Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Imagini RARE cu căprioare cu pui și un cerb, filmate în mediul natural, într-o ”scăldătoare” din Parcul Natural Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Imagini rare cu mai multe ciute cu pui, dar și un cerb de toată frumusețea au fost surprinși de camerele de supraveghere amplasate în Parcul Natural Apuseni.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Filmulețul, numit „s-a dat startul la scăldătoare”, a fost publicat pe pagina de Facebook a Parcului Natural Apuseni.

În imagini se observa un exemplar de cerb în toată splendoarea lui, însoțit de o femelă. Au fost surprinși și mai mulți pui jucăuși de căprioară care profită alături de mamele lor de apă.

Cerbul (Cervus elaphus L., familia Cervidae) este un mamifer ierbivor din categoria rumegătoare, paricopitate (Artiodactyla). Familia Cervidae cuprinde circa 45 de specii, din care se mai pot aminti căprioara, renul și elanul. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea brun-roșcată.

YouTube video

Cerbii masculi sunt mai mari decât ciutele (femelele) și, spre deosebire de acestea, prezintă coarne caduce. Ca ordin de mărime, masculii au greutăți cuprinse între 180-300 kg, iar ciutele între 80-150 kg. Masculii pierd coarnele la începutul fiecărei luni martie, fenomen care se întinde, în funcție de vârsta și vigurozitatea fiecăruia dintre cerbi, chiar până în luna mai.

Cerbul preferă pădurile de mare întindere (păduri de foioase), liniștite și bogate în hrană, cu puține așezări omenești, sol fertil, cutreierate de ape curgatoare și cu mocirle bune pentru scăldători. O mare parte din hrana cerbului o constituie frunzele arborilor foioși. Răspandirea cerbului în România este condiționată de un factor foarte important: sensibilitatea lui fața de zgomote. Cerbul populează teritoriul României, întreg lanțul Carpaților, din Maramureș până în Oltenia, în Carpații Apuseni, unde s-au făcut repopulari foarte reușite.

Perioada împerecherii are loc la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie şi se caracterizează prin boncănit sau muget, când au loc lupte între masculi. Perioada de gestaţie durează 34 săptămâni, femela născînd de obicei un singur pui, în luna aprilie-mai. În judeţul Alba, este întâlnit în special în zona Munţilor Apuseni dar şi în alte zone cu pă­duri de foioase, de amestec sau în păduri de răşinoase din zona montană.

Hrana cerbului este vegetala, fiind alcatuita din plante ierbacee si frunze de arbori, lujeri, muguri si coaja de arbori. Consuma si licheni, cercetand totodata in poieni si terenurile agricole care se gasesc in apropiere. Dușmanul natural cel mai de temut al cerbului este lupul. Pagube mai reduse fac și râsul și ursul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea