VIDEO| Castor, filmat în Alba, pe un afluent al Mureșului. Specia dispăruse din România de două secole
Castor, filmat în Alba, pe un afluent al Mureșului. Specia dispăruse din România de două secole
O filmare scurtă a fost realizată pe râul Cugir în apropiere de vărsarea acestuia în râul Mureș. Materialul este rar prin faptul că surprinde un castor, care face parte dintr-o specie ce dispăruse din România o perioadă lungă de timp.
Locul unde a fost realizată filmarea se află în județul Alba în apropierea locului unde râul Cugir se varsă în rîul Mureș.
În 2014, WWF (World Wide Fund for Nature), care monitoriza aceste animale, făcea un anunț extraordinar: castorii au revenit în Delta Dunării. Cei de la WWF au publicat și imagini cu castorii din Delta, suprinși de camerele de supraveghere în vreme ce-și construiesc vizuinele.
„Primele clipuri video obținute în urma acțiunii de monitorizare confirmă încă o dată prezența castorului în Delta Dunării, după o absență de aproape 200 de ani din România. Imaginile au fost obținute de la cinci camere cu infraroșu amplasate în zona unde trăieste familia de castori, în complexul lacustru Somova – Parches.”
Prin filmarea pe care o prezentăm, în exclusivitate, există dovada că aceste animale trăiesc, azi, și în Mureș, la 500 de kilometri de locul unde au fost semnalate initial.
Laurențiu Ciornei, cercetător la Centrul de Biodiversitate al Academiei Române, a explicat pentru Newsweek România că „de vreo 5-6 ani, castorul (castor fiber în latină) s-a reîntors în țara cu cea mai mare biodiversitate din UE. Castorul a fost ținut departe de România o lungă perioadă de vreme. A fost ținut departe de oamenii lui Ceaușescu care l-au prigonit atunci când au amenajat majoritatea albiilor de râuri și pârâuri”.
Brebul (Castor fiber), spus și castor european sau castor euroasiatic, este un animal rozător semiacvatic (cel mai mare din Europa și Asia), înrudit cu castorul nord-american (Castor canadensis). A fost vânat pentru blană și castoreum până aproape de exterminare; în 1900 mai existau circa 1.200 de exemplare în opt populații relicte din Europa și Asia.
Castorul construiește baraje pe cursul apelor medii sau mici, din ramuri, nuiele, pietre, mâl și alte elemente vegetale, ridicând astfel nivelul apei, pentru a se proteja de prădători și a-și extinde teritoriul. Este un semn incredibil de bun pentru biodiversitate!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | ”Descoperă Rowmania” 2025, la Alba Iulia: 12 echipaje vor lua startul în competiția de vâslit de pe râul Mureș
”Descoperă Rowmania” 2025, la Alba Iulia: 12 echipaje vor lua startul în competiția de vâslit de pe râul Mureș „Descoperă Rowmania” 2025 a debutat sâmbătă dimineața în zona podului peste Mureș din cartierul albaiulian Partoș. La ediția de anul, 12 echipaje se vor alinia la start și vor simți energia competiției și bucuria mișcării în […]
Dosar penal pentru un bărbat din Câmpeni: Și-a bătut mama de 79 de ani și a încălcat ordinul de protecție
Dosar penal pentru un bărbat din Câmpeni: Și-a bătut mama de 79 de ani și a încălcat ordinul de protecție Un bărbat din Câmpeni s-a ales cu dosar penal și este cercetat de polițiști după ce și-a bătut mama de 79 de ani și a încălcat ordinul de protecție. Potrivit IPJ Alba, la data de […]
ȘTRANDURILE și PISCINELE din județul Alba 2025: Unde să te relaxezi și să te răcorești vara aceasta. Program, tarife și facilități
ȘTRANDURILE și PISCINELE din județul Alba 2025: Unde să te relaxezi și să te răcorești vara aceasta. Program, tarife și facilități Odată cu creșterea temperaturii a început redeschiderea a tot mai multe ștranduri și piscine din județul Alba, în vara 2025. Cel mai bun motiv pentru o escapadă la piscină sunt temperaturile care se apropie […]