VIDEO| Moment evocator „Horea – mândru împărat”, premierea familiilor ce au împlinit 50 de ani de căsătorie, spectacol folcloric și multă distracție la „Zilele Lemnarilor din Munții Apuseni”
VIDEO| Moment evocator „Horea – mândru împărat”, premierea familiilor ce au împlinit 50 de ani de căsătorie, spectacol folcloric și multă distracție la „Zilele Lemnarilor din Munții Apuseni”
Ieri a debutat, în comuna Horea, cea de-a XXVI-a ediție a „Zilelor Lemnarilor din Munții Apuseni”, eveniment susținut de Consiliul Județean Alba, Primăria și Consiliul Local Horea, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Ministerul Culturii, Asociația „Transcarpatica”, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, Fundația Lemnarului Horea – Mătișești și Societatea Cultural – Patriotică „Avram Iancu”.
Printre acțiunile cuprinse în programul evenimentului s-a regăsit chiar la început și un moment evocator „Horea – mândru împărat”, desfășurat la locul unde s-a născut conducătorul Răscoalei de la 1784-1785 din Transilvania. Cu această ocazie au fost depuse coroane de flori la bustul eroului de către mai multe delegații participante, primarul Marin Nicola a citit Legea 138/21.07.2020 prin care conducătorii acestei revolte populare din Transilvania au fost declarați martiri și eroi au națiunii române, fiind dezvelită și sfințită o placă comemorativă ce atestă acest lucru, amplasată pe casa unde „aici a locuit Horea”.
Totodată, au evocat personalitatea lui Horea și semnificația răscoalei pe care a condus-o, sau au rostit câteva cuvinte mai multe oficialități, printre care deputații Corneliu Olar și Constantin Șovăială în calitate de invitat, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Dumitru Fulea, istoricul Ionela Mircea și prof dr. Gheorghe Anghel, profesoarele Ana Maria Motora și Mirela Mocan.
Evenimentul de la Fericet a fost coordonat de către Ioan Viorel Sicoe – președintele filialei din Câmpeni a Societății Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, iar la final cei prezenți s-au prins într-o „Horă a Unirii”, la care au participat și membrii Ansamblului folcloric „Cununa de sânziene” din Dipșa, județul Bistrița-Năsăud.
La fel ca și la ultimele două ediții, târgul a avut loc în poiana de sub vârful Petreasa, la o altitudine de aproape 1600 metri, într-o zonă deosebit de frumoasă, cu o panoramă largă spre Munții Apuseni, văile și localitățile din apropiere. Acest locație nu a fost aleasă întâmplător, deoarece se află la mai puțin de 1 km de locul unde s-a prăbușit în ianuarie, 2014, avionul în care pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic. În acea tragedie au fost mai fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu și 4 doctori, echipa medicală din avion mergând atunci de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze un organ de la un donator.
După prăbușire, epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi alți locuitori din zonă. Accesul spre locul de desfășurare al evenimentului s-a făcut pe „Drumul lui Iovan”, modernizat în urmă cu aproape 3 ani pe aproximativ 8 km, dar foarte abrupt în câteva locuri.
Sâmbătă după-amiază, „Zilele Lemnarilor din Munții Apuseni” au continuat la Petreasa cu premierea locuitorilor din Horea care sărbătoresc în acest an 50 de ani de căsătorie, aceștia participând la o slujbă religioasă, o masă oferită de către administrația publică locală și un spectacol folcloric susținut de către taraful „Moțul” din localitate și câțiva soliști din zonă, seara încheindu-se pentru participanți cu o petrecere în aer liber.
Ovidiu CULDA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Ziua națională a portului tradițional din România marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Diplome de excelență
Ziua națională a portului tradițional din România marcată la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Alba Iulia: Diplome de excelență La Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia a fost marcată în premieră, luni, 12 mai 2025, Ziua națională a portului tradițional din România. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, Biblioteca […]
FOTO | Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România”
Medalie de bronz pentru Andrei Miroiu, elev al Școlii Ciugud, la etapa națională a Concursului Național de Matematică „Olimpiada Satelor din România” Andrei Miroiu, elev în clasa a VI-a la Școala Gimnazială Ciugud, a obținut medalia de bronz la etapa națională a Concursului Național de Metematică „Olimpiada Satelor din România”. Etapa națională s-a desfășurată la […]
Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați
Reluarea procedurii de licitație pentru proiectarea și execuția reabilitării sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Peste 2,5 milioane de lei alocați Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) realuarea procedurii de contractare a proiectării tehnice și execuție în cadrul proiectului care vizează reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului […]