Rămâi conectat

Actualitate

Comuna SMART din ALBA crește prin firmele atrase pe teritoriul său: Cum s-au dezvoltat atât de rapid afacerile din zonă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Comuna SMART din ALBA crește prin firmele atrase pe teritoriul său: Cum s-au dezvoltat atât de rapid afacerile din zonă

Acum 17 ani, la Ciugud, în zona unde acum s-au instalat zeci de firme era doar o pășune. Cum interesul investitorilor a tot crescut, zona dedicată firmelor a fost extinsă anul trecut cu încă 12 hectare și tot nu e îndeajuns.

Au reușit să crească cifra de afaceri, dar și producția, după ce și-au mutat afacerile la Ciugud, în județul Alba.

Vorbim despre zeci de firme care au ales zona industrială a comunei campioană la accesarea fondurilor europene. Pe o suprafață de 43 de hectare găsesc toate utilitățile. Cerere există în continuare, așa că autoritățile vor să pună la dispoziția firmelor interesate alte 50 de hectare.

80% din bugetul local – adică în jur de un milion de euro – provine din taxele și impozitele plătite de firme.

Gheorghe Damian, primar Ciugud: „Ne propunem anul viitor să extindem această zonă cu încă 20 de hectare. Primesc un teren care are la poartă toate utilitățile, absolut toate utilitățile și cele subterane și cele supraterane.”

Aplasamentul este poziționat la câțiva kilometri de autostrada A1, iar investitorii care aleg Ciugudul benficiaza de impozite reduse cu 50%.

Dan Lungu, purtător de cuvânt Primăria Ciugud: „Ciugudul e bine interconectat. Avem investitori care dacă inițial au concesionat o mică parcelă ulterior au solicitat extinderea concesiunea și și-au dezvoltat afacerea.”

Un investitor a decis să își mute afacerea în anul 2015 în zona industrială și spune că de atunci producția s-a triplat. Face ambalaje din carton și le trimite inclusiv în Italia, unde are contract cu o firmă de încălțăminte.

Cum cererea e mare, vrea ca la anul să ridice o altă hală, dotată cu utilaje de aproape 200.000 de euro.

Alin Puiu, director firmă: „Avem avantajul că autostrada este la 3 minute, avem avantajul că putem accesa mai bine fonduri europene.”

Un alt investitor a pus pe picioare o fabrică în care a investit aproape 500.000 de euro, bani proprii. Produce uși și piese de mobilier din lemn, care ajung în toată Europa.

Cosmin Groza, director general: „Ne-am dublat capacitatea de producție și avem în plan pentru anul viitor să mai construim încă o hală. Produsele noastre ajung în mare în România, dar avem lucrări și în Germania, Italia, Belgia, Ungaria, am dus chiar şi în Cipru, Grecia.”

Conf. Univ. Dr. Ionela Gavrilă Paven, Facultatea de Științe Economice UAB: „Investitorii strategici vor dezvolta ei și vor crea alte locuri de muncă și alte afaceri mai mici în domenii conexe, suport contribuind la dezvoltarea întregii zone.
La Ciugud s-au instalat firme de logistică, transport, curierat, din industria alimentară sau textilă.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF i-a luat la ”ochi” pe românii care realizează venituri din chirii În căutare de bani pentru a acoperi găurile din buget, Guvernul trimite ANAF-ul după contribuabilii suspectați că nu-și declară sursele de venit. Agenția Națională de Administrare Fiscală i-a luat, din nou, la ochi pe românii care fac bani din chirii. „Autoritățile de la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea