VIDEO: Premieră! La Alba Iulia are loc prima dezbatere academică privind relația dintre Biserică și Stat
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia este prima instituție de învățământ superior din România cu caracter religios, care dezbate public, prin organizarea unei conferințe cu participare internațională, subiectul relației dintre Biserică și Stat. Aceeași instituție a organizat de curând un alt simpozion de succes, de mai mică anvergură, legat de tema incinerației, în cadrul căruia istorici, arheologi și teologi au avut ocazia să își exprime liber perspectivele, bazate pe cercetări, legate de acest subiect.
Simpozionul Internaţional din perioada 14-16 mai, cu tema “Religie şi Politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat de la Constantin cel Mare la Europa Post-Maastricht” a avut o parte introductiva, sub forma unei conferințe de presă (joi, 9 mai) la care au participat o parte dintre organizatori – profesorul Ioan Emil Jurcan decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, profesorul Mihai Himcinschi, profesorul Dumitru Vanca și preotul Alexandru Moldovan.
Inspirat pe de-o parte de decretarea anului 2013 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul Sfinților Împărați Constantin și Elena”, iar pe de altă parte, de nevoia și interesul pentru dezbaterea acestui subiect sensibil de către teologi, sociologi, politologi, politicieni, laici sau credincioși din țară dar și străinătate, evenimentul se bucură de o participare de excepție.
La simpozion și-a confirmat participarea Andrei Marga, președintele Institutului Cultural Român (ICR) care a catalogat inițiativa celor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia ca fiind cel mai puternic simpozion al Patriarhiei pe această temă. Alți oaspeți importanți sunt profesorul american Herman Tristram Engelhardt, unul dintre cei mai apreciați bioeticieni din lume, Victor Opaschi – secretar de stat pentru culte, reprezentând o instituție care este veriga de legătură dintre Biserică și Stat dar și cercetători de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Institutul de studii ecumenice San Benadino din Veneția și numeroase universități din țară – Iași, Timișoara,București, Pitești, etc.
Pe ÎPS Irineu, arhiepiscopul de Alba Iulia și ÎPS Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza îi considerăm gazde și din acest motiv nu i-am enumerat la oaspeți de seamă.
Una dintre întrebările adresate organizatorilor la conferința de presă a fost legată de absența la acest eveniment de anvergură a Mitropolitului Andrei Andreicuț, fondatorul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. Aceștia au explicat că invitațiile la acest nivel se fac la nivel ierarhic, ei ocupându-se de invitarea profesorilor și celorlalți participanți. În concluzie, va trebui să îl întrebăm pe ÎPS Irineu sau chiar pe ÎPS Mitropolitul Andreicuț, motivul pentru care nu va fi prezent la simpozion.
În total și-au confirmat prezența la lucrări nu mai puțin de 11 personalităţi internaţionale, din SUA, Grecia, Italia, etc.
La apelul lansat pentru înscriere la conferința din acest an s-au înscris peste 120 de specialiști, cu toate că taxa de participare nu este una foarte mică, respectiv 100 de euro. Acest fapt demonstrează interesul mare pe marginea subiectului – Religie şi Politică. Relaţia dintre Biserică şi Stat.
Cei care vor dori să participe la lucrările conferinței vor beneficia, potrivit organizatorilor, de traducere în limba română, în cazul prezentărilor în engleză.
Anul 2013 a fost decretat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul Sfinților Împărați Constantin și Elena” şi pentru faptul că acum se împlinesc 1700 de ani de la emiterea, de către Sfântul Împărat Constantin cel Mare, a Edictului de la Milan, care dădea creştinilor libertatea de a-şi practica propriul crez religios.
Este al doisprezecelea an în care Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia organizaează simpozionul, încercându-se ca temele abordate de-a lungul celor 11 ediții să fie cât mai actuale. De exemplu prima ediție, din anul 2001, a abordat subiectul credinței și violenței, pe fondul războiului cu substrat religios marcat tragic prin atentatele de la 11 septembrie din SUA. Alte tematici au fost legate de globalizare,consumism, desacralizare, cosmologie, ecologie, șamd.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități
Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci