Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

VIDEO Lăsatul Secului la Sebeș – Opaițe și Alimori, obicei păstrat an de an, înainte de intrarea în Postul Paștelui

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Lăsatul Secului la Sebeș – Opaițe și Alimori, obicei păstrat an de an, înainte de intrarea în Postul Paștelui

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Duminică 17 martie, de Lăsata Secului, sute de oameni din Sebeş au aprins opaițe sau alimori, pentru purificare şi alungarea spiritelor rele, o tradiție păstrată an de an, înainte de intrarea în Postul Paștelui.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Postul Paștelui 2024 a început astăzi, 18 martie și este unul dintre cele mai lungi și importante posturi de peste an. Cu o durată de 40 de zile, Postul Mare îi pregătește pe credincioși pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Lasata Secului a avut loc duminică, 17 martie, cu o zi înainte de intrarea în Post.

Citește și: Începe Postul Paștelui 2024: Cât durează și care sunt zilele în care va fi dezlegare la pește

Lăsata Secului a fost duminică, pe 17 martie. Practic, aceasta a fost ultima zi în care credincioșii au mai putut mânca alimente ”de dulce”. De Lăsata Secului, ziua de dinaintea postului rânduit de Biserica Ortodoxă – Postul Mare – românii obișnuiesc să respecte o serie de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generați.

Cu o zi înainte de Postul Paștelui, în Transilvania are loc sărbătoarea Alimori, cunoscută sub denumirea de obiceiul Opaițelor. Oamenii se strâng pe câmpuri sau pe dealuri și aprind un foc mare din opaițe pe care le-au confecționat ei înșiși. Acestea pot fi realizate din diferite tipuri de materiale.

Obiceiul Opaițelor, ritual păgân la origini, se respectă cu sfințenie în fiecare an odată cu intrarea în postul Paștelui. Oamenii au petrecut cu gogoși și vin fiert, mai ales că urmează șapte săptămâni de post aspru.

Participanţii s-au pregătit din timp pentru a-şi confecţiona opaiţe speciale. Apoi, le-au învârtit în aer pentru purificare şi alungarea spiritelor rele, apoi s-au înfruptat cu gogoși toată seara și s-au bucurat și de un foc de artificii.

Localnicii spun că deși obiceiul şi-a pierdut din farmecul de odinioară, e bine să fie respectat în fiecare an.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia

Cezar Lancrajan

Published

on

23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de la naștere, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia Ioan Birdaș s-a născut la data de 23 noiembrie 1921 în satul Rohia, din județul Maramureș. La doar 14 ani a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia, fiind tuns în monahism sub numele de Emilian […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea