Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| SÂNZIENE 2021: Tradițiile și obiceiurile care sunt ținute vii atât în județul Alba, cât și în țară

Publicat

în

SÂNZIENE 2021: Tradițiile și obiceiurile care sunt ținute vii atât în județul Alba, cât și în țară

În ziua de 24 iunie, românii sărbătoresc Sânzienele, sau Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Se spune că în acea zi, în care acesta s-a născut, oamenii au coborât cu animalele de la câmp, punându-le în coarne flori de sânziene.

În acest sens, Adriana Tutuianu, etnograf al Muzeului Unirii din Alba Iulia, a povestit, pentru cititorii ziarulunirea.ro, următoarele: „Foarte cunoscută este această sărbătoare, pe teritoriul acestei țări și nu numai, și la nivel european. La nivel european de exemplu este sărbătorit Piticul Frunzișului, adică este îmbrăcat un băiat în frunze și este stropit cu apă de către săteni.

În Transilvania, de obicei, sărbătorea Sânzienelor începe de dimineață, înainte de răsăritul soarelui, când fetele și băieții merg la câmp, culeg flori de sânziene, pe care fetele încep să le împletească. Pentru băieți fac acele coronițe în formă de cruce, iar pentru ele, sub formă rotundă.

Electrica Furnizare Discount

Cu aceste coronițe ele merg acasă și le aruncă în grajdul animalelor. Dacă de coroniță se apropie un animal mai în vârstă, va urma ca fata sau băiatul să se căsătorească cu o persoană în vârstă.

De asemenea, le aruncau pe casă, în unele locuri. Dacă coronița cădea, atunci se spunea că omul va muri destul de repede. În schimb, avea voie de trei ori să facă acest lucru.

Un alt obicei destul de răspândit în Transilvania este împodobitul boilor, care s-a desfășurat și în județul nostru, în Micești, Bărăbanț, Cergăul Mare, Făget și Lupul.

Pregătirea dura trei zile. Se forma o ceată, se alegea cel mai frumos bou din sat, era lăsat să pască toată noaptea în voie, iar de dimineață, fetele și feciorii plecau să culeagă flori de sânziene, cu care urmau să îl împodobească.

Boul era împodobit la coarne cu sânziene, deasupra i se punea un lepedeu, împodobit de obicei cu batiste sau panglici, iar cu acest bou, fetele și băieții porneau prin sat. Se spune că în momentul în care ceata de feciori pornea cu boul prin sat și îl întărâtau puțin pe boul, iar una dintre fete trebuia să îl prindă direct de coarne. Bineînțeles că se înghesuiau mai multe, iar cea care reușea, conducea jocul în acea seară și se spunea că în acel an urma să se căsătorească.

În Oltenia există un obicei, i se spune Drăgaica. Din mai multe sate, fetele își alegeau o fată foarte robustă cu care mergeau în lan, îi împleteau o cunună de grâu, pe care ea o purta pe cap, De asemenea, culegeau flori de sânziene, pe care le împleteau și le purtau la brâu.

De asemenea, acest brâu era pus la uscat și pe tot parcursul anului era folosit ca și plantă tămăduitoare. De asemenea, se spune că în acea zi se poate găsi iarba fiarelor. De obicei, ariciul ducea iarba fiarelor în cuibul său.

Dacă nu găseau, îi luau puii, pe care îi puneau într-o cușcă de metal, iar ariciul lua cea iarbă, desfăcea cușca și automat cei care doreau să găsească acea iarbă o găseau datorită ariciului.”

Potrivit credinței populare, în noaptea de Sânziene se deschid cerurile, iar Sânzienle ies și joacă dansul ielelor în locuri retrase, ascunse de ochii lumii.

Acest dans nu poate fi obserat de nimeni, iar cel care îl va privi se va îmbolnăvi și nu se va mai vindeca vreodată.

Se spune că Sânzienele sunt femei foarte frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează.

Publicitate

Ştirea zilei

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Publicat

în

6 august: Prima bombă de la Hiroshima. „Little boy” a ucis între 90.000 și 146.000 de persoane

Data de 6 august, este ziua în care omenirea își aduce aminte faptul că știința și tehnologia pot declanșa catastrofe umanitare, în cazul în care apare un context cu o miză care poate genera acest lucru.

”Little Boy” a fost numele de cod al primei bombe atomice detonate în istoria umanității. Cea de-a doua avea să fie lansată peste doar trei zile, asupra unui alt oraș japonez, Nagasaki.

Electrica Furnizare Discount

Cele două bombe au fost construite în cadrul unei operațiuni care a primit numele de cod Proiectul Manhattan, inițiat de Statele Unite ale Americii și susținut de Marea Britanie și de Canada. Pentru Little Boy, bomba care a lovit Hiroshima, a fost folosit Uraniu 235, un izotop care se găsește în uraniul natural în proporție de doar 0,7%. Pentru crearea uraniului îmbogățit, au fost utilizate trei metode: electromagnetică, gazoasă și termală.

Little Boy, bomba care a fost lansată deasupra Hiroshimei

Întreaga operațiune a fost posibilă din punct de vedere teoretic datorită descoperirii fisiunii nucleare de către chimiștii germani Otto Hahn și Fritz Strassmann.

Decizia de a lansa bombele asupra Japoniei a fost luată după ce Imperiul Nipon a ales să ignore ultimatumul dat de Aliați pe 26 iulie 1945, prin Declarața de la Potsdam, în care îi cereau predarea necondiționată.

Nimeni nu știe exact câți oameni au murit în explozia bombei de la Hiroshima: estimările se situează între 90.000 și 146.000 de oameni.

Pe 15 august, Japonia a anunțat că se predă. Pe 2 septembrie, a semnat și actul oficial, aceasta fiind și data la care Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| Dorel și furtuna: Cum se mimează profesionalismul, cum se încasează cu două mâini și cum să „montezi” schela în casa beneficiarului

De Dorel v-am mai zis, e intreprinzător cu ștate vechi, bagă în sac două mâini și servește calitate cu un deget. E de-al nostru, local, apare frecvent și rupe gura târgului cu „realizările” lui, se remarcă și chiar dacă nu ar face asta, cine să-i și fure locul dacă el are monopolul?

Astăzi pe Dorel l-a „încercat” vremea, a bătut vântul și ploaia, cum zice un mare clasic în viață, și-a scos la iveală un fapt ce s-ar defini în Ardeal ca „râsu’, plânsul”.

De ce și-a petrecut ăla ce a inventat schela și măsurile de siguranță timpul în zadar, numai Dorel știe, fiindcă el are o metodă proprie, una ce-ți teleportează ditamai conglomeratul de fier direct în sufragerie, cum a fost și cazul, astăzi, în urma furtunilor, la blocurile „M” din Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

Acum, Dorel ca Dorel, dar și restul să fie și ei veri din frați, șogori din altă țară, de-s toți chitiți să nu vadă și cetățeanul să plătească cu spor și cu nemiluita? Păi, totuși, pe care planetă ne aflăm? Am venit la încasat sau mai facem și treabă?

PS: arată bine bordura aia Dorele, zici că trebuie să chemi un frizer să o ia pe părți, pe față și pe dos, ori să vină domnul cu recepția lucrărilor și să zică odată pentru totdeauna NU !

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare