VIDEO| CAPTURĂ ISTORICĂ de heroină în portul Constanța : aproape o tonă și jumătate, în valoare de 45 milioane euro. Au intervenit și ofițerii DEA din Statele Unite ale Americii
VIDEO| CAPTURĂ ISTORICĂ de heroină în portul Constanța : aproape o tonă și jumătate, în valoare de 45 milioane euro. Au intervenit și ofițerii DEA din Statele Unite ale Americii
Aproape o tonă și jumătate de heroină a fost descoperită de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, cu sprijinul reprezentanților DEA de la Ambasada SUA în România, Europol și Eurojust, în Portul Constanța.
„Pentru destructurarea grupării infracționale care ar fi traficat drogurile, au fost efectuate percheziții în România și 2 țări din vestul Europei.
La data de 20 mai 2021, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 3 percheziții domiciliare, la membri unei grupări bănuite de trafic internațional de heroină.
De asemenea, în au fost efectuate, ieri, 5 percheziții domiciliare, în 2 țări din vestul Europei, pentru documentarea activității infracționale a aceluiași grup infracțional.
În cauză, cercetările au demarat în luna iulie 2020, când polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au inițiat o cauza penală pe linia combaterii traficului internațional de droguri de mare risc – heroină, instrumentată împreună cu procurori din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.
În cadrul operațiunii, inițiată și coordonată de Serviciul Antidrog al D.C.C.O., s-au derulat acțiuni operative în state membre UE (Ungaria, Germania, Franța etc.) și în România.
Activitățile s-au desfășurat pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate implicate în traficul de droguri și au presupus un efort conjugat și sincronizat la nivelul statelor membre care au participat la derularea operațiunii.
În cadrul acestei operațiuni, la data de 10 mai 2021, s-a reușit efectuarea unei capturi istorice de heroină, în România, respectiv 1.452 de kilograme, în Portul Constanța, care ar fi fost transportate, pe ruta Iran-România, disimulate în 2 containere cu materiale de construcție, cu destinația finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.
Până în prezent, au fost depistați 9 membri ai grupării infracționale organizate, printre care și liderul acesteia, urmând a fi luate măsuri procesuale corespunzătoare.
Liderul grupului infracțional ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa.
El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.
Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale.
Toate aceste acțiuni au fost menite să inducă în eroare autoritățile și să îngreuneze orice potențială investigație.
În cadrul acțiunii, a fost implicat operațional Europol și Eurojust. Activitățile au fost sprijinite de atașatul de afaceri interne al MAI la Europol. Europol a detașat, pe parcursul operațiunii, un analist senior în România, iar, din România, se află în misiune, în vestul Europei, 3 ofițeri de poliție, pentru a facilita comunicarea între statele implicate și coordonarea operațiunii.
Politiștii români au participat la coordonarea activităților în Centrul de Coordonare al Misiunilor din cadrul Poliției Regatul Țărilor de Jos.
Operațiunea s-a derulat cu implicarea Direcției Operațiuni Speciale, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale, specialiștilor din cadrul Direcției Generale a Vămilor, dar și cu participarea autorităților din cadrul celorlalte State Membre”, se arată într-un comunicat de presă al autorităților.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată