VIDEO| Premierul Cîțu, vizită în zonele afectate de inundații din Apuseni: Ce a vorbit cu oamenii
Premierul Cîțu, vizită în zonele afectate de inundații din Apuseni: Ce a vorbit cu oamenii
Primul ministru Florin Cîțu, însoțit de ministrul de Interne, Lucian Bode, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vizitat duminică, 18 iulie, zonele afectate de inundațiile catastrofale din cursul acestei săptămâni, din Apuseni.
Acesta a vizitat casele lovite de inundații, a vorbit cu oamenii din comună și s-a interesat de soarta celor 12 familii izolate într-un sat din Ocoliș. Primarul comunei, Alin Alexandru Jucan, care i-a fost și ghid prin zona afectată, i-a explicat premierului că refacerea drumului distrus de apă este de o importanță vitală pentru locuitori.
Premierul a fost însoțit de o delegație de oficiali din Alba, printre care președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel și prefectul județului, Nicolae Albu. La întâlnirea cu premierul au fost prezenți și primarii localităților afectate de inundații din județul Alba: Ocoliș, Roșia Montană, Câmpeni, Abrud.
Grupul oficialilor a avut și o scurtă întâlnire cu voluntarii care au venit în ajutorul oamenilor afectați de viitură și a schimbat câteva cuvinte cu deputatul PSD de Alba, Radu Tuhuț, venit și el în sprijinul celor din Ocoliș.
„Fac apel la cei care au fost afectați să ia legătura cu primăriile. Am vorbit cu primarii, toate zonele afectate vor primi ce trebuie. Sunt sume fixe, dar dacă va fi nevoie, o să suplimentăm. Acum e importantă siguranța oamenilor. Cei din Moldova au primit banii. Au fost inundații și acolo și în Ardeal și aici se vor primi bani pentru a reface reparațiile”, a spus primul ministru Florin Cîțu.
Lucian Bode a ajuns, duminică, în Sohodol, una dintre localitățile inundate din județul Alba și a spus că necazul care s-a abătut asupra acestor români trebuie să găsească urgent răspuns la Guvern.
„Ce este foarte important este că nu avem victime. Sigur sunt pagube materiale însemnate, dar unul din motivele pentru care noi suntem astăzi aici și echipele de evaluare sunt în teren este acela de a asigura cetățenii din aceste localități încercate că vor primi de urgență ajutorul necesare. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste aceste 13 localități, din care patru grav afectate, trebuie să găsească un răspuns urgent la Guvern”, a spus Lucian Bode, potrivit digi24.ro
Reamintim că drumurile din comuna Ocoliș au fost distruse pe o porțiune de 9 kilometri, iar rețelele de apă pe o porțiune de 12 kilometri. Ca o comparație, inundațiile catastrofale de la Răchita, din 2019, au distrus doar 5 kilometri de drum. Mulți oameni au privit neputincioși cum agoniseala de-o viață le-a fost luată de ape în doar câteva zeci de minute, apele ducând cu ele mașini, animale, anexe gospodărești. Zeci de case au fost inundate și aproximativ 450 de persoane au rămas izolate de restul lumii.
Peste 200 de persoane din localitatea Dăroaia, județul Alba, și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în căminul cultural din Roșia Montană, după ce casele le-au fost inundate sau avariate din cauza unei alunecări de teren. În urma ploilor de vineri seara, Drumul Național 74 Cărpiniș (Abrud)- Câmpeni a fost blocat pe aproximativ 300 de metri de aluviuni și o alunecare de teren.
În orașul Abrud, au fost inundate 3 case, un subsol, iar o stradă a fost blocată de copacii căzuți. În satul Valea Săliștii, 4 case au fost inundate, în comuna Horea o casă, în satul Roșia Montană a fost avariată o casă, alte două au fost inundate, iar un drum a fost colmatat.
Au mai fost inundate case în satele Curături, Gura Roșiei și Cărpiniș. În satul Dăroaia, au fost inundate 72 de case, dintre care una este distrusă și 16 au fost avariate în urma unei alunecări de teren. Alte case și drumuri au fost afectate de inundații în localitățile Sohodol, Poiana Sohodolului, Gura Sohodolului și în comuna Șugag.De asemenea, au fost avariate 8 linii de medie tensiune, 106 posturi de transformare, fiind afectați 7.429 de abonaţi.
[nggallery id=8192]
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată