VIDEO: De astăzi, județul Alba are o nouă stemă! Gheorghe Sandea (PSD): “Problema este din punctul meu de vedere absurdă!”

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

 Începând de astăzi, 25 aprilie 2013, județul Alba are oficial o nouă stemă, după ce majoritatea consilierilor județeni au votat adoptarea unui proiect de hotărâre în acest sens. Cei care s-au împotrivit cu argumente au fost consilierii Partidului Social Democrat, care prin vocea inspectorului general școlar Ghorghe Sandea, au explicat de această modificare nu este oportună, ba chiar este una absurdă.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Nu văd necestittea schimbării stemei. Dacă cele trei culori ne deranjează dacă sunt împreună, indiferent de orsine și dacă nu au nimic de-a face cu steagul așa cum este el, eu nu consider un motiv de schimbare pentru încălcarea unor prevederi legale. Din moment ce e consideră utilizarea culorilor, repet, în lege nu se spune utilizarea tricolorului, se spune utilizarea culorilor tricolorului. Problema este din punctul meu de vedere absurdă. Suntem cu toții de acord că indroducerea pe stativ a regiunilor nu trebuie să afecteze, cel puțin într-o primă etapă, structurile administrative – comunele, orașele, municipiile, județele – și să adăugăm o structură regională pe structurile existente și funcționale. Nu consider momentul potrivit să punem în discuție stema județului, când ne dorim stabilitate la județ, când vrem să devenim centru de regiune.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Suntem în faza dezbaterilor constituționale, suntem în faza discuțiilor pe care toată lumea le acceptă la nivel european și național privind regionalizarea. Suntem în una din variantele în care, toate partidele, societatea civilă, susțin regiunea Centru cu sediul la Alba Iulia.

Acestea sunt cel puțin două motive pentru care voi fi împotriva adoptării acestui proiect de hotărâre”, a declarat în plenul ședinței consilierul județean PSD și inspector general școlar al ÎSJ Alba, Gheorghe Sandea.

Noua stemă conţine ca elemente heraldice o coroană de oţel şi un legionar roman din argint având capul spre dreapta şi ţinând în mână un scut negru.

În vederea stabilirii acesteia, autorităţile au propus spre dezbatere publică două variante, fiind aleasă în cele din urmă cea din fotografia alăturată.

Demesul de modificare al blazonului județului a fost motivat de faptul că multitudinea elementelor heraldice dau un caracter eclectic, la care se adaugă şi utilizarea neconformă a culorilor Drapelului Naţional în câmpurile stemei.

Coroana plasată pe hermină specifică în primul rând încoronarea la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul ‘încoronării’ la Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, în mai 1600.

Cele trei litere V.R.R. sunt prescurtarea devizei Şcolii Ardelene ‘Virtus Romana Rediviva’, ce îndeamnă la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară.

Legionarul roman, care apare şi pe prima stemă a judeţului Alba din perioada interbelică, simbolizează procesul de romanizare, aportul coloniştilor romani la etnogeneza românească, rolul major jucat de capitala Daciei romane, Apulum, oraş în care Legiune a a XIII-a Gemina şi-a avut reşedinţa timp de 165 de ani, dar şi celelalte oraşe de pe teritoriul roman al judeţului Alba: Alburnus Maior (Roşia Montană), Ampelum (Zlatna), Salinae (Ocna Mureş), Brucla (Aiud), Alburnus Minor (Abrud), la naşterea poporului român şi a limbii române.

În ceea ce privește vechea stemă (foto) “judeţul Alba a fost unul dintre primele care şi-a schimbat vechea stemă comunistă (n.a. 1993), venind cu următoarele arme: scut despicat, primul cartier de azur încărcat cu un legionar de argint privind spre senestra, ţinând cu mâna dextră o suliţă de argint şi cu cea senestră un scut negru pe care scrie cu argint: V.R.R. (Virtus Romana Rediviva). Cel de-al doilea cartier tăiat; în partea superioară pe un câmp roşu un zid de cetate având în poartă capul de bour, flancat de roză şi de semilună, totul de argint; în partea inferioară, pe aur, sigiliul oval al “Prefecturii Auraria Gemina”.
Conform explicaţiei oficiale, vechea stema evocă istoria milenară: procesul de romanizare, legăturile ţinutului cu voievozii Moldovei şi Revoluţia de la 1848, în cadrul căreia s-a distins legiunea condusă de Avram Iancu”. (Revista ERASMUS, nr. 13/2002, Bucureşti, Editura Ars Docendi, 2002; Vlad Lucian Popescu).

 

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

6 Comentarii

gaspar 25 aprilie 2013 at 15:41

e bine ca apare coroana de otel a regelui ferdinand.

poate era bine daca se pastra si sigiliul lui avram iancu. daca u judetul alba atunci cine sa mai aminteasca de avram iancu.

sa nu uitam ca poate pentru prima data romanii din ardeal s-au unit toti intr+o simtire in luna lui maiu la in ziua de 5 a anului 1848 cand la Blaj a avut loc marea adunare.

de la 1848 romanii din ardeal s-au unit si bisericile surori ortodoxa si greco catolica au inceput sa lumineze mintile taranilor si sa ii stranga in urul lor sa invete carte. prin biserica surora greco catolica multi studenti din ardeal au reusit sa isi continue studiile la viena, budapesta, roma, paris unde cu fratii lor din moldova si tara romaneasca au inceput sa promoveze contiinta nationala si sa netezeasca calea pentru 1918.

chiar daca au pierdut revolutia, anul 1848 i-a unit si mai mult pe studenti si pe carturarii ardeleni si mai ales a unit poporul. sa nu uitam de memorandumul pentru drepturile romanilor inaintat imparatului si condamnarea memorandistilor pentru curajul avut.

e buna stema, dar sa nu uitam niciodata de vitejii daci de la piatra craivii, de prima unire a lui mihai viteazul, de martirii rascoalei, de avram iancu.

si inca ceva care e mult mai important decat o stema

si ar trebui odata sa mai terminam odata cu busturile facute aiurea si sa se inceapa ridicarea unor statui de bronz facute frumos.

si ar trebui sa se introduca

1. primul standard in toate comunele judetului – vai curate in sate si curatenie in state si atunci veti vedea cum vor veni si turistii.
2. al doilea standard – WC-urile de la scolile de la sate si comune facute cum trebuie

iar apoi mai vedem
si cei care au valea prin fundul gradinii trebuie sa profite de acest lucru si sa isi curete valea si sa o faca frumoasa.

restul sunt povesti.

degeaba ai o comuna cu o bogata istorie sau ai un monument in comuna cand valea este plina de gunoaie.

degeaba acum primavara se vopsesc pomii si stalpii din sate si comune cand valea e plina de gunoaie.

uwe 25 aprilie 2013 at 18:34

Eu zic ca inca mai avem sanse sa terminam odata cu prostiile si sa acceptam ca doar o mica parte din Romania de azi a fost cucerita de romani si abandonata ulterior la relativ scurt timp dupa, sa mai acceptam ca teritoriului astuia i se spunea Dacia prin cronicile vestice pana prin secolul 19, ca Romania e o inventie destul de fortata, din moment ce sudicii cu vesticii si cu esticii par sa nu fi avut niciodata nimic in comun in afara de limba.

Sa modofici stema judetului intr-o vreme cand improvizatia comunista numita judet ar fi mai bine sa dispara si sa fie impartita Romania asta artificala pe niste baze cat de cat realiste mi se pare putin cam absurd.

In loc sa modificati stema, mai bine v-ati exprima ca vreti ca regiunea din care face parte teritoriul judetului Alba sa se numeasca Transilvania, si sa se invecineze cu regiunile Banat, Crisana, Maramures, Oltenia, Muntenia, Moldova si Bucovina.

Constitutia Romaniei 25 aprilie 2013 at 20:06

Romania este stat national, unitar si indivizibil.

uwe 25 aprilie 2013 at 23:54

Ce alt stat national unitar si indivizibil mai stii prin Europa la ora asta? Sau ce alt stat in care averea detinuta se prezuma a fi dobandita legal?

Din cauza prorcariei de constitutii pe care o avem, cu care ne-a cadorisit Ilici suntem ultimii la orice, practic neiesiti din evul mediu.

Wake-up. Noi suntem pericolul cel mai mare, nu ungurii. Ne sinucidem daca nu facenm nimic.

radu 26 aprilie 2013 at 18:53

Ce fa ce a ma … tine cu senestra si privea spre dextra!?? Ducetiva dracului si vorbiti romaneste!!

radu 26 aprilie 2013 at 18:55

sinteti niste idioti care nu mai vorbiti romaneste… Senestra dextra??

Comentariile sunt oprite