VIDEO| O familie din Alba cere în justiție oprirea lucrărilor pe lotul 2 la autostrada A10 Sebeș-Turda
O familie din Alba cere în justiție oprirea lucrărilor pe lotul 2 la autostrada A10. Judecătoria Aiud a programat pronunțarea pentru data de 16 septembrie, când lucările contestate ar putea fi finalizate
O familie din localitatea Sâncrai, muncipiul Aiud, a dat în judecată Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și societatea Aktor, constructorul lotului 2 al autostrăzii Sebeș – Turda, solicitând oprirea lucrărilor în zona locuinței sale.
Reclamanții își justifică demersul prin disconfortul provocat de praf și zgomot, în condițiile în care lucrările de construcție se derulează la câțiva metri de proprietatea lor. Situația este aproximativ similară cu cea înregistrată în 2019 – 2020 la Oarda de Sus, pe lotul 1, unde proprietarii unei case aflate în imediata apropiere a șantierului au reușit să blocheze, temporar, în justiție lucrările ca urmare a zgomotului și prafului de pe șantier.
Locuința din Sâncrai este afectată de lucrările la drumul județean (DJ 142L), care va supratraversa autostrada A10. Zidul viitorului drum va bloca efectiv intrarea în curtea locuinței, astfel încât proprietarul va fi nevoit să găsească altă cale de acces.
Traseul drumului județean a fost mutat cu câțiva metri față de vechiul amplasament, astfel încât rampa de coborâre de pe pasajul ce va supratraversa autostrada va fi la câțiva metri de poarta de acces în curtea locuinței. În plus, în perioada de construcție șantierul provoacă praf și zgomot, situație ce afectează grav viața de zi cu zi a oamenilor.
Proprietarii casei din Sâncrai solicită în instanță daune materiale și morale în valoare de peste 100.000 de euro și suspendarea temporară a lucrărilor până la instalarea unui sistem antizgomot și antipraf. Acțiunea înregistrată în 22 iulie 2021 la Judecătoria Aiud nu a primit termen de judecată.
CITEȘTE ȘI: Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, filmat complet: Cum arată la jumătatea lunii august și ce șanse sunt să circulăm în acest an pe ea
Într-un alt proces, oamenii au solicitat instanței emiterea unei ordonanțe președințiale prin care lucrările să fie oprite până la judecarea pe fond a cauzei. Magistratul a dat termen de pronunțare data de 16 septembrie 2021. Până atunci însă, există toate șansele ca lucrarea privind realizarea porțiunii de drum județean care supratraversează autostradă să fie finalizată, iar procesul să rămână fără obiect.
În ansamblu, stadiul lucrărilor la lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda a trecut de 90%. Reprezentanții Ministerului Transporturilor au transmis de mai multe ori că tronsonul de 24 de kilometri dintre Alba Iulia și Aiud va fi gata până la sfârșitul acestui an.
CITEȘTE ȘI: Pe autostrada A10 Sebeș – Turda, lotul 2, progrese în punctele cheie, rămase neasfaltate
”Facem toate eforturile să ne asigurăm că antreprenorul îşi respectă graficele asumate, astfel încât anul acesta să circulăm pe întreaga autostradă Sebeş-Turda”, a declarat recent ministrul Cătălin Drulă.
Situaţia șantierului de pe lotul 2 arată promițăror.
Cu excepţia a trei puncte critice, în rest întreaga lungime este la stadiul de asfalt. Cele trei puncte critice sunt alunecarea de teren de la Oiejdea, unde se lucrează la foraje, pasajul rutier peste calea ferată de la Teiuş şi supratraversarea de la Sâncrai, înainte de podul de trecere peste râul Mureş, unde a apărut conflictul juridic între proprietarul locuinței și constructor.
Cele trei zone sunt în stadii avansate de lucru, astfel încât finalizarea întregului lot în termenul asumat nu ar trebui să mai pună probleme.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrucât a crescut numărul de copii
„Miracol” pe Transapuseana, după asfaltare: Se solicită redeschiderea unei școli dintr-o comună care era depopulată, întrcât a crescut numărul de copii Modernizarea Transapusenei, cea mai mare investiție din România într-un drum județean, are tot mai multe efecte sociale, potrivit președintelui Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan. Acesta a declarat, la Radio Unirea FM, că administrația locală […]