Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Cum a dovedit FBI că arhiepiscopul ortodox român din SUA, originar din Alba, a fost legionar: Povestea controversată a preotului Valerian Trifa

Publicat

în

Arhiepiscopul Bisericii Ortodoxe Române din Statele Unite ale Americii, Valerian Trifa a fost una dintre cele mai controversate figuri ale istoriei ecleziastice româneşti din secolul XX. A fost adulat de unii pentru îndârjirea cu care s-a opus comunismului și contestat de alţii pentru implicarea sa în Mişcarea Legionară.

Valerian Trifa (1914-1987), cu numele secular de Viorel Donise Trifa, a fost adept și membru al mișcării legionare. A fost demascat după 40 de ani de misionariat și a rămas fără cetățenia americană, motiv pentru care a emigrat în Portugalia, unde a murit la vârstă de 72 de ani, potrivit ziare.com.

Viorel Trifa, fiu al învățătorului Dionisie Trifa, s-a născut la 28 iunie 1914, în Câmpeni, oraș al județului Alba, la vremea respectivă comună în județul Turda. După terminarea școlii primare în satul natal, a urmat patru clase la gimnaziul „Horia” din Câmpeni, după care s-a înscris la liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, unde a obținut diploma de bacalaureat în primăvară anului 1931.

Electrica Furnizare Discount

Între anii 1931 și 1935 a urmat cursurile facultățîi de teologie din Chișinau, care făcea parte din Universitatea din Iași. La 24 iunie 1935, chiar în ziua când împlinea 21 de ani, Viorel Trifa a obținut licența în teologie „cum laude”.

În anii studenției, Viorel Trifa a făcut parte din Mișcarea Legionară, iar în 1940 a fost ales președinte al „Uniunii Naționale a Studenților Creștini Români”. La 21-23 ianuarie 1941 Trifa a participat la Rebeliunea legionară contra regimului antonescian, după al cărei fiasco s-a refugiat în Germania împreună cu alți lideri legionari. Guvernul nazist german le-a stabilit, în martie 1941, domiciliu forțat în satul Berkenbruck. La sfârșitul lui august 1944, Trifa s-a refugiat la Viena, apoi la Paris. După război, timp de cinci ani, a fost profesor de istorie antică și limba franceză în Italia la un colegiu catolic, unde se pregăteau preoți misionari.

Emigrant în SUA la 36 de ani

La 17 iulie 1950, teologul Viorel Trifa a emigrat în Statele Unite și s-a stabilit la Cleveland, Ohio. În 1957 Trifa a obținut cetățenia americană. Anumite surse susțîn că CIA cunoștea trecutul politic al lui Trifa și că i-a înlesnit emigrarea și infiltrarea în cadrul diasporei române. Serviciul secret American ar fi dorit să se folosească de membrii Gărzii de Fier pentru a face legătură cu grupurile de rezistență din România.

În acea perioada, Episcopia Ortodoxă Română din America – incluzând mai târziu și Canada – dorea să-și afirme autonomia față de autoritățile Bisericii Ortodoxe din România comunistă. La congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America, ținut la Chicago în 2 iulie 1951, Viorel Trifa a fost ales episcop. Hirotonirea că arhiereu a fost făcută la 27 aprilie 1952 în biserica din Philadelphia, iar la 4 iulie 1952, cu numele de Valerian, a preluat conducerea spirituală a Episcopiei. La 7 martie 1970 a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop. Timp de 33 de ani, Trifa a fost șef spiritual și administrativ al bisericii românilor ortodocși din Statele Unite și Canada.

Zeci de ani de căutări în trecutul fostului arhiepiscop

Povestea dezgroparii trecutului controversat al arhiepiscopului Trifa a început în 1952 când un doctor evreu, de origine română din New York, pe nume Charles Kremer, a început să facă investigațîi. Doctorul Kremer își pierduse vreo câțiva zeci de membri de familie în crimele făcute de legionari împotriva evreilor din București.

Acesta a adunat de-a lungul anilor dovezi și informațîi pe care le-a prezentat autorităților americane, începând cu Casă Albă, Departamentul de Stat, Procurorul General al SUA, Oficiul de Imigrării și Congresul American.

Kremer, ajutat și de numeroase organizațîi evreiești, a adunat numeroase probe care-l incriminau pe Trifa. În 1973 ziarul The New York Times publică un articol de investigație legat de Valerian Trifa, în care acesta recunoaște că a îmbrăcat uniformă verde a Gărzii de Fier și-a ținut discursuri antisemite. Totodată a recunoscut că nu a fost arestat de nemți ci că aceștia l-au protejat și că nu ii este rușine de trecutul sau.

Amprenta de pe scrisoarea din 1942

Dovadă care a contat în final în justiția americană a fost o amprenta latentă de pe o scrisoare veche de 40 de ani pe care Trifa a trimis-o, pe 14 iunie 1942, lui Heinrich Himmler, unul din principalii lideri naziști și arhitectul principal al Holocaustului. La vremea respectivă Viorel Trifa era rezident în lagărul de la Dachau, Germania.

La începutul anilor ’80 cei de la FBI dețineau o tehnologie secretă de identificare a amprentelor latente: laserul. Era atât de secretă că atasatul consular de la ambasada Germaniei de Vest la Washington D.C. nu a fost lăsat nici măcar să între în camera unde era laserul, care urmă să detecteze o amprenta de cartea poștală, pe care acesta o adusese, special, din Germania, la cererea Departamentului American de Justiție. Postul TV ABC a realizat în 1980 un documentar pe tema demascării arhiepiscopului român și a altor colaboratori ai naziștilor.

La 25 august 1980, un tribunal american i-a retras cetățenia americană. Pe 13 august 1984, Valerian Trifa era deportat din SUA după un lung proces cu statul american, care a durat aproximativ 9 ani de zile. În anul 1984 Trifa s-a refugiat în Portugalia, unde a primit azil politic și unde a decedat la 28 ianuarie 1987 în urmă unui infarct miocardic.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ZECE absolvenți ai Colegiului Militar din Alba Iulia, șefi de promoție în cadrul academiilor militare

Publicat

în

FOTO| ZECE absolvenți ai Colegiului Militar din Alba Iulia, șefi de promoție în cadrul academiilor militare

Zece absolvenți din promoțiile 2018, 2017 și 2016 de la Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia au absolvit în acest an ca șefi de promoție specializările pe care le-au urmat în cadrul academiilor militare.

Vorbim de Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu și Academia Tehnică Militară „Ferdindand Întâi” București.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit reprezentanților colegiului militar albaiulian, absolvenții instituției de învățământ demonstrează în fiecare an, prin rezultatele obținute la absolvirea studiilor instituțiilor militare de învățământ superior, că și-au însușit în Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” cunoștințele și competențele de bază necesare pentru a face pași importanți în pregătirea lor ca viitori ofițeri ai Armatei României.

Iată care sunt cei 10 absolvenți care au devenit șefi de promoție la academiile militare:

*Sublocotenent Maria Teodora Cardoș (promoția 2018), șef promoție la specializarea Meteorolog aeronautic – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov;

*Sublocotenent Marian Crețu (promoția 2017), șef promoție arma Aviație piloți elicopter – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov, pentru Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne;

*Sublocotenent Andreea Moisa (promoția 2018), șef promoție la specializarea Radiolocație – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov;

*Sublocotenent Mircea Costea (promoția 2018), șef de promoție la specializarea Intendență – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu;

*Sublocotenent Gabriel Noja (promoția 2017), șef promoție la programul de studii Muniții, rachete, explozivi și pulberi – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București;

*Sublocotenent Paul Țunea (promoția 2017), șef promoție la programul de studii Blindate, automobile și tractoare – Academia Tehnică Militară „Ferdindand I” București;

*Sublocotenent Manuela Moga (promoția 2017), șef promoție la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice – Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București;

*Sublocotenent Ruben Horvat (promoția 2018), șef promoție la specilizarea Aviație neneviganți – Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”, Brașov;

*Sublocotenent Bianca Balea (promoția 2018), șef promoție la specializarea Finanțe – Contabilitate – Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu;

*Sublocotenent Raul Roxin (promoția 2016), șef promoție la specializarea Armament, rachete, muniții de aviație și sisteme de salvare, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, București.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Peste 1.000 de tone de deșeuri din fier și alte metale, depistate de polițiștii de frontieră. Urmau să fie importate în România, fără respectarea prevederilor legale

Publicat

în

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat, într-un transport pe Dunăre, o barjă încărcată cu peste 1.050 tone deşeuri din fier şi alte materiale, unele periculoase, sosite în portul Cernavodă, care urmau să fie importate în România, din Serbia, fără respectarea prevederilor legale.

„În data de 3 august, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud, comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa şi reprezentanţi ai Căpităniei Cernavodă au procedat la efectuarea controlului de frontieră, pe sensul de intrare în ţară, a unui convoi format dintr-un împingător cu şase barje, sosit în portul Cernavodă, din direcţia Serbia. Convoiul era format din cinci barje încărcate cu cereale şi una cu 1.054,6 tone deşeuri din fier, conform documentelor”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) transmis, miercuri, AGERPRES.

Electrica Furnizare Discount

La control s-a observat că printre deşeurile din fier se aflau şi alte tipuri de deşeuri decât cele declarate, fiind depozitate şi deşeuri a căror provenienţă nu poate fi stabilită, unele chiar periculoase – componente din vehicule scoase din uz, care conţin uleiuri, emulsii şi alte substanţe periculoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, deşeuri de ambalaje din plastic, lemn, carton, materiale textile şi rafie, vopsea, ebonită, anvelope din cauciuc etc.

Potrivit sursei citate, autorităţile au stabilit că transferul de deşeuri nu îndeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au interzis tranzitul acestora pe teritoriul României şi returnarea în ţara de origine.

S-a întocmit dosar penal pentru nerespectarea măsurilor în desfăşurarea activităţii de colectare/tratare/transport deşeuri şi folosirea de acte nereale.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Au pus în pericol siguranța în trafic: Doi tineri, prinși de polițiștii din Alba, în timp ce conduceau, fără permis

Publicat

în

Au pus în pericol siguranța în trafic: Doi tineri, prinși de polițiștii din Alba, în timp ce conduceau, fără permis

Doi tineri au fost depistați de către polițiștii din Alba în timp ce conduceau fără să dețină permis de conducere. Este vorba despre un minor în vârstă de 17 ani, din Sâncel și un tânăr din Mediaș, județul Sibiu, în vârstă de 20 de ani.

La data de 03 august 2021, în jurul orei 12.50, polițiștii din Sâncel au depistat un tânăr, de 17 ani, din comuna Sâncel, în timp ce conducea, pe raza comunei, un moped neînmatriculat sau neînregistrat în circulație și fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Electrica Furnizare Discount

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere fără permis și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat.

La data de 4 august 2021, în jurul orei 02.00, polițiștii din Teiuș au depistat un tânăr, de 20 de ani, din municipiul Mediaș, județul Sibiu, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Clujului din oraș, fără să dețină permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare