Rămâi conectat

Curier Județean

VIDEO: Proiect al Agenţiei Locale a Energiei Alba pentru dezvoltarea transportului urban durabil la Alba Iulia

Alexandra Mates

Publicat

în

„Dezvoltarea planurilor de mobilitate urbană – BUMP” este un nou proiect pe care Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA) îl va derula în România în cadrul programului IEE, axa prioritară STEER  – transport eficient. Este vorba despre  un proiect al cărui coordonator este „AREA – Consorţiul de cercetare ştiinţifică şi tehnologie din Trieste” ce are ca scop sprijinirea autorităţilor locale în dezvoltarea unor planuri de mobilitate urbană durabilă (SUMP) prin facilitarea de reţele, învăţarea reciprocă şi schimbul de experienţă între ţări. Anunţul a fost făcut public astăzi, 14 mai, de către directorul ALEA – Florin Andronescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul ALEA, din Alba Iulia.

„Realizarea unor planuri de acţiune pe energie durabilă la nivelul oraşelor, un aspect important netratat încă în România este transportul. Transportul care înseamnă, nu doar transportul public,  în primul rând – transportul privat şi comercial, foarte puţin transportul municipal(…) Conceptul mai larg la transport e mobilitatea, văzută ca nevoia cetăţenilor unei comunităţi de a se deplasa acolo unde este interesul, nevoia sau dorinţa. Toate acestea trebuie regândite, conceptul de durabilitate, o noţiune  pe care şi noi o  învăţăm să o tratăm la un aspect general. Vedem ce se întâmplă… creşte numărul de maşini, străzile nu se lărgesc, parcările nu se înmulţesc că nu prea sunt bani, mai ales în oraşele mai mici, dar şi în Bucureşti, în general în marile oraşe din România aceste probleme încă nu sunt rezolvate”, a declarat Florin Andronescu.

Proiectul se va derula pe parcursul a 3 ani, cu începere din luna mai.  Partenerii acestui proiect sunt 9 organizaţii din 9 ţări ale Uniunii Europene (Italia, Germania, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, Spania, Marea Britanie).

Etapele proiectului:

– Instruirea (dezvoltarea capacităţii, schimb de experienţă, învăţare reciprocă) a responsabililor din cadrul autorităţilor locale

– Îndrumarea unui număr de autorităţi locale în dezvoltarea SUMP-urilor

– Derularea unor activităţi de diseminare şi comunicare cu scopul de a realiza un transfer al rezultatelor proiectului şi către alte ţări care nu sunt membre în proiect

„Prin BUMP noi încercăm să identificăm soluţii pentru un eşantion – 4 ne propunem,  oraşe mai mari cu peste 40.000 de locuitori (din jud. Alba -Alba Iulia), în care acestea să-şi pornească şi să-şi creeze în parcursul celor 3 ani de proiect planuri de mobilitate urbană durabilă, care pe etape înseamnă: dezvoltarea unui concept, al unui instrument general, un model – model care este creat la nivel european dar are particularizări pe fiecare din cele 9 ţări implicate”, a declarat Florin Andronescu.

Rezultate aşteptate în România: cel puţin 4 municipii semnatare ale „Convenţiei Primarilor” îşi vor elabora planuri de mobilitate urbană durabilă prin care se va putea reduce consumul de energie din activităţile de transport, precum şi impactul asupra mediului datorat acestor activităţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea