Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| O orhidee spectaculoasă crește în inima Munților Apuseni. Cum arată floarea unică în Europa

BONTEA Alexandru

Publicat

în

O orhidee spectaculoasă crește în inima Munților Apuseni. Cum arată floarea unică în Europa

În inima Munților Apuseni crește cea mai spectaculoasă orhidee din Europa. Administrația Parcului Natural Apuseni a realizat chiar și un documentar pentru a prezenta speciile de plate din zona aceasta a țării.

Parcul Natural Apuseni a lansat un film documentar dedicat plantelor din zona administrată. Cele mai frumoase specii din flora României sunt trecute în revistă, iar filmul oferă o serie de informații despre fiecare în parte.

Floare protejată încă din 1938

Printre acestea, Papucul Doamnei, cea mai spectaculoasă orhidee sălbatică din Europa, după cum spun realizatorii documentarului. Cypripedium calceolus, cum se mai numește, este o floare care, pentru frumusețea și raritatea ei, a fost protejată încă din 1938, prin Decret Regal. Planta crește în grupuri sporadice, prin păduri și tufișuri mai mult sau mai puțin umbroase, dar preferă terenurile calcaroase, umede, cu humus descompus.

YouTube video

Papucul doamnei a fost culeasă excesiv, așa că, din păcate, a dispărut din multe regiuni ale țării. Este întâlnită în zonele sălbatice din Apuseni. Frumusețea sa și forma pe care o are au dat naștere multor legende. Una din ele (se regăsește în folclorul mai multor popoare) asociază forma florii cu un papuc: al Zeiței Venus, al unei domnișoare, care, furate de dragoste, dar trezite la timp visul de iubire, au fugit din fața ispitei și și-au pierdut condurul în iarbă.

Peste 1.500 de specii de plante

Explorarea din punct de vedere botanic a Munţilor Apuseni, inclusiv a Parcului Natural Apuseni a început cu mai mult de un veac în urmă și a evidenţiat bogăţia floristică a acestei unităţi geografice. Întreg teritoriul Parcului Natural Apuseni aparţine etajului montan-subalpin, iar speciile care participă la alcătuirea covorului vegetal sunt în majoritatea lor specii cu răspândire montană.

Conform informaţiilor actuale, în Parcul Natural Apuseni se găsesc peste 1.550 specii de plante, dintre care unele sunt protejate la nivel european iar altele la nivel național. În conformitate cu Lista Roşie Naţională a plantelor, pe teritoriul Parcului Natural Apuseni au fost identificate până, în prezent, un număr de 97 de specii de plante protejate.

Pajiştile montane se caracterizează printr-o diversitate floristică deosebit de ridicată, fiind identificate până în prezent, un număr de 420 specii de plante.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fost polițist din Alba, liderul unei grupări de traficanți de migranți, condamnat la închisoare: Aproximativ 300.000 euro, obținuți din afacerea ilegală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Fost polițist din Alba, liderul unei grupări de traficanți de migranți, condamnat la închisoare: Aproximativ 300.000 euro, obținuți din afacerea ilegală Un număr de 15 persoane, 13 români și doi cetățeni din Somalia și Bangladesh, au fost condamnați miercuri, 9 octombrie 2024, de către un complet de judecată de la Tribunalul Alba, la închisoare în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea