Rămâi conectat

Ştirea zilei

Video: Hameiul din Rădeşti va ajunge şi anul acesta la producătorii de bere şi în industria farmaceutică

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Hameiul din Rădeşti va ajunge şi anul acesta la producătorii de bere şi în industria farmaceutică.

După cum se cunoaște, cultivatori de hamei sunt puțini în România, iar suprafața este, de asemenea, redusă. În urmă cu 28 de ani, România deținea 2.700 ha de hamei. Astăzi, deși ar exista infrastructură pentru 600 ha, se cultivă sub 250 ha, singurele suprafețe din țară concentrându-se în Sighișoara (Mureș) şi Rădești (Alba). Hameiul conferă berii gustul amar şi aroma specifică. Contribuie și la stabilizarea și limpezirea mustului, precum și la îmbunătățirea însușirilor de spumare ale berii.

Una dintre suprafețele cultivate cu hamei se află și în localitatea Rădești, unde, din 180 ha existente în 2002, se mai cultivă astăzi 38 ha. Eforturile susținute pentru ca această cultură să continue și să se dezvolte îi aparțin șefului de fermă, ing. Efrim Brad, omul care se luptă de zeci de ani cu problemele care nu sunt nicidecum puține.

„Nu e deloc ușor să fii producător de hamei. Să te lupți cu efectele produse de secetă, să întreții cultura, să nu ai uneori bani pentru lucrări, să recoltezi hameiul și să-l pregătești pentru a onora contractele încheiate cu fabricanții de bere și industria farmaceutică. Anul acesta cred că va fi un an bun, datorită umidității generate de ploile în abundență căzute în perioada de maturizare a plantei. Vom avea două etape de recoltare: una mai timpurie, care a scăpat de seceta de la începutul primăverii, și una ceva mai târzie, generată de completările făcute ulterior în locul plantelor care au fost compromise din cauza secetei. Cu toate aceste eforturi, facem tot ce e posibil să nu ne dăm bătuți. Pentru că, de ce să nu recunoaștem, hameiul este o cultură oarecum profitabilă, dar destul de greu de realizat”, ne-a declarat șeful de fermă.

După cum am aflat, hameiul se recoltează în general din 15 august până în 20 septembrie. De la plantă se folosește doar conul, care este produsul din care se fac – prin procesare, uscare, climatizare, balotare, prelucrare – peleţi, extract sau alt­ceva. Ajunge în bere sub formă prelucrată.

Recoltarea se face mecanizat. Hameiul proaspăt recoltat conţine 75-80% apă, iar pentru a putea fi conservat, el trebuie uscat cât mai repede după recoltare. Producția poate ajunge la 1.200 – 1.500 kg/ha, ceea ce înseamnă 15.000 lei – 16.000 lei/tonă (un profit de 10 – 15%). (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

30 noiembrie 2023-1 decembrie 2023| PLOI și vânt puternic în Alba, de Sfântul Andrei și Ziua Națională a României: Avertizare Cod Portocaliu și Galben

Ziarul Unirea

Publicat

în

România se confruntă cu condiții meteorologice severe în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, conform Agenției Naționale de Meteorologie (ANM), care a emis avertizări de tip Cod Galben și Cod Portocaliu pentru diferite regiuni ale țării. Aceste avertizări vizează fenomene precum cantități moderate și semnificative de apă, precum și intensificări ale vântului.

Cod Galben – 30 noiembrie, ora 17:00 – 1 decembrie, ora 21:00

Zona de impact pentru Codul Galben se extinde în Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei. În aceste regiuni, se așteaptă precipitații sub formă de ploi, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali, precum și în Munții Apuseni, se vor înregistra inițial precipitații mixte, urmate de ploi care vor duce la topirea stratului de zăpadă. Se prognozează acumulări moderate de apă, în general, în intervalul 25…40 l/mp.

Citește și: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

De asemenea, în regiunile vestice, vântul va cunoaște intensificări locale, atingând viteze de 55…60 km/h. În zonele montane înalte, rafalele pot depăși chiar și 80…100 km/h. De menționat că intensificările ale vântului pot afecta și restul teritoriului, cu arii restrânse de impact.

Cod Portocaliu – 30 noiembrie, ora 20:00 – 1 decembrie, ora 15:00

Pentru aceeași perioadă, ANM a emis și un Cod Portocaliu, cu impact asupra județului Maramureș și a zonei montane din județele: Bistrița – Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare. Aici, cantitățile de apă se anunță a fi semnificative, cu valori cuprinse între 50…70 l/mp și izolat peste 80 l/mp.

Este important ca locuitorii din aceste zone să fie pregătiți pentru posibile inundații locale și să urmărească actualizările ANM pentru a lua măsurile necesare de protecție.

Populația este sfătuită să evite deplasările inutile în această perioadă, să fie precaută în trafic și să se asigure că au informațiile necesare despre evoluția vremii. Autoritățile locale și serviciile de urgență sunt mobilizate pentru a face față potențialelor situații de urgență generate de condițiile meteorologice extreme.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare