Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Premierul Cîțu, vizită în zonele afectate de inundații din Apuseni: Ce a vorbit cu oamenii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Premierul Cîțu, vizită în zonele afectate de inundații din Apuseni: Ce a vorbit cu oamenii

Primul ministru Florin Cîțu, însoțit de ministrul de Interne, Lucian Bode, și ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, a vizitat duminică, 18 iulie, zonele afectate de inundațiile catastrofale din cursul acestei săptămâni, din Apuseni.

Acesta a vizitat casele lovite de inundații, a vorbit cu oamenii din comună și s-a interesat de soarta celor 12 familii izolate într-un sat din Ocoliș. Primarul comunei, Alin Alexandru Jucan, care i-a fost și ghid prin zona afectată, i-a explicat premierului că refacerea drumului distrus de apă este de o importanță vitală pentru locuitori.

YouTube video

Premierul a fost însoțit de o delegație de oficiali din Alba, printre care președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel și prefectul județului, Nicolae Albu. La întâlnirea cu premierul au fost prezenți și primarii localităților afectate de inundații din județul Alba: Ocoliș, Roșia Montană, Câmpeni, Abrud.

Grupul oficialilor a avut și o scurtă întâlnire cu voluntarii care au venit în ajutorul oamenilor afectați de viitură și a schimbat câteva cuvinte cu deputatul PSD de Alba, Radu Tuhuț, venit și el în sprijinul celor din Ocoliș.

„Fac apel la cei care au fost afectați să ia legătura cu primăriile. Am vorbit cu primarii, toate zonele afectate vor primi ce trebuie. Sunt sume fixe, dar dacă va fi nevoie, o să suplimentăm. Acum e importantă siguranța oamenilor. Cei din Moldova au primit banii. Au fost inundații și acolo și în Ardeal și aici se vor primi bani pentru a reface reparațiile”, a spus primul ministru Florin Cîțu.

Lucian Bode a ajuns, duminică, în Sohodol, una dintre localitățile inundate din județul Alba și a spus că necazul care s-a abătut asupra acestor români trebuie să găsească urgent răspuns la Guvern.

„Ce este foarte important este că nu avem victime. Sigur sunt pagube materiale însemnate, dar unul din motivele pentru care noi suntem astăzi aici și echipele de evaluare sunt în teren este acela de a asigura cetățenii din aceste localități încercate că vor primi de urgență ajutorul necesare. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste aceste 13 localități, din care patru grav afectate, trebuie să găsească un răspuns urgent la Guvern”, a spus Lucian Bode, potrivit digi24.ro

YouTube video

Reamintim că drumurile din comuna Ocoliș au fost distruse pe o porțiune de 9 kilometri, iar rețelele de apă pe o porțiune de 12 kilometri. Ca o comparație, inundațiile catastrofale de la Răchita, din 2019, au distrus doar 5 kilometri de drum. Mulți oameni au privit neputincioși cum agoniseala de-o viață le-a fost luată de ape în doar câteva zeci de minute, apele ducând cu ele mașini, animale, anexe gospodărești. Zeci de case au fost inundate și aproximativ 450 de persoane au rămas izolate de restul lumii.

Peste 200 de persoane din localitatea Dăroaia, județul Alba, și-au petrecut noaptea de vineri spre sâmbătă în căminul cultural din Roșia Montană, după ce casele le-au fost inundate sau avariate din cauza unei alunecări de teren. În urma ploilor de vineri seara, Drumul Național 74 Cărpiniș (Abrud)- Câmpeni a fost blocat pe aproximativ 300 de metri de aluviuni și o alunecare de teren.

În orașul Abrud, au fost inundate 3 case, un subsol, iar o stradă a fost blocată de copacii căzuți. În satul Valea Săliștii, 4 case au fost inundate, în comuna Horea o casă, în satul Roșia Montană a fost avariată o casă, alte două au fost inundate, iar un drum a fost colmatat.

Au mai fost inundate case în satele Curături, Gura Roșiei și Cărpiniș. În satul Dăroaia, au fost inundate 72 de case, dintre care una este distrusă și 16 au fost avariate în urma unei alunecări de teren. Alte case și drumuri au fost afectate de inundații în localitățile Sohodol, Poiana Sohodolului, Gura Sohodolului și în comuna Șugag.De asemenea, au fost avariate 8 linii de medie tensiune, 106 posturi de transformare, fiind afectați 7.429 de abonaţi.

[nggallery id=8192]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Patru elevi de la Colegiul Național ”David Prodan” din Cugir, rezultate remarcabile la olimpiada de limbi romanice: Dănilă Maria Angeles, calificare la etapa națională de limba spaniolă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Patru elevi de la Colegiul Național ”David Prodan” din Cugir, rezultate remarcabile la olimpiada de limbi romanice: Dănilă Maria Angeles, calificare la etapa națională de limba spaniolă Elevii de la Colegiul Național ”David Prodan” din Cugir au reușit o calificare la etapa națională a olimpiadei de limba spaniolă și un premiul III, o mențiune la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea