Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Astăzi, un meteorit a lovit pământul în regiunea Urali. Sute de răniţi, reţele de telefonie mobilă căzute, distrugeri şi panică la sol

Publicat

în

*Vezi ce spun cercetătorii români despre acest meteorit

În această dimineaţă (15 februarie 2013), un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali. Numeroase fragmente din corpul cosmic au lovit mai multe oraşe ruseşti. Unda de şoc a spart ferestre , a dărâmat ziduri, a provocat panică şi a rănit aproximativ 400 de oameni. Serviciile de urgenţă au înregistrat numeroase apeluri telefonice care semnalează traumatisme, tăieturi şi contuzii. Se vehiculează că, pentru a reduce efectele, meteoritul ar fi fost interceptat în spaţiu de o rachetă şi făcut bucăţi, scriu agenţiile ruse.

Înregistrări video postate de către locuitori pe Internet surprind fragmente de meteorit pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor părând să indice o coliziune apropiată cu solul. În altă înregistrare, unii locuitori observă acelaşi fenomen ce se produce deasupra imobilului în care locuiesc, în timp ce se aud explozii.
http://youtu.be/Z9JMQksPrqI

Electrica Furnizare Discount

http://youtu.be/Y4ka9maH-9k

“Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzând parţial în straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul şi au căzut în zone putin populate din regiunea Celiabinsk”, a anunţat filiala locală a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Potrivit aceleiaşi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre “de la etajele superioare ale unor imobile”. Administraţia oraşului Celiabinsk, citată de agenţia Interfax – preluată de Mediafax, a anunţat numeroşi răniţi, fără să ofere un bilanţ. “La ora locală 11 (7, ora României), înregistrăm numeroase apeluri telefonice care semnalează traumatisme, taieturi şi contuzii”, au anunţat autorităţile locale citate de Interfax. Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, în centrul Celiabinskului, a anunţat agenţia. Un perete s-a prăbuşit într-o uzină de la Celiabinsk, care a anunţat trei sau patru răniţi usor.

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate în stare de alertă, şi trei avioane sau elicoptere, în vederea inspectării zonei unde a căzut meteoritul: “Populaţia nu a fost evacuată, nivelul de radioactivitate respecta normele. Vă cerem insistent să nu cedaţi panicii”, a anunţat filială locală a ministerului.

UPDATE 1. Bilanţul e în creştere: sunt peste 400 de persoane rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Au fost afectate clădirile din 6 oraşe. Telefonia mobilă a căzut!

Localnicii au fost sfătuiţi să îşi ia copiii de la şcoală şi să rămână în case. Corpul cosmic a fost interceptat la peste 20 de kilometri altitudine de către o rachetă militară, susţin surse neoficiale. Premierul Dmitri Medvedev, aflat în acele momente la un forum economic desfăşurat în Krasnoiarsk, a afirmat: “Cred că este o demonstraţie a faptului că nu numai Rusia este vulnerabilă în faţa a ceea ce vine din spaţiul cosmic, ci întreaga planetă”.

UPDATE 2. Astrofizicianul rus Serghei Zamozdra anunţă: în urma dezintegrării meteoritului s-a format o gaură în stratul de ozon!

“După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru”, a spus omul de ştiinţă rus, menţionând că atunci când un astfel de corp intra în atmosferă şi explodează, el distruge în primul rând stratul de ozon. “Şi cred că am putea fi expuşi la o cantitate mai mare de raze ultraviolete”, a adăugat el, adăugând că, întrucât majoritatea meteoriţilor nu sunt radioactivi, nu s-a produs o contaminare radioactivă.

UPDATE 3. Cercetătorii din România precizează: meteoritul din Urali şi asteroidul care trece vineri seară pe lângă Terra sunt “două lucruri diferite”.
“Azi-dimineaţă am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbita îl aducea exact în dreptul Pământului şi a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosfera azi. Iar pentru diseară avem un asteroid a cărui orbita se cunoaşte destul de bine şi ştim că va trece pe lângă, la vreo 30.000 de kilometri depărtare, şi nu există vreo posibilitate ca asteroidul acela să ajungă în atmosfera Pământului. El se mişca cu o viteză de 8 kilometri pe secundă şi nu are cine să-l scoată de pe traiectoria lui, să i-o modifice. Va trece pe lângă noi”, a explicat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Capitală. Şi nu este singurul care face aceste precizări!

Dacă fenomenul de vineri dimineaţa nu a putut fi observat din România, cel de vineri seară poate fi văzut de pe teritoriul ţării noastre. “Dar numai prin binoclu şi dacă poţi găsi constelaţiile, dacă le poţi recunoaşte”, a spus Adrian Sonka. “Trebuie să îndrepţi binoclul către anumite stele şi să te uiţi cum trece asteroidul pe lângă ele. Dacă nu ştii constelaţiile, nu ai nicio şansă să vezi asteroidul”, a atenţionat Sonka.

Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuşi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska. Dacă acest asteroid ar cădea în zona unui mare oraş, ar face sute de mii de victime!

Sursa: agenda.ro

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Publicat

în

FOTO| Natura nu iartă Aiudul. Trunchiul unui copac mai slab decât furia vântului. COD ROȘU în județul ALBA

Natura se abate cu toată forța sa asupra județului Alba. În municipiul Aiud, la Magina, forța vântului a fost mai puternică decât rezistența unui trunchi de copac, situat în centrul satului pe drumul principal.

ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Citește și: Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Mănăstirea Dumbrava: Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru stingerea flăcărilor la o anexă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de joi, 5 august, în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Din primele informații, Detașamentul de Pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit în curtea Mănăstirii Dumbrava.

Electrica Furnizare Discount

Se pare că ar vi vorba despre o anexă, fara pericol de propagare.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.

UPDATE: La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat la anexă, un grajd, al Mănăstirii.

La momentul de față incendiul este localizat și se lucrează la stingerea acestuia.

Suprafața afectată este de aproximativ 200mp.

Fără victime sau pericol de propagare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| COD ROȘU de furtuni în județul Alba: Un copac a fost RUPT de vânt în Alba Iulia. Pompierii, chemați la „curățenie”

Publicat

în

Pompierii din Alba Iulia au degajat în cursul după-amiezii de astăzi, 5 august, un copac care a căzut pe strada Cloșca din municipiu, urmare a vremii instabile.

Reamintim că,  ANM a emis joi seara o avertizare Cod Roșu de vijelie puternică, grindină, descărcări electrice și averse torențiale valabilă în mai multe localități din județul Alba.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit ANM, este vizată zona de munte de peste cota 1800 m și localitățile Alba Iulia, Cugir, Sebeș, Săsciori, Șugag, Pianu, Daia Română, Șpring, Ciugud, Berghin, Gârbova, Roșia de Secaș, Câlnic, Cut, Ohaba, Doștat.

CITEȘTE ȘI: O bucată din acoperișul unui bloc din zona Flanco, Alba Iulia, a „aterizat” pe trotuar

Între orele 18:40 și 20:00 se vor semnala vijelie puternică cu rafale de peste 90 km/h, grindină de dimensiuni medii şi mari, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor depăşi 35 l/mp.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare