VIDEO: Astăzi, un meteorit a lovit pământul în regiunea Urali. Sute de răniţi, reţele de telefonie mobilă căzute, distrugeri şi panică la sol
*Vezi ce spun cercetătorii români despre acest meteorit
În această dimineaţă (15 februarie 2013), un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali. Numeroase fragmente din corpul cosmic au lovit mai multe oraşe ruseşti. Unda de şoc a spart ferestre , a dărâmat ziduri, a provocat panică şi a rănit aproximativ 400 de oameni. Serviciile de urgenţă au înregistrat numeroase apeluri telefonice care semnalează traumatisme, tăieturi şi contuzii. Se vehiculează că, pentru a reduce efectele, meteoritul ar fi fost interceptat în spaţiu de o rachetă şi făcut bucăţi, scriu agenţiile ruse.
Înregistrări video postate de către locuitori pe Internet surprind fragmente de meteorit pe cer, la mica altitudine, traiectoria lor părând să indice o coliziune apropiată cu solul. În altă înregistrare, unii locuitori observă acelaşi fenomen ce se produce deasupra imobilului în care locuiesc, în timp ce se aud explozii.
http://youtu.be/Z9JMQksPrqI
http://youtu.be/Y4ka9maH-9k
“Un meteorit s-a dezintegrat deasupra regiunii Urali, arzând parţial în straturile inferioare ale atmosferei. Fragmente de meteorit au atins solul şi au căzut în zone putin populate din regiunea Celiabinsk”, a anunţat filiala locală a Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit aceleiaşi surse, suflul exploziei a spulberat ferestre “de la etajele superioare ale unor imobile”. Administraţia oraşului Celiabinsk, citată de agenţia Interfax – preluată de Mediafax, a anunţat numeroşi răniţi, fără să ofere un bilanţ. “La ora locală 11 (7, ora României), înregistrăm numeroase apeluri telefonice care semnalează traumatisme, taieturi şi contuzii”, au anunţat autorităţile locale citate de Interfax. Suflul exploziei a spart geamurile unui sediu al Itar-Tass, în centrul Celiabinskului, a anunţat agenţia. Un perete s-a prăbuşit într-o uzină de la Celiabinsk, care a anunţat trei sau patru răniţi usor.
Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că a mobilizat aproximativ 20.000 de persoane, plasate în stare de alertă, şi trei avioane sau elicoptere, în vederea inspectării zonei unde a căzut meteoritul: “Populaţia nu a fost evacuată, nivelul de radioactivitate respecta normele. Vă cerem insistent să nu cedaţi panicii”, a anunţat filială locală a ministerului.
UPDATE 1. Bilanţul e în creştere: sunt peste 400 de persoane rănite şi au avut nevoie de îngrijiri medicale. Au fost afectate clădirile din 6 oraşe. Telefonia mobilă a căzut!
Localnicii au fost sfătuiţi să îşi ia copiii de la şcoală şi să rămână în case. Corpul cosmic a fost interceptat la peste 20 de kilometri altitudine de către o rachetă militară, susţin surse neoficiale. Premierul Dmitri Medvedev, aflat în acele momente la un forum economic desfăşurat în Krasnoiarsk, a afirmat: “Cred că este o demonstraţie a faptului că nu numai Rusia este vulnerabilă în faţa a ceea ce vine din spaţiul cosmic, ci întreaga planetă”.
UPDATE 2. Astrofizicianul rus Serghei Zamozdra anunţă: în urma dezintegrării meteoritului s-a format o gaură în stratul de ozon!
“După estimările mele, meteoritul a explodat la o altitudine de 50 de km, deoarece undele de şoc au venit la două minute după explozie, iar sunetul are nevoie de trei secunde pentru a depăşi un kilometru”, a spus omul de ştiinţă rus, menţionând că atunci când un astfel de corp intra în atmosferă şi explodează, el distruge în primul rând stratul de ozon. “Şi cred că am putea fi expuşi la o cantitate mai mare de raze ultraviolete”, a adăugat el, adăugând că, întrucât majoritatea meteoriţilor nu sunt radioactivi, nu s-a produs o contaminare radioactivă.
UPDATE 3. Cercetătorii din România precizează: meteoritul din Urali şi asteroidul care trece vineri seară pe lângă Terra sunt “două lucruri diferite”.
“Azi-dimineaţă am avut de-a face cu un obiect care a intrat în atmosferă, un obiect a cărui orbita îl aducea exact în dreptul Pământului şi a intrat în atmosferă. Obiectul probabil că se rotea în jurul Soarelui de mult timp, dar s-a întâmplat să intre în atmosfera azi. Iar pentru diseară avem un asteroid a cărui orbita se cunoaşte destul de bine şi ştim că va trece pe lângă, la vreo 30.000 de kilometri depărtare, şi nu există vreo posibilitate ca asteroidul acela să ajungă în atmosfera Pământului. El se mişca cu o viteză de 8 kilometri pe secundă şi nu are cine să-l scoată de pe traiectoria lui, să i-o modifice. Va trece pe lângă noi”, a explicat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din Capitală. Şi nu este singurul care face aceste precizări!
Dacă fenomenul de vineri dimineaţa nu a putut fi observat din România, cel de vineri seară poate fi văzut de pe teritoriul ţării noastre. “Dar numai prin binoclu şi dacă poţi găsi constelaţiile, dacă le poţi recunoaşte”, a spus Adrian Sonka. “Trebuie să îndrepţi binoclul către anumite stele şi să te uiţi cum trece asteroidul pe lângă ele. Dacă nu ştii constelaţiile, nu ai nicio şansă să vezi asteroidul”, a atenţionat Sonka.
Dacă acest asteroid, considerat de talie mică, întrucât are diametrul de 45 de metri, s-ar prăbuşi pe Terra, el ar produce pagube comparabile cu asteroidul căzut în Siberia centrală în 1908, în regiunea Tunguska. Dacă acest asteroid ar cădea în zona unui mare oraş, ar face sute de mii de victime!
Sursa: agenda.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]