dimineață, fetele și feciorii plecau să culeagă flori de sânziene, cu care urmau să îl împodobească.
Boul era împodobit la coarne cu sânziene, deasupra i se punea un lepedeu, împodobit de obicei cu batiste sau panglici, iar cu acest bou, fetele și băieții porneau prin sat. Se spune că în momentul în care ceata de feciori pornea cu boul prin sat și îl întărâtau puțin pe boul, iar una dintre fete trebuia să îl prindă direct de coarne. Bineînțeles că se înghesuiau mai multe, iar cea care reușea, conducea jocul în acea seară și se spunea că în acel an urma să se căsătorească.
În Oltenia există un obicei, i se spune Drăgaica. Din mai multe sate, fetele își alegeau o fată foarte robustă cu care mergeau în lan, îi împleteau o cunună de grâu, pe care ea o purta pe cap, De asemenea, culegeau flori de sânziene, pe care le împleteau și le purtau la brâu.
De asemenea, acest brâu era pus la uscat și pe tot parcursul anului era folosit ca și plantă tămăduitoare. De asemenea, se spune că în acea zi se poate găsi iarba fiarelor. De obicei, ariciul ducea iarba fiarelor în cuibul său.
Dacă nu găseau, îi luau puii, pe care îi puneau într-o cușcă de metal, iar ariciul lua cea iarbă, desfăcea cușca și automat cei care doreau să găsească acea iarbă o găseau datorită ariciului.”
Potrivit credinței populare, în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienle ies și joacă dansul ielelor în locuri retrase, ascunse de ochii lumii.
Acest dans nu poate fi obserat de nimeni, iar cel care îl va privi se va îmbolnăvi și nu se va mai vindeca vreodată.
Se spune că Sânzienele sunt femei foarte frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii