Rămâi conectat

Ştirea zilei

Video: Hameiul din Rădeşti va ajunge şi anul acesta la producătorii de bere şi în industria farmaceutică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Hameiul din Rădeşti va ajunge şi anul acesta la producătorii de bere şi în industria farmaceutică.

După cum se cunoaște, cultivatori de hamei sunt puțini în România, iar suprafața este, de asemenea, redusă. În urmă cu 28 de ani, România deținea 2.700 ha de hamei. Astăzi, deși ar exista infrastructură pentru 600 ha, se cultivă sub 250 ha, singurele suprafețe din țară concentrându-se în Sighișoara (Mureș) şi Rădești (Alba). Hameiul conferă berii gustul amar şi aroma specifică. Contribuie și la stabilizarea și limpezirea mustului, precum și la îmbunătățirea însușirilor de spumare ale berii.

Una dintre suprafețele cultivate cu hamei se află și în localitatea Rădești, unde, din 180 ha existente în 2002, se mai cultivă astăzi 38 ha. Eforturile susținute pentru ca această cultură să continue și să se dezvolte îi aparțin șefului de fermă, ing. Efrim Brad, omul care se luptă de zeci de ani cu problemele care nu sunt nicidecum puține.

„Nu e deloc ușor să fii producător de hamei. Să te lupți cu efectele produse de secetă, să întreții cultura, să nu ai uneori bani pentru lucrări, să recoltezi hameiul și să-l pregătești pentru a onora contractele încheiate cu fabricanții de bere și industria farmaceutică. Anul acesta cred că va fi un an bun, datorită umidității generate de ploile în abundență căzute în perioada de maturizare a plantei. Vom avea două etape de recoltare: una mai timpurie, care a scăpat de seceta de la începutul primăverii, și una ceva mai târzie, generată de completările făcute ulterior în locul plantelor care au fost compromise din cauza secetei. Cu toate aceste eforturi, facem tot ce e posibil să nu ne dăm bătuți. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, hameiul este o cultură oarecum profitabilă, dar destul de greu de realizat”, ne-a declarat șeful de fermă.

YouTube video

După cum am aflat, hameiul se recoltează în general din 15 august până în 20 septembrie. De la plantă se folosește doar conul, care este produsul din care se fac – prin procesare, uscare, climatizare, balotare, prelucrare – peleţi, extract sau alt­ceva. Ajunge în bere sub formă prelucrată.

Recoltarea se face mecanizat. Hameiul proaspăt recoltat conţine 75-80% apă, iar pentru a putea fi conservat, el trebuie uscat cât mai repede după recoltare. Producția poate ajunge la 1.200 – 1.500 kg/ha, ceea ce înseamnă 15.000 lei – 16.000 lei/tonă (un profit de 10 – 15%). (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Doamna Maria din Alba, sărbătorită de primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea la împlinirea vârstei de 100 de ani: A diploma „Vârsta de Aur”, flori și cadou Doamna Maria M. originară din județul Alba și în prezent locuitoare a Muncipiului Râmnicu Vâlcea a fost sărbătorită de reprezentanții primăriei la împlinirea onorabilei vârste de 100 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea