Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO: Grădiniţa nr. 3 din Sebeş rămâne închisă. FOCARUL de TOXIINFECŢIE alimentară, cauzat de germeni de Salmonella. Amenzi de 19.000 de lei aplicate de DSP, DSVSA şi OPC

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

horea timisCopiii de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 din Sebeş nu vor merge la grădiniţă nici după vacanţă. În urma anchetei desfăşurate de DSP, DSVSA ŞI OPC privind focarul de toxiinfecţie alimentară,  s-a stabilit ca aceasta să rămână închisă temporar, deoarece testele de sanitaţie pentru verificarea igienizării şi probele de produse alimentare precum şi analizele de laborator au ieşit neconforme. Potrivit inspectorilor DSVSA, DSP şi OPC,  este vorba despre un cumul de nereguli atât administrative cât şi în ceea ce priveşte sănătatea. A fost găsită carne de porc expirată de mai bine de o săptămână, dar şi germeni de Salmonella în alimentele pregătite şi manipulate de personalul grădiniţei. În urma anchetei epidemiologice, aceştia au dispus sancţionarea grădiniţei cu amenzi contravenţionale în valoare totală de  19.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii până la remedierea deficienţelor.

ANCHETA privind focarul de toxiinfecţie alimentară la Sebeş, în urmă căruia 32 de persoane, din care 28 copii şi 4 adulţi au ajuns în spital, continuă. În urma controalelor efectuate atât de inspectorii DSP, cât şi de inspectorii DSVSA şi OPC a fost constat un cumul de deficienţe.

În ceea ce priveşte igiena sanitară în cadrul unităţii, potrivit directorului DSP, Horea Timiş, laptele consumat şi boiaua de ardei cu care a fost preparată mâncarea pusă pe masa copiilor au fost achiziţionate direct de la producător pe borderou de achiziţii şi fară certificate de conformitate. De asemenea, s-a descoperit că în incinta grădiniţei se folosesc farfurii şi căni de plastic care nu pot fi dezinfectate. Totodată, în urma controalelor s-a stabilit că meniurile care au fost servite prezentau  neconformităţi:nu au fost avizate de niciun cadru medical;  la ciorba de cartofi dreasă s-a folosit ca ingredient gălbenuş de ou neprelucrat termic, personalul de la bucătărie are controlul medical periodic incomplet.  La Grădiniţa nr.3 Sebeş nu se asigură asistenţa medicală profilactică şi curativă prin personal medical angajat permanent la cabinetul medical.

„În urma acţiunii comune, DSP Alba a suspendat temporar activitatea la Grădiniţa nr. 3 din Sebeş până la intrarea în normalitate cu privire la normele igienico-sanitare, a condiţiilor de personal şi a celorlalte alte neconformităţi care au fost constatate. A fost sancţionată Şcoala Gimnazială nr. 2 Sebeş, în subordinea căreia se află Grădiniţa nr. 3, cu sancţiune în valoare de 3.000 de lei, precum si Serviciul Public de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Sebeş, cu amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei, fiindcă nu s-a asigurat asistenţă medicală profilactică şi curativă prin personalul medical angajat permanent la cabinetul medical existent în structură”, a declarat directorul DSP, Horea Timiş.

Şi inspectorii DSV au iniţiat la rândul lor o anchetă epidemiologică în vederea stabilirii cauzelor care au stat la baza izbucnirii acestui episod de toxiinfecţie alimentară. Au fost prelevate probe din produsele alimentare suspicionate în apariţia acestui episod de toxiifencţie alimentară, iar în urma probelor şi respectiv analizelor de laborator  efectuate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba, au fost izolaţi la o parte din probele prelevate germeni cu caractere specifice Salmonella. Pentru serotipizarea şi testarea antibiorezistenţei tulpinilor acestea au fost expediate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară aflat în cadrul Laboratorului Naţional de Referinţă pentru Salmonella din alimente.

dsp dsv„În urma acestor rezultate, DSVSA Alba a suspendat temproar activitatea cantinei, a confiscat produsele alimentare care au fost manipulate în interiorul cantinei de către personal de la recepţie şi până la depozitare, o cantitate de aproximativ 30 de kilograme, şi dirijată spre o unitate de tip Prodan (neutralizare)”, a declarat Delia Oltean, purtător de cuvânt DSVSA.

DSVSA a aplicat  o sancţiune contravenţională în valoare de 3.000 de lei, pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare privind igiena şi manipularea produselor alimentare.

Protecţia Consumatorului a sancţionat grădiniţa cu o amendă 8.000 de lei. Echipa de control a găsit pulpe de porc expirate de 7 zile.

Potrivit directorului DSP Alba, ancheta continuă. Au fost reluate testele de sanitaţie care au ieşit neconforme, iar luni se va face un nou control.

În ceea ce priveşte reluarea activităţii, până la următorul control, Grădiniţa a primit următoarele recomandări:
– efectuarea unei dezinfecţii generale în toate compartimentele grădiniţei, a veselei şi suprafeţelor de lucru din blocul alimentar şi sala de mese, a lenjeriei de pat.
– efectuarea examenului coprobacteriologic pentru tot personalul grădiniţei.
– reprimirea în colectivitate a copiilor internaţi sau trataţi în ambulator la care coproculturile au evidenţiat ca germen patogen Salmonella, se va face doar pe bază de aviz epidemiologie de la medicul de familie cu menţiunea: apt reintrare în colectivitate.
– personalul angajat la care coproculturile au evidenţiat ca germen patogen Salmonella va fi reprimit la lucru doar cu avizul medicului de medicina muncii.

Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Sebeş este o grădiniţă de stat, şi are arondaţi în jur de 90 de preşcolari, care servesc micul dejun şi prânzul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea