VIDEO | Populația de lilieci din Munții Apuseni, subiect de doctumenar. De ce au fost închise pentru public 15 caverne
Populația de lilieci din Munții Apuseni, subiect de documentar. De ce au fost închise pentru public 15 caverne
În Munții Apuseni se găsesc două treimi din fauna de lilieci ai țării noastre. Administrația Parcului Natural Apuseni a realizat un documentar inedit pe aceasta temă.
Imaginile surprinse în Apuseni, în cele patru anotimpuri, sunt spectaculoase. Animalele sunt prezentate în habitatul lor, iar documentarul are în primul rând un rol educativ.
„În cadrul proiectului Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munții Apuseni – Vlădeasa și ROSCI0016 Buteasa, avem plăcerea să lansăm filmul documentar scurt cu chiropterele, sau liliecii din Parcul Natural Apuseni și ariile naturale protejate integrate”, au transmis reprezentanții parcului.
Liliecii sunt mamifere din ordinul Chiroptera cu membrele anterioare adaptate ca aripi. Sunt singurele mamifere capabile în mod natural de zbor real și susținut. Manevrează mai abil decât păsările, zburând cu degetele lor foarte larg desfăcute, acoperite cu o membrană subțire, sau patagiu.
Sunt animale nocturne și se adăpostesc în peșteri sau alte locuri de refugiu; este incert dacă liliecii au aceste comportamente pentru a scăpa de prădători. Liliecii sunt foarte importanți în ecosistemele în care trăiesc.
În ultimii ani, un număr de 15 peșteri din Munții Apuseni au fost închise, astfel încât coloniile de lilieci care trăiesc în ele să se poată dezvolta fără a fi deranjate de acțiunile oamenilor. Restricționarea accesului în peșteri a fost parte a unui proiect finanțat cu peste un milion de euro, care a avut ca scop salvarea liliecilor.
Au fost închise cu grilaje Peştera cu Apă din Valea Leşului, peşterile Vadu Crişului, Bătrânului, Ţiclului, cele din Aştileu, Tăşad, Betfia, Ciur-Izuc, Fânaţe, Coliboaia, Măgura, Onceasa, Humpleu, Huda lui Papară şi Peştera Liliecilor din Cheile Ampoiţei.
Decizia a fost determinată de scăderea alarmantă a populației de lilieci din zona Apusenilor. De exemplu, în urmă cu 40 de ani, în peştera Meziad erau 20.000 de exemplare de lilieci, iar în ultimii ani a scăzut la circa 5.000 de exemplare.
sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Joi, 31 octombrie 2024 | Spectacol de teatru „The Countess”, inspirat din legenda lui Dracula, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș
Joi, 31 octombrie 2024 | Spectacol de teatru „The Countess”, inspirat din legenda lui Dracula, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș În seara de Halloween, joi, 31 octombrie 2024, începând cu ora 17.00, trupa Pied Piper a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonată de prof. Lavinia Donose, lansează invitația la un spectacol fascinant de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 5 zile
Metalurgistul Cugir – ACS Tg. Mureș 1-0 (1-0) | Victorie prețioasă pentru „roș-albaștri”
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Halloween – Data când se sărbătorește și ce semnificație are
-
Actualitateacum 4 zile
Nume derivate din Dumitru care se sărbătoresc de Sfântul Dumitru 2024
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
MESAJE de SFANTUL Dumitru 2024: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Ştirea zileiacum 3 zile
VIDEO| Minunile județului Alba: Poiana Dragostei, în formă de inimă, un adevărat loc de poveste creat de natură