VIDEO| RĂZBOI în UCRAINA, ziua 6: Un imens convoi militar rus se îndreaptă spre Kiev. Sute de civili morți și răniți. Ucraina acuză Moscova că a folosit o armă termobarică
RĂZBOI în UCRAINA, ziua 6: Un imens convoi militar rus se îndreaptă spre Kiev. Sute de civili morți și răniți. Ucraina acuză Moscova că a folosit o armă termobarică
Sirenele au sunat din nou în primele ore ale dimineții de marți în capitala Kiev, în a șasea zi de rezistență în fața invadatorilor. Deși rușii au atacat încontinuu armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei.
Imagini suprinse de satelit arată o coloană formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care se întinde pe o lungime de 27 de kilometri şi care avansează în direcţia Kiev.
Satellite images of the private #American company Maxar show many kilometers long columns of #Russian military equipment approaching #Kyiv from the northwest. It is located a few dozen kilometers from the city pic.twitter.com/4lL6mqDiYz
— NEXTA (@nexta_tv) March 1, 2022
CITEȘTE ȘI: Război în Ucraina: Explozii DEVASTATOARE în Kiev și Harkov, după ce negocierile de pace NU au avut succes
UPDATE 6:00: Peste 100 de civili au murit până acum în războiul declanşat de Rusia în Ucraina, conform estimărilor Naţiunilor Unite, transmite dpa.
În plus, peste 300 de civili au fost răniţi, conform anunţului făcut luni de biroul Înaltului comisar pentru drepturile omului Michelle Bachelet.
🇺🇦🇷🇺 | AHORA – GUERRA UCRANIA-RUSIA: Fuertes explosiones cerca del aeropuerto de Kherson, Ucrania.#RussiaUkraine #Russia #Ukrainepic.twitter.com/LpltSFPObf
— AlertaNews24 (@AlertsNews24) March 1, 2022
Printre civilii care şi-au pierdut viaţa se numără cel puţin şapte copii, scrie Agerpres.
„Majoritatea acestor victime au fost cauzate de folosirea armelor explozive cu arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea, MLRS3 şi atacuri aeriene”, conform sursei citate.
CITEȘTE ȘI: Putin anunță CONDIȚIILE pe care le impune pentru a înceta războiul cu Ucraina: Ce dorește de la țara pe care a invadat-o
Potrivit guvernului ucrainean, numărul deceselor civile de până acum se ridică la peste 150.
UPDATE: 05:10: Vodka rusească a fost retrasă de la vânzare în America. Guvernatorii mai multor state americane au dispus ca magazinele de băuturi administrate de guvern să nu mai comercializeze vodcă rusească, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean.
(1/2) More footage of Russian POWs
Just awful what they have gone through because of Putin.
They are safe in Ukraine, fed given water allowed to call parents etc.#StopRussia pic.twitter.com/v5dsEo0Zus— UkraineEnglishUpdates (@EnglishUkraine) February 28, 2022
UPDATE: 04:45: Ambele tabere au suferit pierderi ca urmare a atacului forţelor militare ruse în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei, transmite dpa. Site-ul ucrainean anticorupţie Antikor a raportat un posibil bilanţ de 70 de decese de partea ucraineană şi un număr mare de decese de partea rusă. În acest atac, artileria rusă a lovit o unitate militară, iar cadavrele erau recuperate de sub dărâmături, potrivit Antikor.
Citește și: Ministerul de Externe le cere românilor să plece din Rusia: Cum pot ajunge aceștia acasa
Agenţia de presă ucraineană UNIAN a raportat că armata ucraineană din regiunea Sumy a distrus aproximativ 100 de vehicule militare ruseşti. De asemenea, au fost raportate victime după ce forţele ruse au bombardat oraşul Harkov din estul Ucrainei.
Într-un mesaj video pe Facebook, primarul oraşului Harkov, Ihor Terekhov, a declarat că nouă persoane au fost ucise şi 37 au fost rănite. El a mai informat că 87 de clădiri rezidenţiale au fost avariate de bombardamentele ruseşti. Mai multe clădiri au fost, de asemenea, distruse în atacuri cu rachete de luni seară din apropierea capitalei ucrainene Kiev, precizează Agerpres.
UPDATE: 04:30: Cel puţin 413 persoane au fost arestate în Rusia în timpul protestelor de luni împotriva războiului din Ucraina, a raportat portalul pentru drepturi civile OVD-Info, ceea ce face ca bilanţul persoanelor arestate de la începutul demonstraţiilor, joia trecută, să ajungă la 6.440, transmite marţi dpa.
Aproximativ jumătate dintre arestări, 3.126, au fost realizate în timpul protestelor organizate la Moscova, în timp ce 2.084 de arestări s-au produs la Sankt Petersburg. Invadarea Ucrainei a scos în stradă mulţi ruşi, dar forţele de securitate sunt extrem de brutale cu demonstranţii. Autorităţile îndeamnă populaţia să nu participe la mitinguri neautorizate, pe care le-au interzis în mod repetat, invocând inclusiv pandemia, precizează Agerpres.
Citește și: Bombardament violent al rușilor la Harkov. Oficialii ucrainieni anunță zeci de morți și sute de răniți
UPDATE: 03:45: Rația alimentară a unor soldați ruși, expirată de 7 ani, potrivit unor imagini postate de armata ucraineană.
UPDATE 03:30: World Rugby a decis suspendarea Rusiei și Belarusului din toate competițiile internaționale, informează Antena 3.
UPDATE 03:10: Imaginile prin satelit înregistrate luni indicau prezenţa unui convoi militar rusesc la nord de capitala Kiev care se întindea pe aproximativ 64 de kilometri, mult mai lung decât cel raportat mai devreme în cursul aceleiaşi zile (27 de kilometri), transmite Reuters. Conform informaţiilor furnizate de compania americană Maxar Technologies, au fost identificate, de asemenea, desfăşurări de forţe şi unităţi de elicoptere de atac la sol în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 de kilometri nord de frontiera cu Ucraina.
UPDATE 03:00: Un oficial al Guvernului de la Kiev a dezvăluit pentru CNN că serviciile de informaţii ucrainene au aflat informaţii conform cărora Belarus este pregătită să participe direct la invazia Ucrainei, pe lângă punerea la dispoziţia Rusiei a teritoriului şi permiterea trupelor ruse să treacă graniţa.
O a doua sursă apropiată de guvernul ucrainean a explicat pentru jurnaliştii de la CNN că administraţia Biden a avertizat deja Ucraina despre faptul că Belarus urmează să se alăture Rusiei în războiul din Ucraina.
Totuşi, până în prezent, în cele cinci zile de război, nu au existat informaţii conform cărora trupe armate din Belarus ar fi fost pregătite să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, precizeazxă Antena 3.
UPDATE 02:50: Guvernul italian a declarat stare de urgență până la 31 decembrie, pentru a asigura ajutor pentru Ucraina.
La propunerea premierului Mario Draghi, Consiliul de Miniștri a decis să declare starea de urgență până la 31 decembrie 2022, pentru „a asigura ajutor și asistență populației ucrainene din Italia ca urmare a gravei crize internaționale în curs”.
Pentru a organiza și a pune în aplicare cele mai urgente intervenții legate de sosirea refugiaţilor din Ucraina, au fost alocate 10 milioane de euro din Fondul național pentru situații de urgență, scrie today.it.
Conform Il Messaggero, Guvernul și-a dat acordul pentru ca Italia să trimită arme în Ucraina. Decretul prevede, printre altele, transferul de vehicule, materiale și echipamente militare către autoritățile de la Kiev.
Guvernul italian, prin declararea stării de urgență, poate lua măsuri, în anumite cazuri, fără consultări în parlament.
UPDATE 01:45: Atât armata ucraineană cât şi cea rusă au raportat luni pierderi masive în rândurile inamicului, transmite dpa. Armata ucraineană a raportat uciderea a peste 5.000 de soldaţi ruşi şi distrugerea a 191 de tancuri de la începutul războiului. Potrivit surselor ucrainene, au fost distruse 29 de elicoptere şi 29 de avioane ruseşti.
La rândul său, ministerul rus al apărării a anunţat că trupele sale au înaintat încă 16 kilometri în interiorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei. De la începutul ‘operaţiunii speciale’, aşa cum denumeşte Moscova invadarea Ucrainei, au fost distruse peste 1.000 de obiective ale infrastructurii militare ucrainene, inclusiv peste 300 de tancuri. Cifrele furnizate de ambele părţi nu au putut fi verificate în mod independent. Deşi Rusia a recunoscut că a pierdut soldaţi în timpul luptelor din Ucraina, nu a comunicat un bilanţ, precizează Agerpres.
UPDATE 01:15: Ministerul ucrainean al Apărării a postat o imagine pe Twitter care evidențiază cele mai slabe puncte ale blindatelor rusești și le arată civililor cele mai bune locuri pentru a le ținti cu „cocktailuri Molotov” sau bombe cu benzină.
Mii de civili iau parte la apărarea Ucrainei împotriva forțelor ruse, iar guvernul ucrainean a publicat instrucțiuni pe site-urile web și paginile de socializare, despre cum să producă explozivi și bombe cu benzină.
UPDATE 01:10: În prezent, în țările vecine Ucrainei sunt 520.000 de refugiați, iar cifra crește „exponențial oră de oră”, a declarat luni Filippo Grandi, Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), Consiliul de Securitate al ONU.
„Peste 280.000 au fugit în Polonia. Alte 94.000 către Ungaria, aproape 40.000 sunt în prezent în Moldova; 34.000 în România, 30.000 în Slovacia; zeci de mii în alte ţări europene. Suntem, de asemenea, conștienți că un număr considerabil a ajuns în Federația Rusă”, a spus Grandi.
UPDATE 01:06: Premierul britanic Boris Johnson a promis că Regatul Unit va „continua să exercite presiunea maximă” asupra Rusiei. Acțiunile Regatului Unit și ale aliaților săi occidentali se vor asigura că Vladimir Putin „simte consecințele acțiunilor sale”, a spus Boris Johnson.
„Vorbim cu o singură voce atunci când spunem că Putin trebuie să eșueze”, a mai zis premierul britanic.
Johnson a făcut aceste remarci înaintea unei vizite oficiale în Polonia și Estonia, unde se va întâlni cu liderii NATO și va vizita trupele britanice.
UPDATE 01:02: Canada interzice toate importurile de petrol din Rusia, potrivit premierului Justin Trudeau. Pe lângă interdicția de import, Trudeau a anunțat și furnizarea de arme antitanc și muniție pentru luptătorii ucraineni.
UPDATE 00:56: Kievul acuză Moscova că ar fi folosit o bombă termobarică
Rusia a folosit luni sau arma termobarică interzisă în timpul luptelor din Ucraina, a declarat ambasadorul ucrainean în SUA într-un briefing de presă.
„Astăzi au folosit bomba cu vid, care este de fapt interzisă de Convenția de la Geneva”, a declarat Oksana Markarova reporterilor, după ce a ieșit din briefingul Congresului. Această afirmație nu a fost verificată de BBC.
Armele termobarice nu folosesc muniție convențională. În schimb, sunt umplute cu un exploziv de înaltă presiune și aspiră oxigen din mediul înconjurător pentru a genera o explozie extrem de puternică și o undă de presiune.
Acestea au mai fost folosite în Republica Rusă Cecenia, potrivit Human Rights Watch. Sâmbătă, CNN a raportat că a văzut un lansator de rachete termobarice în apropierea orașului rus Belgorod.
UPDATE 00:50: Ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat luni seară că Turcia a avertizat „toate țările, care au să nu coasă la Marea Neagră, să nu lase navele de război să treacă prin strâmtori”, potrivit regulamentei de știri de stat a Turciei Anadolu.
„Am avertizat toate țările care au sau nu au ieșire la Marea Neagră să nu lase navele de război să treacă prin strâmtori”, a declarat Çavuşoğlu reporterilor, după o reuniune a Cabinetului la Ankara.
„Până în prezent, nu a existat nicio cerere de trecere prin strâmtori [de când a început războiul]”, a spus Çavuşoğlu, potrivit Anadolu. „Până astăzi, rușii ne întrebau dacă vom implementa Montreux dacă va fi nevoie. Le-am spus că vom implementa Convenția de la Montreux. O vom pune în aplicarea cuvântului cu cuvânt”, a adăugat el.
Convenția de la Montreux, din 1936, dă Turciei autoritatea de a interzice navele de război din toate țările, indiferent dacă sunt sau nu părți ale războiului și dacă indiferent au sau nu ieșire la Marea Neagră, să treacă prin strâmtori în perioadele de război dacă Turcia. este parte a războiului sau dacă Turcia spune că este amenințată.
UPDATE 00:22: Reprezentanții celor trei națiuni africane din Consiliul de Securitate al ONU – Kenya, Ghana și Gabon – au condamnat discriminarea împotriva cetățenilor africani de la granițele Ucrainei, în timpul unei reuniuni a CSNU la sediul ONU din New York, luni după-amiază.
„În situația de urgență care se desfășoară, au existat rapoarte îngrijorătoare despre tratamentul rasist împotriva africanilor și al persoanelor de origine africană care caută să fugă din Ucraina în siguranță. Mass-media reflectă aceste incidente îngrozitoare și mai multe state au confirmat că cetățenii lor suferă un astfel de tratament. Condamnăm ferm acest rasism și credem că dăunează spiritului de solidaritate de care este atât de urgent nevoie astăzi. Maltratarea popoarelor africane la granițele Europei trebuie să înceteze imediat, fie pentru africanii care fug din Ucraina, fie pentru cei care traversează Marea Mediterană”, a declarat, luni, ambasadorul Kenyan la ONU, Martin Kimani.
UPDATE 00:05: Un convoi uriaș al Federației Ruse se află în apropierea Kievului. Acesta apare pe imaginile satelitare de luni, fiind situat în apropierea Aeroportului Antonov, la aproximativ 27 de kilometri de centrul Capitalei.
La vest și nord-vest de Kiev, imaginile satelitare arată vehicule blindate distruse și un pod avariat lângă Irpin și Stoyanka.
UPDATE 00:01: Volodymyr Zelenski, președintele Ucrainei, a transmis un mesaj pe Facebook:
„Răul înarmat cu rachete, bombe și artilerie trebuie oprit imediat. Distruge economia“, a scris Zelenski pe Facebook.
Acesta a declarat că în cinci zile au avut loc 56 de lovituri de rachete în obiective din Ucraina, 113 rachete de croazieră fiind lansate de către forțele ruse.
„Astăzi, forțele ruse au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacție. Este în mod clar o crimă de război. Harkov este un oraș pașnic, există zone rezidențiale pașnice, fără facilități militare. Zeci de relatări ale martorilor oculari demonstrează că nu este o născocire, ci uciderea deliberată a oamenilor: rușii știau unde trag.
Cu siguranță va exista un tribunal internațional pentru această crimă. Este o încălcare a tuturor convențiilor. Nimeni în lume nu te va ierta că ai ucis ucraineni pașnici”, a spus Volodymyr Zelenski.
Totodată, președintele ucrainean Volodymr Zelensky a declarat că este timpul să se ia în considerare impunerea unei zone de excludere a zborului pentru rachete, avioane și elicoptere rusești, ca răspuns la bombardamentele asupra orașului ucrainean Harkiv.
Sursa: dcnews.ro digi24.ro g4media.ro
CITEȘTE ȘI:
CITEȘTE ȘI:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]