Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| Foștii camarazi de arme din Legiunea Străină Franceză, întâlnire la Alba Iulia. Au comemorat 160 de ani de la sacrificiul suprem la Camerone

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| Foștii camarazi de arme din Legiunea Străină Franceză, întâlnire la Alba Iulia. Au comemorat 160 de ani de la sacrificiul suprem la Camerone

Sâmbătă, 29 aprilie, începând cu ora 11.00, Asociatia „Legiunea Străină România” a comemorat, la Alba Iulia, 160 de ani de la faimoasa bătalie de la Camerone, Mexic.

Ceremonia de astăzi s-a desfășurat pe esplanada Obeliscului cu participarea membrilor asociației și reprezentanți ai Ambasadei Frantei.

YouTube video

„Am ales Alba Iulia din două motive. Fiind orașul Unirii ne-am gândit că ar fi un mesaj de unitate pentru noi, foștii membrii ai Legiunii Străine, de naționalitate română. Al doilea motiv este încărcătura istorică aparte pentru evenimentele istorice care s-au întâmplat de la daci și romani, până în zilele noastre.

Astăzi comemorăm 160 de ani de la lupta dintre soldații legiunii și armata mexicană. Legionarii din timpul acela și-a dat cuvântul că-și vor apăra misiunea până la ultimul cartuș. Dintre ei au supraviețuit 5, restul murind cu onoare pentru cauza în care credeau”, a declarat pentru ziarulunirea.ro, Bogdan Gârbovan, președintele Asociației „Legiunea Străină România”.

YouTube video

Asociația numără între 50-60 de membrii, pe bază de voluntariat și sunt înscriși doar membri ai Legiunii care au terminat cu bine armata și s-au integrat în societate. Între anii 2005-2012, românii au fost a doua naționalitate, după francezi, în Legiunea Străină.

Bătălia de la Camerone a fost o luptă între o companie din Legiunea Străină și trupele mexicane pe 30 aprilie 1863. Șaizeci și cinci de soldați ai Legiunii, asediați într-o clădire a unei ferme din micul sat Camarón de Tejeda („Camerone” în franceză), au rezistat atacului a 2.000 de soldați mexicani pentru mai mult de 10 ore. La ora 18, cei cinci legionari încă capabili să lupte, fără muniție, și-au atacat adversarii cu baionete. Un ofițer și un soldat au fost uciși și în cele din urmă, s-au predat inamicului cu condiția să-și păstreze armele și să poată salva tovarășii răniți.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Gimnasta Daria Mihaiu, din Alba, medalie de aur la „Cupa Cetății” organizată în Deva: Urmează să participe la Cupa Mondială din Japonia

Bogdan Ilea

Publicat

în

Gimnasta Daria Mihaiu, din Alba, medalie de aur la „Cupa Cetății” organizată în Deva: Urmează să participe la Cupa Mondială din Japonia „Cupa Cetății” a fost organizată la Deva și a reunit peste 200 de sportivi de la 22 de cluburi din toată țara. Medalia de aur a fost obținută de către cugireanca Daria-Alexandru Mihaiu, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea