VIDEO: Proiect al Agenţiei Locale a Energiei Alba pentru dezvoltarea transportului urban durabil la Alba Iulia

„Dezvoltarea planurilor de mobilitate urbană – BUMP” este un nou proiect pe care Agenţia Locală a Energiei Alba (ALEA) îl va derula în România în cadrul programului IEE, axa prioritară STEER  – transport eficient. Este vorba despre  un proiect al cărui coordonator este „AREA – Consorţiul de cercetare ştiinţifică şi tehnologie din Trieste” ce are ca scop sprijinirea autorităţilor locale în dezvoltarea unor planuri de mobilitate urbană durabilă (SUMP) prin facilitarea de reţele, învăţarea reciprocă şi schimbul de experienţă între ţări. Anunţul a fost făcut public astăzi, 14 mai, de către directorul ALEA – Florin Andronescu, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul ALEA, din Alba Iulia.

„Realizarea unor planuri de acţiune pe energie durabilă la nivelul oraşelor, un aspect important netratat încă în România este transportul. Transportul care înseamnă, nu doar transportul public,  în primul rând – transportul privat şi comercial, foarte puţin transportul municipal(…) Conceptul mai larg la transport e mobilitatea, văzută ca nevoia cetăţenilor unei comunităţi de a se deplasa acolo unde este interesul, nevoia sau dorinţa. Toate acestea trebuie regândite, conceptul de durabilitate, o noţiune  pe care şi noi o  învăţăm să o tratăm la un aspect general. Vedem ce se întâmplă… creşte numărul de maşini, străzile nu se lărgesc, parcările nu se înmulţesc că nu prea sunt bani, mai ales în oraşele mai mici, dar şi în Bucureşti, în general în marile oraşe din România aceste probleme încă nu sunt rezolvate”, a declarat Florin Andronescu.

ELIT

Proiectul se va derula pe parcursul a 3 ani, cu începere din luna mai.  Partenerii acestui proiect sunt 9 organizaţii din 9 ţări ale Uniunii Europene (Italia, Germania, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, Spania, Marea Britanie).

Etapele proiectului:

– Instruirea (dezvoltarea capacităţii, schimb de experienţă, învăţare reciprocă) a responsabililor din cadrul autorităţilor locale

– Îndrumarea unui număr de autorităţi locale în dezvoltarea SUMP-urilor

– Derularea unor activităţi de diseminare şi comunicare cu scopul de a realiza un transfer al rezultatelor proiectului şi către alte ţări care nu sunt membre în proiect

„Prin BUMP noi încercăm să identificăm soluţii pentru un eşantion – 4 ne propunem,  oraşe mai mari cu peste 40.000 de locuitori (din jud. Alba -Alba Iulia), în care acestea să-şi pornească şi să-şi creeze în parcursul celor 3 ani de proiect planuri de mobilitate urbană durabilă, care pe etape înseamnă: dezvoltarea unui concept, al unui instrument general, un model – model care este creat la nivel european dar are particularizări pe fiecare din cele 9 ţări implicate”, a declarat Florin Andronescu.

Rezultate aşteptate în România: cel puţin 4 municipii semnatare ale „Convenţiei Primarilor” îşi vor elabora planuri de mobilitate urbană durabilă prin care se va putea reduce consumul de energie din activităţile de transport, precum şi impactul asupra mediului datorat acestor activităţi.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

2 Comentarii

up 14 mai 2013 at 12:38

Mai lasati schimburile de experienta si cumparati mai bine autobuze electrice in Alba Iulia ca sa reduceti costurile si poluarea. Se vede de la o posta ca aceasta ALEA a fost creeata cu scopul ca unii sa fie directori altii sefi si altii sa taie frunza la cainii comunitari pe bani publici din lipsa de preocupari si idei.

Aristotel 14 mai 2013 at 14:53

Daca rezultatul e acelasi cu obtinerea energiei eoliene si fotovoltaice urmata de umflarea facturii de energie electrica… mai bine lasati? Ocupati-va de… frunza la caini.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...