Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Balmoș moțesc, pregătit ca în vremurile de demult, înt-un colț de RAI din Apuseni, așa cum ”fetele de azi care toată ziua chipăie telefonul, nu mai știu face”

Unirea Ziarul

Publicat

în

Balmoș moțesc, pregătit ca în vremurile de demult, înt-un colț de RAI din Apuseni, așa cum ”fetele de azi care toată ziua chipăie telefonul, nu mai știu face”

Ana Lazea, la cei peste 70 de ani ai săi, se mișcă mai bine decât una de 30, dar nici nu ”se dă” pe una mai tânără. În fiecare vară, urcă cu cele șase vaci și cei doi cai din gospodărie din Gârda până sus, în Poiana Călineasa. Acolo, la aproape 1400 de metri altitudine, gârdenii au taberele de vară din moși strămoși și, mai nou, propria lor bisericuță.

Stau acolo din luna mai până prin 20 septembrie, în fiecare an. Sus, în Poiana Călineasa, se mănâncă des dintr-ale locului: mămăligă, balmoș, plăcinte cu brânză sau cu afine, mai nou.

Balmoș moțesc în Poiana Călineasa:

YouTube video

”Se pune smântână, amestecată și cu făină de mălai, și cu făină de grâu. Le pun la fiert, amestecând, până iasă untul deasupra. Se pune neapărat și făină de grâu. Dacă pui numai făină de mălai, iese așa ca o mămăligă, și nu e prea bun. Am învățat de la mama mea cum se face balmoșul, iar ea a învățat de la mama și bunica ei. Domnișoarele din ziua de azi nu mai știu face balmoș. Știu numai să chipăie telefoanele! Nu știu să facă o mămăligă, un balmoș, și nici nu le mai mănâncă.  Fata mea mai face balmoș, dar tradiția s-a oprit la nepoata mea, care nu face așa ceva”, povestește Ana Lazea.

Poiana Călineasa:

YouTube video

Primitoare și deschisă, Ana Lazea îi invită pe toți românii să urce în Apuseni, să admire măreția locurilor și să guste din bucatele tradiționale locale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Rezultate la olimpiadele de limba germană maternă și limba maghiară maternă, clasele V-XII: Lista elevilor calificați la etapa națională Mai mulți elevi din Aiud, Sânmiclăuş și Sebeș s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba germană maternă și limba maghiară maternă. Etapa județeană a OLIMPIADEI DE LIMBA ȘI LITERATURA GERMANĂ MATERNĂ, clasele V-XII, s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea