Rămâi conectat

Societate

VIDEO: Costume populare reconstituite prin vechile tehnici ale ţesutului şi cusutului, la Pănade

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sala Unirii, din Alba Iulia,  a găzduit astăzi lansarea cărţii și filmului documentar „Portul tradiţional din Pănade”, ce ilustrează rezultatele obținute după derularea proiectului iniţiat de Asociaţia Artă şi Tradiţii Meşteşugăreşti Alba (ATMA) şi finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Alba, prin Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.

În cadrul acestui proiect, patru femei din satul Pănade – Maria Zereş, Maria Cucui, Ana Poţa și Maria Şandor, au reuşit, după o muncă susținută ce a durat mai bine de două luni, reconstituirea a două costume tradiţionale (femeiesc şi bărbătesc), din secolul al XIX-lea, prin vechile tehnici ale ţesutului şi cusutului:

Potrivit directorului ATMA, Petruța Pop, proiectul cu o finanțare de 49.587 de lei, a vizat familiarizarea publicului larg cu meşteşugul străvechi al ţesutului şi cusutului costumului popular autentic.

Despre importanţa portului românesc autentic au mai vorbit Olivia Băruţă (care, alături de Petruța Pop, a semnat cartea lansată astăzi), scriitorul Ioan Popa, care a prefațat volumul și Felicia Colda, de la Biblioteca Județeană Alba.

În sala s-au aflat săteni din Pănade și din localități învecinate, care s-au implicat ”trup și suflet” în atingerea scopului propus de proiect și au fost răsplătiți cu diplome de excelență și cuvinte de mulțumire, evenimentul încheindu-se cu un scurt moment folcloric susținut de grupul „Dorul Chicuiului” din Pănade.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea