VIDEO DRONĂ: Deschiderea circulației pe Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, până la finalul anului, conform proverbului: ”pasărea mălai visează!
Autostrada A10 Sebeș-Turda lotul 1, tot mai departe de deschiderea traficului în acest an, promisă de Cuc
Kilometri de autostradă promiși de ministrul Răzvan Cuc, pentru a fi deschiși traficului în 2019, se reduc văzând cu ochii.
Dacă la începutul anului, ministrul promitea că se vor deschide traficului 180 de kilometri de autostradă, ieri, într-o conferință de presă la Șoimuș (județul Hunedoara) și-a nuanțat poziția, afirmând că este vorba doar de 100 de kilometri. În kilometri de autostradă promiși era inclus și lotul 1 din Autostrada A10 Sebeș-Turda, Cuc reiterând, la fiecare vizită din teren, că până la finalul anului 2019 se va deschide traficul rutier pe autostradă între Sebeș și Alba Iulia.
Astăzi, pentru a putea vedea situația reală, Ziarul Unirea a realizat o filmare completă a lotului 1 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, imaginile fiind cele mai elocvente chiar dacă până și cârcotașii le-ar putea interpreta.
Pe lotul 1, așa cum pot observa cei care vor urmări integral video-ul, activitatea antreprenorului Pizzarotti a scăzut la cote de avarie. Se mai lucra sporadic în viitorul nod rutier Sebeș, s-a așternut balast stabilizat în spatele Lancrămului, în zona Calea Vacii și se continua activitatea, care pare fără de sfârșit, la sensul giratoriu provizoriu de la intrarea în Lancrăm dinspre Alba Iulia.
Nodul rutier Sebeș, la 360 de grade:
Pe cea de-a doua porțiune a lotului se lucra în zona celui de al doilea drum județean ce merge spre Teleac la terasament, iar o mână de muncitori la hidroizolație. În total, pe tot lotul, erau circa 50 de muncitori, situația fiind deplorabilă, foarte departe de promisiunile ministrului Cuc.
Podul peste râul Mureș și viitorul nod rutier Alba Iulia Sud, la 360 de grade:
Potrivit Asociației Pro Infrastructura, situația este cauzată de plata cu întârziere a facturilor de către CNAIR, existând diferențe mari între stadiul fizic și cel financiar: „Ritmul a scăzut treptat în ultima perioadă, iar motivul neoficial al noii înrăutățiri a situației este atitudinea celor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere care certifică foarte târziu lucrările executate sau chiar refuză să le certifice.
Conform raportului CNAIR din iulie, stadiul fizic a ajuns la 73,5%, însă cel financiar este de doar 61,43%. Diferența de 12 procente înseamnă aproximativ 65 de milioane de lei, bani investiți de italieni în șantier și încă nedecontați de statul român. Am răspuns de nenumărate ori la promisiunile aberante ale ministrului Răzvan Cuc care vedea acest tronson inaugurat în 2019.”
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat pentru Ziarul Unirea că: „celor de la Pizzarotti le-au fost plătite toate lucrările conforme, inclusiv ordinul de variație, cu precizarea că termenul la care se fac plățile este cel legal. Pe de altă parte, se presupune că o firmă puternică ce are linii de credit de sute de milioane de euro poate să continue lucrările până vin banii din facturi.
Doar firmele de apartament trăiesc de la o factură la alta. În plus, din momentul facturării până la efectuarea plății efective este o întreagă procedură de avizare și verificare, procedură care durează și care nu reprezintă o noutate pentru nimeni. Cel mai probabil, cei de la Pizzarotti n-au chef să cheltuiască bani de la ei până li se decontează lucrările conforme, nu găsesc muncitori serioși pentru că e vară și e plin de șantiere și astfel au găsit un tertip să împingă vinovăția spre Statul Român, mai ales că și-au asumat deschiderea parțială a lotului până la finele anului. Reprezentantul CNAIR a adăugat că „există doar două variante: ori lucrează și își iau banii, ori nu lucrează și le luăm noi banii.”
Nodul rutier Alba Iulia Nord, la 360 de grade:
Indiferent care este cauza, un lucru este cert: pe Autostrada A10 Sebeș-Turda lotul 1, mobilizarea a scăzut considerabil, fiind la cote de avarie, promisiunile ministrului de la Transporturi, Răzvan Cuc, pentru deschiderea circulației până la finalul anului între Sebeș și Alba Iulia devenind aproape imposibil de realizat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 minute
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918