Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO. Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia a intrat în atenția celui mai important ghid de călătorii din lume, Lonely Planet

Publicat

în

Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia se afla pe lista destinatiilor din Transilvania vizitate de unul dintre jurnalistii de travel a prestigioasei publicatii Lonely Planet.

alba iuliaCetatea Alba Carolina, dar si imprejurimile, au fost vizitate, timp de doua zile, de unul dintre jurnalistii publicatiei, aflat în periplu prin Transilvania. Regiunea este recomandata de editorii ghidului Lonely Planet drept destinatia numarul 1 de vizitat in 2016.

Jurnalistul s-a aratat interesat de zestrea culturala materiala si imateriala adapostita intre zidurile Cetatii Alba Carolina. A cutreierat fortificatia in lung si-n lat, a batut traseele turistice la pas, a admirat elementele de arhitectura cu care sunt inzestrate portile Cetatii, dar si Catedrala Romano-Catolica, edificiu cu elemente constructive si decorative specifice stilurilor romanic, gotic, renascentist si baroc. In imediata apropiere, a poposit in Catedrala in care s-au incoronat Regii Romaniei Mari, Ferdinand si Maria.

Elit - Gustul Desăvârșit

Una dintre fotografiile postate pe Twitter dupa vizita la Alba Iulia surprinde tocmai cele doua axe spirituale din incinta Cetatii, Catedrala Incoronarii si Catedrala Romano-Catolica. „Biserici, cu curti ingrijite si ruine din epoca romana, toate incluse în Cetatea Alba Iulia“, scrie jurnalistul in descrierea imaginii.

Intr-o alta imagine este surprins ceremonialul de schimbare a Garzii Cetatii, unic in Romania.

„Ploaie sau soare (in acest caz, ploaie), ceremonialul  schimbarii garzii se intampla zilnic, la pranz (n.a.la ora 12, pe traseul dintre Poarta a IV-a si a III-a a fortificatiei), noteaza jurnalistul.

Cercetatorul Lonely Planet s-a aratat interesat sa descopere artefactele fascinante adapostite de fostul Palat Babilon, in care functioneaza acum Muzeul National al Unirii; de exponatele din Sala Unirii care amintesc de momentul 1 Decembrie 1918, cand aici s-a hotarat Unirea Transilvaniei cu Romania, de cele de etnografie specifice zonei; dar si de urmele Principiei castrului roman de la Apulum (n.a. cladirea Comandamentului Legiunii a XIII – a Gemina), valorificate in Muzeul roman „Principia“.

Scriitorul faimoasei publicatii a tinut sa descopere Batthyaneum-ul, una dintre cele mai importante institutii documentare din Europa, un „paradis“ al cartilor rare.

Jurnalistul de travel a explorat si zonele perimetrale, cum ar fi „Transalpina de Mamut“, una dintre cele mai spectaculoase piste de biciclete din Romania.

Ghidul in care va fi prezentata si Cetatea din Cealalta Capitala a Romaniei va fi lansat de editorii Lonely Planet in cursul anului viitor.

Transilvania, pe primul loc in topul Lonely Planet

Transilvania este recomandata in ultima editie a ghidului, lansata in toamna anului trecut, drept cea mai buna regiune din lume de vizitat in 2016.

„Lasati crucifix-ul si scapati de usturoi-nu aveti nevoie in Transilvania de azi, care distruge stereotipurile mai rapid decat da din aripi un liliac iesit din iad. Da, caii si carutele inca huruie in zona rurala impadurita, dar in curand vor imparti sosele cu taxiuri Uber…Priviti dincolo de tricourile cu Contele Dracula si veti observa un numar in crestere de galerii de arta, statiuni de schi de buna calitate si ture in natura epice“, se spune in prezentarea facuta de Lonely Planet despre Transilvania.

Filmul in care este prezentata Transilvania il puteti viziona mai jos. 

Lonely Planet este considerat cel mai bun ghid de calatorii din lume. Publicatia editeaza peste 500 de titluri ce au ca tema calatoriile, in mai multe limbi.

Sura Viziteazaalbaiulia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Publicat

în

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele ROBOR va continua să crească până la finalul anului

Adrian Vasilescu, consilier de strategie la Banca Națională, a declarat faptul că dobânzile la credite vor continua să crească. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, o să continue să crească până la sfârșitul anului.

„Sigur că vor crește, pentru că dacă ne uităm numai la când a început războiul, din 24 februarie și până vineri, când avem ultima rată calculată, nu a fost zi de la Dumnezeu în care ROBOR să nu crească. Zi de zi, fără nicio excepție. Va crește în continuare tot așa”, a spus Vasilescu, la Antena 3, întrebat ce se va întâmpla cu dobânzile la credite, până la finalul acestui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Vasilescu consideră că soluția mutării de la ROBOR la indicele IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China, spune Vasilescu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII

Publicat

în

Câți ani va dura aderarea Ucrainei la UE: Francezii vorbesc de DECENII

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va lua ”indubitabil 15 sau 20 de ani”, a estimat duminică ministrul delegat francez pentru afaceri europene Clement Beaune, potrivit căruia ţara în cauză poate intra între timp în comunitatea politică europeană propusă de preşedintele francez Emmanuel Macron, transmite AFP.

Trebuie să fim oneşti. Dacă spunem că Ucraina va intra în UE în şase luni, un an sau doi ani, am minţi. Nu ar fi adevărat. Vor fi indubitabil 15 sau 20 ani, este foarte mult, a declarat Beaune, a cărui ţară asigură până la 30 iunie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru postul Radio J.

În acest timp, este nevoie de un proiect politic în care ucrainenii pot intra, a adăugat reprezentantul Parisului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Preşedintele francez Emmanuel Macron a explicat joi că eventuala comunitate politică europeană pe care a propus-o la începutul lunii mai ar fi complementară procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu o alternativă la acesta.

Macron a prezentat acest proiect pe 9 mai în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei, ţară invadată militar de Rusia.

El afirma cu acea ocazie că ar fi nevoie de decenii pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că între timp ţara poate face parte dintr-o comunitate politică europeană care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.

Acest proiect, care ar urma să fie dezbătut la Consiliul European de la Bruxelles de la finalul lunii iunie, a fost deja criticat de unii lideri europeni, precum preşedintele lituanian Gitanas Nauseda, în opinia căruia proiectul ar reflecta o lipsă de voinţă de a integra rapid Ucraina în interiorul UE, notează Agerpres.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR

Publicat

în

ASTĂZI: Încep înscrierile la BACALAUREAT 2022. Descarcă cererea-tip. CALENDAR

Înscrierile la examenul de Bacalaureat 2022 au început oficial astăzi. Elevii care susțin examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, se pot înscrie în perioada 23-27 mai, conform procedurii comunicate de Ministerul Educației către inspectoratele școlare.

„Înscrierea la sesiunile examenului național de bacalaureat 2022 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidați în perioada 9-10 mai 2022 – pentru sesiunea specială, în perioada 23-27 mai 2022 – pentru sesiunea iunie-iulie, respectiv în perioada 18-25 iulie – pentru sesiunea august septembrie (…)”, potrivit documentului transmis de Ministerul Educației.

Lista actelor necesare pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat

 • dosar
 • poze ¾ (2 bucăți)
 • copie certificat de naștere și carte de identitate
 • foaie matricolă
 • cerere-tip – se completează la secretariatul unității școlare absolvite
 • adeverință recunoaștere probe – pentru candidații din seriile anterioare

Documentele-tip de înscriere

 • tabel de înscriere
 • cerere de înscriere (fișă-tip informatizată)

În perioada 23-27 mai, candidații la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, parcurg următoarele etape, a relatat edupedu.ro:

Elit - Gustul Desăvârșit

Candidații completează partea I a cererii de înscriere

Candidații care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere

De asemenea, elevii care, în cel puțin una dintre clasele a IX-a – a XII-a, au obținut premii individuale la concursuri / olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip.

 • 23 – 27 mai 2022: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 9 – 10 iunie 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 15 iunie 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
 • 20 iunie 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare