Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO| ECLIPSĂ totală de soare neobișnuită, în 4 decembrie: Zonele în care va fi vizibilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VIDEO| ECLIPSĂ totală de soare neobișnuită, în 4 decembrie: Zonele în care va fi vizibilă

Sâmbătă, 4 decembrie 2021, va avea loc cea de-a 14-a eclipsă totală de Soare din acest secol. În timpul fenomenului, soarele este situat în direcția constelației Ophiuchus, fiind una dintre cele 70 de eclipse din serie. Toate au loc la nodul descendent al Lunii, în timp ce Luna se deplasează spre nord în raport cu nodul următoarei eclipse din serie.

Eclipsa totală de Soare din 4 decembrie 2021 este precedată cu două săptămâni mai devreme de o eclipsă parțială de Lună pe 19 noiembrie 2021. Toate aceste eclipse au loc în timpul unui singur sezon, potrivit EarthSky.

YouTube video

Singura eclipsă totală de Soare a anului are loc sâmbătă, şi chiar dacă nu ne vom putem bucura de ea în toată splendoarea și nu va fi vizibilă în cea mai mare parte a lumii, alternativ, ar putea fi un flux live disponibil dacă vremea în Antarctica este bună.

Eclipsele de Soare au loc atunci când Luna nouă trece prin fața Soarelui. O eclipsă totală de Soare – precum cea care a traversat SUA pe 21 august 2017 – are loc atunci când Luna este suficient de aproape de orbita Pământului pentru a bloca 100% discul solar.

Cea mai bună vizibilitate pentru această eclipsă este în Antarctica și zonele înconjurătoare, deși unele faze parțiale sunt vizibile în regiuni precum Australia, Noua Zeelandă, Argentina și Africa de Sud.

După încheierea eclipsei din 2021, va trebui să așteptăm aproape 18 luni până la următoarea eclipsă totală de Soare, care va avea loc pe 20 aprilie 2023. Aceasta va trece peste o regiune mult mai populată, care include zone precum Asia de Sud și de Est, potrivit SPACE.

La fel ca majoritatea eclipselor de Soare, evenimentul va fi relativ scurt. Luna are o umbră foarte mică și suntem norocoși că uneori este suficient de mare pentru a acoperi întreaga față a soarelui, din perspectiva Pământului.

Totul va dura doar 1 minut și 54 de secunde cel mult, conform Sky & Telescope. Totuși, faza parțială a eclipsei va dura aproximativ o oră.

Sursa: observatornews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România

Bogdan Ilea

Publicat

în

Hărțuirea unei ziariste de către PNL, semnalată în Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în România Duminică noaptea, Departamentul de Stat al Statelor Unite, a publicat un raport privind situația drepturilor omului în România. „Ministerul de Externe” al SUA” a discutat despre relația dintre partidele de guvernământ din România și hărțuirea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea