Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: De astăzi, județul Alba are o nouă stemă! Gheorghe Sandea (PSD): “Problema este din punctul meu de vedere absurdă!”

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

 Începând de astăzi, 25 aprilie 2013, județul Alba are oficial o nouă stemă, după ce majoritatea consilierilor județeni au votat adoptarea unui proiect de hotărâre în acest sens. Cei care s-au împotrivit cu argumente au fost consilierii Partidului Social Democrat, care prin vocea inspectorului general școlar Ghorghe Sandea, au explicat de această modificare nu este oportună, ba chiar este una absurdă.

Nu văd necestittea schimbării stemei. Dacă cele trei culori ne deranjează dacă sunt împreună, indiferent de orsine și dacă nu au nimic de-a face cu steagul așa cum este el, eu nu consider un motiv de schimbare pentru încălcarea unor prevederi legale. Din moment ce e consideră utilizarea culorilor, repet, în lege nu se spune utilizarea tricolorului, se spune utilizarea culorilor tricolorului. Problema este din punctul meu de vedere absurdă. Suntem cu toții de acord că indroducerea pe stativ a regiunilor nu trebuie să afecteze, cel puțin într-o primă etapă, structurile administrative – comunele, orașele, municipiile, județele – și să adăugăm o structură regională pe structurile existente și funcționale. Nu consider momentul potrivit să punem în discuție stema județului, când ne dorim stabilitate la județ, când vrem să devenim centru de regiune.

Suntem în faza dezbaterilor constituționale, suntem în faza discuțiilor pe care toată lumea le acceptă la nivel european și național privind regionalizarea. Suntem în una din variantele în care, toate partidele, societatea civilă, susțin regiunea Centru cu sediul la Alba Iulia.

Acestea sunt cel puțin două motive pentru care voi fi împotriva adoptării acestui proiect de hotărâre”, a declarat în plenul ședinței consilierul județean PSD și inspector general școlar al ÎSJ Alba, Gheorghe Sandea.

Noua stemă conţine ca elemente heraldice o coroană de oţel şi un legionar roman din argint având capul spre dreapta şi ţinând în mână un scut negru.

În vederea stabilirii acesteia, autorităţile au propus spre dezbatere publică două variante, fiind aleasă în cele din urmă cea din fotografia alăturată.

Demesul de modificare al blazonului județului a fost motivat de faptul că multitudinea elementelor heraldice dau un caracter eclectic, la care se adaugă şi utilizarea neconformă a culorilor Drapelului Naţional în câmpurile stemei.

Coroana plasată pe hermină specifică în primul rând încoronarea la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul ‘încoronării’ la Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, în mai 1600.

Cele trei litere V.R.R. sunt prescurtarea devizei Şcolii Ardelene ‘Virtus Romana Rediviva’, ce îndeamnă la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară.

Legionarul roman, care apare şi pe prima stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraş în care Legiune a a XIII-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi celelalte oraşe de pe teritoriul roman al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române.

În ceea ce privește vechea stemă (foto) “judeţul Alba a fost unul dintre primele care şi-a schimbat vechea stemă comunistă (n.a. 1993), venind cu următoarele arme: scut despicat, primul cartier de azur încărcat cu un legionar de argint privind spre senestra, ţinând cu mâna dextră o suliţă de argint şi cu cea senestră un scut negru pe care scrie cu argint: V.R.R. (Virtus Romana Rediviva). Cel de-al doilea cartier tăiat; în partea superioară pe un câmp roşu un zid de cetate având în poartă capul de bour, flancat de roză şi de semilună, totul de argint; în partea inferioară, pe aur, sigiliul oval al “Prefecturii Auraria Gemina”.
Conform explicaţiei oficiale, vechea stema evocă istoria milenară: procesul de romanizare, legăturile ţinutului cu voievozii Moldovei şi Revoluţia de la 1848, în cadrul căreia s-a distins legiunea condusă de Avram Iancu”. (Revista ERASMUS, nr. 13/2002, Bucureşti, Editura Ars Docendi, 2002; Vlad Lucian Popescu).

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea