Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

VIDEO: Grigore Leşe şi Victor Rebengiuc, la Sala Unirii din Alba Iulia. Recital extraordinar in memoria poetului Ioan Alexandru

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

“Lumină Lină” este un spectacol de muzică şi poezie realizat in memoria poetului Ioan Alexandru. Acest proiect artistic îi aduce pentru prima data împreună pe doi oameni extraordinari, Grigore Leşe şi Victor Rebengiuc.

Două voci, doi artişti, două valori nepreţuite ale culturii româneşti s-au întâlnit duminică, 6 mai, la Sala Unirii din Alba Iulia şi au făcut să tresalte, prin forţa versului şi a doinei, 150 de inimi prezente la acest eveniment tainic.

Frumoase texte ale poetului Ioan Alexandru, alese chiar de maestrul Victor Rebengiuc, s-au împreunat cu glasul, cu horile lui Grigore Leşe, creând un moment de lumină spirituală.
Printre poeziile selectate se numără „Clopotele”, „Cântec”, „Maramureş”, „Rohia” sau „Extaz”.

Căldura lui Rebenciuc a cumpănit duhul ameţitor a lui Leşe, făcând mulţi ochi să se umezească în Sala Unirii. Mulţi dintre cei prezenţi la spectacol ştiau versurile horilor însufleţite de Leşe şi l-au acompaniat, la cererea sa, în câteva rânduri.
Chiar dacă într-un interviu “doctorul în muzică” declara: “Mie îmi place să cânt şi duhul să rămână în sală. Pe CD n-ai cum să prinzi trăirea lui Leşe, veci. Ei îmi prind vocea, nu glasul. Glasul e viu în mine, e sufletul, vocea e făcută”, am reuşit să surprind pe cameră câteva momente din acest spectacol, pentru a le împărtăşi cu dumneavoastră.

Spectacolul „Lumină Lină” a mai fost susţinut o singură dată, în 26 februarie, 2012, la Ateneul Român din capitală. La Alba Iulia a fost adus în cadrul Festivalului “Lucian Blaga”, organizat de CJ Alba şi având parteneri Muzeul Naţional al Unirii şi Asociaţia Prietenii Muzeului Unirii.

Despre Ioan Alexandru

Prof. Dr. Ioan Alexandru (1941-2000) – poet, publicist, eseist, profesor si om politic roman.
S-a nascut in noaptea de Craciun a anului 1941, in satul Topa Mica, judetul Cluj – sat asezat intre paduri de goruni, pe dealurile ce premerg Muntii Apuseni – din parintii Ioan si Valeria Sandor, tarani romani.
Absolvind liceul Baritiu din Cluj, s-a inscris, tot acolo, la Facultatea de Filologie, in anul 1962. A absolvit-o in 1968, la Bucuresti, unde se stabilise din 1964. A avut ragazul unor aprofundate studii postuniversitare:
A obtinut bursa Alexander von Humboldt, prin concurs, la recomandarea filosofului Martin Haidegger. A studiat filosofie, teologie, filologie clasica (greaca si ebraica), istoria artei, la Freiburg, Basel, Aachen, Munchen. A intreprins tot atunci calatorii de studii in mai toata Europa, la Constantinolole si la Ierusalim, in cautarea matcilor-radacini ale spiritualitatii noastre.
Doctoratul in filologie cu teza Patria la Pindar si Eminescu, cu o traducere integrala a operei pindariene, la sustinut in 1973, la un an dupa intoarcere, la Universitatea din Bucuresti, unde a tinut aproape doua decenii seminarii de poezie comparata.
Din 1964 este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, iar din 1979 este membru al Uniunii internationale de scriitori „Die Kogge”.

Ioan Alexandru a murit la Bonn in 16 Septembrie 2000 si a fost inmormantat la Manastirea Nicula aproape de satul sau natal, Topa Mica.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea